Közúti etikett – az autós közlekedés íratlan szabályai

Természetesen jogosítványt nem szerezhetünk anélkül, hogy megtanulnánk az autóvezetésre vonatkozó, KRESZ-ben rögzített szabályokat, azonban a zökkenőmentes közlekedéshez az íratlan irányelveket és egyezményes jelzéseket is fontos megismernünk. Más jelentéssel bír ugyanis az elakadásjelző vagy a reflektor megvillantása, és a besorolással kapcsolatban is tisztában kell lennünk egy-két szabállyal. Nézzük, hogyan illik viselkedni az utakon az egyes helyzetekben!

2022.02.25

Besorolásra vonatkozó íratlan szabályok

Gyakran előfordul, hogy valakinek későn jut eszébe, hogy rossz sávban halad, és hirtelen kitéve az indexet át szeretne sorolni, mert el kell kanyarodnia. Ugyan a KRESZ-ben nem szerepel ez a szabály, de ilyenkor illendőségből, illetve a közlekedés gördülékenysége érdekében az autósok általában maguk elé engedik a bajba jutott sofőrt – természetesen csak abban az esetben, ha lehetőségük van anélkül lelassítani, hogy balesetveszélyes szituációt okoznának. Ehhez hasonlóan íratlan szabály az úgynevezett cipzár- vagy fésű-elv: ha erős forgalomban egy sáv beszűkül, mindenki beenged maga elé egy autóst a megszűnő sávból, így felváltva tudnak haladni az autók és nem torlódik fel a sor a beszűkülő sávban. Arra is mindig figyeljünk, hogy autópályára történő felhajtás esetén csak akkor soroljunk be, ha már elértük a megfelelő sebességet a gyorsítósávban, így biztosan nem fogjuk megakasztani a mögöttünk közlekedő tempóját. Az előbbiektől eltérően már írott szabály a jobbra tartásra vonatkozó kötelezettségünk, így autópályán is csak előzés céljából haladhatunk a belső sávban, ezt követően vissza kell térnünk a külsőbe. Ha pedig a belső sávban haladva azt látjuk, hogy mögöttünk gyorsabban szeretnének menni, a lehető leghamarabb soroljunk át és engedjük el a másik autóst.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Mi mindent jelezhetünk a többi sofőrnek az elakadásjelzővel?

Számos olyan szituáció adódhat vezetés közben, amikor valamit szeretnénk jelezni a közlekedés többi résztvevőjének – az autósok az adott szituációnak megfelelően többféle gyakorlatot alkalmaznak a jelzésre. Sokszor az elakadásjelző rövid időre történő bekapcsolásával szokták megköszönni valaki türelmét vagy udvariasságát – például, ha meg kellett állnia ahhoz, hogy kiengedje őket –, illetve ugyanezzel kérnek bocsánatot, ha valamivel megzavarták a mögöttük közlekedő haladását. Máskor a jobb kéz pár másodpercre történő felemelésével fejezik ki egymásnak köszönetüket a sofőrök. Azt mindenképp vegyük figyelembe, ha az elakadásjelzőt használnánk, hogy ilyenkor nem tudunk indexelni – éppen ezért fontos, hogy az autósok kanyarodás közben még köszönetnyilvánítás céljából se kapcsolják be a vészvillogójukat, ugyanis ez ilyenkor balesetveszélyes is lehet. Autópályán is gyakran láthatjuk, hogy egyszerre több autós bekapcsolja az elakadásjelzőjét, amivel a mögöttünk haladóknak jelezhetjük a forgalom hirtelen lassulását. Ha az előttünk haladó olyan helyen indexel jobbra, ahol nem tud elkanyarodni, és ezzel együtt lassít, valamint a sáv szélére húzódik, bátran előzzük meg, ezzel ugyanis azt szeretné jelezni nekünk, hogy segít az előzésben.

Jelzés reflektorral – mit szabad és mit nem?

Az elakadásjelzőn kívül még a távolsági fényszóró – vagy ismertebb nevén reflektor – fel-lekapcsolásával is több helyzetben jelezhetünk. Ha azt vesszük észre, hogy a velünk szembejövőnek nem világít az egyik lámpája vagy bármi más látható meghibásodást fedezünk fel az autóján, a reflektor egyszeri fel-lekapcsolásával jelezhetjük ezt neki. Gyakori eset, hogy egymás segítése céljából a reflektor megvillantásával jelezzük a többi sofőrnek, hogy közúti ellenőrzés vagy traffipax várható – ehhez olykor egy körkörös kézmozdulat is társul, radart imitálva. A villogással azonban óvatosan kell bánnunk: jóllehet, a jogszabály nem tiltja, hogy jelezzünk, de mivel a reflektorral zavarhatjuk a szembejövőt, a rendőr dönthet úgy, hogy emiatt büntetést szab ki ránk. Ha azt látjuk, hogy valaki egy parkolóhelyre próbál beállni vagy éppen kifelé manőverezik, akkor azon felül, hogy lelassítunk, a reflektor felvillantásával is jelezhetjük, hogy nyugodtan hajtsa végre a műveletet, megvárjuk és adott esetben kiengedjük magunk elé. Ilyenkor alapvető íratlan szabály az is, hogy hagyjunk elegendő helyet a parkoló autónak, és ne próbáljuk meg dudával kifejezni a türelmetlenségünket vagy siettetni a folyamatot.

Figyeljünk ezekre a jelzésekre!

Azon kívül, hogy tudjuk, milyen esetekben használhatjuk ezeket az egyezményes jelzéseket annak érdekében, hogy a közlekedés résztvevőit segítsük, az is nagyon fontos, hogy ismerjük fel, ha nekünk jeleznek. Amikor azt látjuk, hogy már a sokadik autós villog vagy kézzel jelez nekünk, akkor gondolhatunk arra, hogy elfelejtettük felkapcsolni a fényszórónkat, úgyhogy ezt mindenképp ellenőrizzük, de ha nem emiatt jeleztek, esetleg érdemes lehet megállni és ellenőrizni, hogy minden rendben van-e az autón. A biztonságos közlekedés egyik legfontosabb alapelve, hogy mindig figyeljünk oda a többi autósra is, hiszen sok esetben segítséget kaphatunk tőlük.

A gyalogosokat se felejtsük el!

A gyalogosok éppannyira résztvevői a közlekedésnek, mint az autót vezetők, ezért rájuk is mindig tekintettel kell lennünk vezetés közben. Zebra előtt megfelelő időben kezdjünk el lassítani, így a gyalogosok számára is egyértelmű lesz, hogy átengedjük őket, de ha ennél is egyértelműbben szeretnénk jelezni szándékunkat, egy pillanatra felvillanthatjuk a reflektort is. Ha időben elkezdünk fékezni, a gyalogosok mellett a mögöttünk haladó autónak is segíthetünk, ugyanis neki sem kell hirtelen fékeznie. Ez nem is annyira az etikett, sokkal inkább a KRESZ része, és a balesetek elkerülése érdekében ajánlott így cselekedni. Járda mellett is mindig körültekintően járjunk el, és ne haladjunk túl nagy sebességgel, főleg esős időben, hiszen ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a gyalogosokra csapjuk az út mellett felgyülemlett esővizet. Ha kisgyereket vagy állatot látunk az úttest mellett sétálni, mindenképp legyünk fékkészenlétben arra az esetre, ha hirtelen kiszaladnának elénk az útra. Soha ne dobjunk ki semmilyen szemetet az autóból, mert akár gyalogos is megsérülhet emiatt, de a többi autóst is zavarhatjuk vele – nem beszélve a környezetvédelmi szempontokról.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.