Hangulatteremtés színekkel: így válasszuk ki otthonunk színeit

A lakberendezés szempontjából elengedhetetlen, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az egyes helyiségek színeinek megválasztására. Amellett, hogy esztétikailag hatalmasat dob az összképen egy harmonikus színkombináció, a szoba hangulatát és ezáltal saját közérzetünket is meghatározhatja a színválasztás. Érthető, ha más és más hangulatot szeretnénk teremteni a nappaliban, a hálószobában vagy a dolgozószobában, hiszen minden helyiségnek megvan a maga funkciója. Mutatjuk, mi mindent érdemes figyelembe venni a színválasztásnál!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mi az a színkör?

A lakberendezésben fontos szerepet játszik a színkör, ami segíthet annak meghatározásában, hogy vajon mely színeket kombinálhatjuk sikeresen egymással. A színkörben háromféle színt különböztethetünk meg: az alapszíneket, a másodlagos és a harmadlagos színeket. Alapszínnek a sárgát, pirosat és a kéket tekintjük, a másodlagos színek azok, amelyeket ezekből ki tudunk keverni (zöld, lila, narancssárga), a harmadlagos színeket pedig az alap és a másodlagos színek keverése adja. Ezek felrajzolásával kialakul egy 12 részből álló színkör, amely segít eligazodni a lehetséges színkombinációk széles skáláján. Az egymással szemben elhelyezkedő színek – azaz a komplementer színpárok – például tökéletes harmóniát alkotnak a lakásban, hasonlóan az egymás mellettiekhez. Megfelelően arányban pazar összképet teremthet egy választott szín úgynevezett osztott komplementereivel, amelyek a komplementer szín közvetlen szomszédai. A lakás színeinek tudatos megtervezését tehát kezdjük a színkör tanulmányozásával, ami jó kiindulási alapot ad nekünk a további ötleteléshez.

A meleg és hideg árnyalatok hatásai

Az, hogy meleg vagy hideg árnyalatot választunk az egyes helyiségekbe meghatározza a szoba hangulatát, illetve azt is, hogy optikailag mekkorának fog tűnni a tér – éppen ezért könnyen tudunk játszani a színekkel, ha tudjuk, mire kell figyelnünk. Ha a hangulatteremtést vizsgáljuk, általánosságban elmondható, hogy a nappaliba érdemes mélyebb, vagy akár élénk, vibráló színeket választani, ugyanis ez az a tér, ahol fogadjuk a vendégeinket, tehát azt szeretnénk, ha a környezet is vidámságot és energiát árasztana. Hasonló igaz a dolgozószobára is, ahol a narancs- és citromsárga különböző árnyalatai lehetnek nyerők, amelyek a kreativitást mozdítják elő és javítanak a közérzetünkön. Ha kevésbé vagyunk merészek, az is jó megoldás lehet, ha csak egy falat festünk színesre, a többihez pedig valamilyen semleges színt választunk. Ezzel egyébként a szoba méretének látszatát is alakíthatjuk: a két oldalfal befestésével keskenyíthetjük a teret, ha pedig a plafont és egy tetszőleges falat színezünk be, hosszabbnak fog tűnni a szoba. A meleg színek alkalmazása egy kis térben ugyanakkor sokszor balul sülhet el: óvatosan kell bánnunk ezekkel a színekkel, ugyanis egy kisebb szobát még kisebbnek láttathatnak. Egy hálószobában például sokkal jobban működnek a kék vagy a zöld árnyalatai, amelyek nyugalmat árasztanak és a teret is tágasabbnak érzékeltetik. Itt is érdemes kerülni a túlságosan hideg árnyalatokat – például pasztellkék –, amelyek már szinte fagyossá varázsolják a hangulatot a szobában. A lakberendezésben is az a legfontosabb, hogy megtaláljuk az arany középutat, és olyan színeket válasszunk, amelyek saját ízlésünknek is megfelelnek és a hangulatteremtésben is be tudják tölteni szerepüket.

Semleges színekkel árnyaljuk az összképet!

Ahhoz, hogy igazán esztétikus végeredményt érjünk el, nagyon fontos, hogy egyensúlyt teremtsünk az élénk és a semleges színek között. Ha például egy élénk színű falfestéket használunk, érdemes fehér, fekete vagy szürke bútorokat, kiegészítőket választani a szobába, és ugyanez igaz fordítva is: ha a fal színe semleges, bátran válogathatunk színes bútorokat, textíliákat, dekorációs elemeket. Arra figyeljünk, hogy amennyiben túl sok különböző színt használunk egy helyiség berendezéséhez, a zsúfoltság érzését kelthetjük, ezért érdemes előre kiválasztani azt a színpalettát, amiből az adott szobában dolgozni fogunk. Nagyon kellemes hangulatot teremthetünk akkor is, ha csak egy adott szín árnyalatait használjuk egy helyiségben, ugyanis így különböző, de mégis hasonló színekből dolgozhatunk – ezt nevezzük monokróm harmóniának. Ha úgy döntünk, hogy fehérre festjük a falakat, azzal rendkívül letisztult eredményt érhetünk el, világosíthatjuk a belteret, ráadásul a berendezés szempontjából több szabadságunk van, hiszen a fehér falakhoz bármilyen színű elemeket választhatunk.

Bátran keverjük a színeket!

A színek megválasztásának természetesen nincsenek kőbe vésett szabályai, sőt, sokszor igazán esztétikus végeredményt kaphatunk, ha meleg és hideg árnyalatokat egyaránt használunk egy szobában. Tipikusan ilyen kombináció a rózsaszín-zöld vagy a sötétkék-arany: elképzelhető, hogy gondolatban nem feltétlenül illenek össze, de a megfelelő arány megtalálásával gyönyörű belteret hozhatunk létre ezekkel. A színkör segítségével is találhatunk jól passzoló meleg-hideg kombinációkat, de az is jó megoldás, ha van egy domináns színünk, amihez aztán kedvünkre válogathatunk más színű elemeket. A kulcs, hogy legyünk bátrak, amikor a színválasztásra kerül sor, hiszen lehet, hogy éppen a legextravagánsabb kombináció fogja elnyerni a tetszésünket.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 08. 26.