Melyik jobb: kártyás vagy klasszikus utasbiztosítás?

Több bank is azzal reklámozza hitelkártyáit, hogy ahhoz automatikusan jár utasbiztosítás is. Ez azt jelenti, hogy befellegzett az utasbiztosításoknak? Aligha. De mire is jók ezek a kártyához járó biztosítások? Néha meglepően sokra, de sok minden függ az utazási szokásainktól és attól is, hogy kivel utazunk.

2019.12.16

Három bank ajánlatát vetettük össze az átlagos utasbiztosítások ajánlataival, hogy kiderüljön, mennyit érnek a kártyához járó biztosítások, illetve hogy kinek való és mire jó egyáltalán egy ilyen szolgáltatás. Az OTP, az Erste és a Budapest Bank kártyáit néztük meg.

A legfapadosabb ajánlata az OTP-nek van: Bonus Gold kártyájához adja az ingyenbiztosítást, amiben csak a legalapabb dolgok vannak. A sürgősségi ellátás limite 2 millió forint, ami azt jelenti, hogy nem járunk jól, ha valami komolyabb bajjal, gonddal kerülünk kórházba, és adott esetben műtéti kezelésre szorulunk. Baleseti halál, rokkantság és holttest hazaszállítása 1 millió forintot ér a kártyás biztosításnál, a poggyászkárra pedig 100 ezer forint díjat fizet. A biztosítás egyéni, tehát csak a kártyabirtokosra érvényes, a családjára nem.

Az Erste és a Budapest Bank többféle biztosítást pakol a hitelkártya mellé. Az Erste négyet, ebből az alapcsomagban 3 millió forintot ér a baleseti halál, a legmagasabb csomagban pedig 9 milliót. A poggyászkárra ugyanakkor egységesen 50 ezer forintot szán az Erste. Az alap kártyás biztosítás nem érvényes semmilyen sportra, így lényegében csak a városnézés fér bele mint biztosított tevékenység az utazás alatt. Hasonló a helyzet az OTP-s kártyánál is, sőt az még rándulásra és napszúrásra sem fizet. Az Erste kártyás biztosítása szintén csak egyénre szól, családra nem.

A Budapest Bank háromfokú biztosítása különböző kártyákhoz van rendelve, de bármilyen kártyához kérhető nagyobb csomag - az Ersténél adott kártyához egyfajta csomag jár -, csak ki kell fizetni a biztosítások különbözeti díját. Az alap csomag egyénre szól, 5 millió forint az ellátási limit és még ebben is benne vannak az amatőr sportokból eredő sérülések, így síelés, snowboardozás, raftingolás és búvárkodás során is biztosított az ügyfél. A közepes csomagban - amely az Aranykártyához jár automatikusan - már benne van a családi biztosítás, vagyis a kártyabirtokos önmaga mellett házastársát és gyerekeit is biztosítja. Ezt a csomagot az alapkártyák mellett 7800 forint éves díjért lehet megkapni.

Ehhez képest mit nyújt egy utasbiztosítás? Nyilván sokkal többet. A Bank360 egy klasszikus és egy síelős egyhetes pihenésre keresett biztosítást három fő részére. A legolcsóbb szegmensben is 4 millió forint a tipikus összeg, amelyet baleseti halálra kifizetnek, a kezelésekre, ellátásra pedit több tízmillió forintig vállal díjfizetést a biztosító, és fizet kórházi napidíjat is. A poggyászkár limitje is többszöröse a kártyás biztosítások limitjének. Három főre az alap verzió nagyjából 13 ezer forint körüli összegért vásárolható meg, a sportos időtöltésre pedig 16 ezer forintot kell szánni az alsó árszegmensben.

Ez nyilvánvalóan többe kerül, mint a kártyás biztosítás - hiszen az ingyen van -, ugyanakkor valódi védelmet nyújt több kár esetében is. Ráadásul ha azzal számolunk, hogy a családtagokra úgyis kell biztosítást kötni, akkor máris sokkal kisebb a két ajánlat közti különbség. Vagyis leegyszerűsítve a kártyás biztosítást felhasználva a két családtagra fizetett biztosítási díj mintegy 8700 forint lenne, így 4300 forintot spórolhatunk egy-egy út alkalmával.

A Budapest Bank esetében kicsit más a helyzet, hiszen ott az alap kártyákhoz vásárolható kiterjesztett biztosítás is. Ha az alapkártyához az ügyfél 7800 forintért megvásárolja a Komfort10 biztosítást, a családnak már nem kell külön biztosítást kötni. Egy egyhetes nyaralás esetében ez nagyjából ugyanekkora kiadás lenne - 8700 forint, sportos utazás esetében valamivel több.

Mit érdemes tenni ez esetben? Az utasbiztosítás jóval nagyobb összeget fizet a kár vagy baleset esetében, mint a kártyához kapcsolt biztosítás, vagyis megéri egy hajszálnyival többet fizetni. Főleg akkor, az utazás teljes költségét mérjük ehhez az összeghez. Vagyis nem nagyon éri meg a kártyás verziót választani, egyszerűen nem kerül annyival kevesebbe.

Más a helyzet akkor, ha a család viszonylag sokat utazik. Ebben az esetben ugyanis minden egyes alkalommal ki kell fizetni az utasbiztosítást, ami alkalmanként - csak két főre számolva - 8700 forint. Ezzel szemben a kártyás biztosítást csak egyszer kell feljebb tornászni és - évente - kifizetni a különbözetet, a továbbiakban ezzel már nem lesz feladat, a biztosítás addig él, amíg a kártya érvényes.

Összességében tehát sok minden múlik azon, hogy milyenek az utazási szokásaink. Ha sokat utazunk, apránként összeadódik a biztosítási díj, ami egész évre már akár jelentős összegre is duzzadhat - persze a többi, utazással kapcsolatos költséggel együtt. Ezen a ponton ugyanakkor érdemes megnézni, milyen lehetőségeink vannak a kártyánkhoz kapcsolt biztosításoknál. Ha van lehetőség arra, hogy ezeket feljebb tornázzuk, érdemes megtenni. Így a biztosítási összeg emelkedni fog és a család is védőernyő alá kerül.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.