Mikor és hogyan tudunk gépjármű biztosítást váltani? Példával mutatjuk!

Legyen szó kötelező (KGFB) vagy CASCO biztosításról, érdemes évente a váltási időszakban körülnézni a gépjármű biztosítási ajánlatok között, hiszen új és kedvezőbb ajánlatokat találhatunk és igényeinknek megfelelően akár új kiegészítő fedezetekre is köthetünk biztosítást. Mikor válthatunk, és mi a váltás menete? Mutatjuk példával!

2020.10.21

Gépjármű biztosításunkat év közben szinte bármikor felmondhatjuk, kivétel a szerződési évforduló előtti 30 naptári nap alatt. Ha szerződésünket felmondjuk, a szerződésünk – a felmondástól függetlenül - az évfordulóig még érvényes marad, a díjat fizetnünk kell, és a gépjárművünk biztosítása addig a napig élni fog, az újat pedig az évforduló napja utáni naptári napra kell megkötni.

Azért javasolt díjkalkulátorunkban a meglévő biztosítást - amiről ezidőtájt már megkapjuk a biztosítótól a következő évi díjemelést tartalmazó új ajánlatot - évforduló előtt a kötelező (KGFB) esetén leghamarabb 60 nappal, casco esetében pedig 90 nappal az évforduló előtt összehasonlítani a többi biztosítási ajánlattal, mert ekkortól érhetőek el az új gépjármű biztosítási ajánlatok, amik érvényesek a felmondani kívánt biztosítás utáni naptól. Ha ez idő előtti nézzük az ajánlatokat, akkor még nem lesznek elérhetőek a kívánt időre köttendő kötelező, illetve CASCO ajánlatok. Tehát, ha le szeretnénk váltani a gépjármű biztosításunkat, mert árban és igényeinknek jobban megfelelő biztosítást szeretnénk kötni, akkor ebben az időszakban érdemes neki állni körülnézni a biztosítók ajánlatai között.

Nézzünk egy példát

Ha a szerződési évfordulónk például december 31. (ezt a napot is bele kell számítani a 30 napba, amikor már nem lehet felmondani a biztosítást):

  • kötelező biztosítás (KGFB) szempontjából az optimális váltási időszak: november 2. és december 1. közötti 30 nap
  • CASCO biztosítás szempontjából az optimális váltási időszak: október 3. és december 1. közötti 60 nap

A gépjármű kötelező, illetve CASCO szerződésében tudunk tájékozódni a saját biztosítási évfordulónk napjáról.

Mi a menete a gépjármű biztosítás váltásnak?

A feljebb említett optimális időszakban nézzünk körül a biztosítási ajánlatok között, hogy össze tudjuk hasonlítani a meglévő biztosítási ajánlatunkat mind árban, mind fedezeteket tekintve, hogy a megfelelő biztosítást köthessük meg gépjárművünkre.

Online kalkulátorunk megkönnyíti ezt a folyamatot, hiszen a megadott adatok alapján több biztosító CASCO, illetve kötelező gépjármű felelősség biztosítás ajánlatát összehasonlítja, és ár, illetve megfelelés alapján rendezi azokat átlátható lista formájában.

Az összehasonlító oldalon lehetőség van továbbá az ajánlatokat részletesen is megtekinteni, sőt a nekünk legjobbnak ítélt ajánlatokat külön, részletes táblázatban összehasonlítani.

Ha kiválasztottuk az új gépjármű biztosításunkat, és eldöntöttük, hogy váltani fogunk, akkor a felmondásunkat a korábbi biztosítónk felé az évforduló előtt minimum 30 naptári nappal jeleznünk kell hivatalosan.

A felmondást megtehetjük a biztosító ügyfélszolgálatán, vagy ajánlott, akár elsőbbségi levélben postai úton, továbbá faxon is. Előfordulhat, hogy a biztosítóhoz online formában is elküldhetjük a felmondást. Erről a biztosító weboldalán tudunk tájékozódni.

A felmondásban szerepeltessük a nevünket, lakcímünket, a gépjármű adatait, a szerződés kezdetének időpontját, a szerződésszámot és a kötvényszámot. A felmondás csak akkor érvényes, ha a felmondási időszakban érkezik meg a biztosítóhoz, tehát a példát tekintve legkésőbb december 1-ig.

Másik teendőnk, hogy kössük meg a korábbi szerződésünkben szereplő évfordulót követő naptári napra az új gépjármű biztosítást (ezt a meglévő biztosításunk évforduló napjáig megtehetjük), tehát a fenti példát tekintve január 1-re. Online díjkalkulátorunk ebben is rugalmas megoldást nyújt, hiszen lehetőség van a kiválasztott biztosítást a kalkulálás napjára vagy megadott kezdődátummal is előre megkötni.

Amiben mi tudunk segíteni ügyfeleink számára

Amennyiben korábbi gépjármű biztosítását legyen az KGFB és/vagy CASCO portálunkon keresztül kötötte, mi leegyszerűsítjük Ön számára a váltás folyamatát. Ebben az esetben annyi a teendője, hogy jelzi igényét szakértőink felé az ügyfélszolgálaton keresztül a szerződés évfordulója előtti 33. naptári napig, és kollégáink elintézik Ön helyett a korábbi szerződés felmondását és az új, kiválasztott lakásbiztosítási szerződés megkötését.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.