Lakásbiztosítás váltás menete: mit, mikor, hogyan

2-3 évente javasolt felülvizsgálni lakásbiztosításunkat, hiszen ennyi idő alatt a korábban kötött biztosításunk elavulttá válhat. Ennek több oka is lehet, például értéknövekedés (felújítás vagy értéktárgyak vásárlása esetén), új kiegészítő fedezetek megjelenése (mobil eszközökre kiterjesztett garancia, kisállatbiztosítás), és természetesen a biztosítási díjak változása is. Emiatt az említett időközönként érdemes végezni egy gyors kalkulációt, és megbizonyosodni arról, hogy a jelenlegi lakásbiztosításunk továbbra is minden igényünket kielégíti-e.

2020.09.15

Ha találunk az otthonunk számára nagyobb biztonságot jelentő, kedvezőbb ajánlatot, akkor egy dologtól függ, hogy hogyan kell eljárnunk: ugyanannál a biztosítónál választunk másik biztosítást, vagy biztosítót is szeretnénk váltani.

Mi történik, ha más biztosítónál szeretnénk biztosítást kötni?

Ebben az esetben ahhoz, hogy az új lakásbiztosítási szerződést megköthessük, előbb fel kell mondanunk a korábbi lakásbiztosításunkat.

Mutatjuk a lakásbiztosítás váltás menetét:

  1. Szükségünk van a meglévő lakásbiztosítási szerződés évfordulójára. A határozatlan idejű szerződéseket az évfordulót megelőző 60. és 30. nap között van lehetőségünk felmondani, ha a felmondási szándékunk a 30. nap után érkezik be a biztosítóhoz, sajnos várnunk kell egy újabb biztosítási időszakot, ami jellemzően egy évet jelent. A Biztosítás.hu-n kötött szerződések és érvényes alkuszi megbízás esetén a felmondást átvállaljuk az ügyfelektől, azonban ebben az esetben is fontos, hogy az igényünket időben jelezzük.
  2. A felmondás beérkezése után a biztosító az évforduló napjával törli a szerződésünket, mely pontosan eddig az időpontig él. Díjfizetési kötelezettségünk az évforduló végéig keletkezhet. A felmondott szerződés helyett az évfordulót követő kockázatviselési kezdettel már szabadon megköthetjük a számunkra kedvezőbb új lakásbiztosítási szerződést a másik biztosítónál. Kalkulátorunk ehhez is rugalmas megoldást nyújt, hiszen a kiválasztott biztosítást a kalkulálás napjára vagy megadott kezdődátummal is kiválaszthatjuk.

Amennyiben a felek a lakásbiztosítást határozott tartamra kötik, akkor a biztosítási szerződés – ha a felek rövidebb időtartamban nem állapodnak meg – legfeljebb 3 évig nem mondható fel, azaz csak a negyedik évtől kezdve mondható fel.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Ha a szerződő biztosításkötéskor díjengedményért (tartamkedvezmény) cserébe 2 vagy 3 évre lemond a felmondási jogáról, de mégis úgy dönt, hogy évfordulóra ezen időszakon belül felmondja a szerződést, a biztosító követelheti annak a díjengedménynek (tartamengedmény) a megfizetését, amelyet a szerződés hosszabb tartamára tekintettel nyújtott.

Mi történik, ha ugyanannál a biztosítónál szeretnénk másik lakásbiztosítást választani?

Vannak olyan biztosítók, akiknél lehetőség van biztosítási évfordulótól függetlenül másik ajánlatra váltani, akár év közben is. Ez esetben szerződésmódosításról beszélünk, vagyis nem kell felmondani a korábbi biztosítást, hanem a korábbiról egy új konstrukcióra módosítjuk a szerződésünket. Mivel ez a lehetőség biztosítófüggő, így velük szükséges felvenni a kapcsolatot és egyeztetni a szerződésmódosítás lehetőségéről.

Ingatlan eladásakor hogyan mondhatjuk fel lakásbiztosításunkat?

Ha azért szeretnénk felmondani a lakásbiztosítást, mert az ingatlant eladjuk, akkor a biztosítási díj annak a hónapnak a végéig illeti meg a biztosítót, amikor az érdekmúlás bekövetkezett. Ingatlan eladás miatti szerződés megszüntetéséhez az adásvételi szerződésre és a birtokbaadási jegyzőkönyv másolatára lesz szükség, ezeket kell eljuttatni a biztosítóhoz.

Miben segíthet a Biztositas.hu?

Amennyiben oldalunkon kötött lakásbiztosítását szeretné új konstrukciójú lakásbiztosításra váltani, jelezze igényét szakértőink felé a lakásbiztosítási szerződés évfordulója előtti 33. napig, és kollégáink elvégzik Ön helyett a korábbi szerződés felmondását és az új, kiválasztott lakásbiztosítási szerződés megkötését. Kalkulátorunkban összehasonlíthatja a lakásbiztosítási ajánlatokat, és kiválaszthatja a lakására szabott konstrukciót.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.