Lélegzetelállító zarándokutak a világ körül

Manapság egyre többen vágnak neki egy-egy zarándokútnak önismeretük fejlesztése, határaik megismerése érdekében, vagy a spirituális feltöltődés reményében. Azok, akik teljesítenek egy ilyen túrát, általában életre szóló élményként értékelik a tapasztalatokat, ahol szert tehettek új barátokra, közelebb kerülhettek a természethez és kiléphettek saját komfortzónájukból. Egy biztos: egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni ezt az egyedülálló kalandot. Cikkünkben mutatunk néhány útvonalat – kezdődhet a felejthetetlen túra?

St. Magnus Way

Skócia híres különleges tájairól, ezért aki olyan utat választana, ahol a lehető legváltozatosabb panorámákat élvezheti, nem fog csalódni a St. Magnus Way-ben. Az útvonal a skót Orkney-szigeteken helyezkedik el, az ország északi részén. Az út 6 különböző szakaszból áll, amelyek mind más és más kihívás elé állítják a vállalkozó szellemű túrázókat: találhatunk ezek között könnyed lankákon átívelő útvonalat, hegymászással fűszerezett szakaszt, tengerparti sétát és egy 2 óra alatt teljesíthető szigettúrát is. Természetesen ezek közül kiválaszthatunk akár többet is, de döntés előtt mindenképp vegyük figyelembe edzettségi szintünket. A St. Magnus Way-t végigjárva eltávolodhatunk a hétköznapok problémáitól és közelebb kerülhetünk a természethez – ha egy testet és lelket feltöltő utazásra vágyunk, bátran vágjunk neki ennek az útnak!

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Via Francigena

Az Angliát, Franciaországot, Svájcot és Olaszországot is átszelő Via Francigena egy több mint 2000 kilométer hosszú zarándokút, amelynek szebbnél szebb részei mind megérnek egy túrát. Attól függően, hogy melyik szakaszt választjuk, az út során rengeteg apró templomot fedezhetünk fel, nem beszélve az Alpok és Toszkána lenyűgöző látványáról. Haladásunkat egy ingyenes telefonos applikáció is segíti, amelyen keresztül akár le is tölthetjük a teljes Via Francigena útvonalat, így internetkapcsolat nélküli helyeken sem fogunk eltévedni. Érdemes tudni erről az útról, hogy nem minden szakaszán találunk szállásokat, ezért ha nem szeretnénk sátorozni, válasszunk olyan útszakaszt, ahol számunkra megfelelő távolságban helyezkednek el a szálláshelyek.

Adam’s Peak (Sri Pada)

Azoknak, akik az eddigieknél is nagyobb kihívásra vágynak és nem riadnak vissza egy meredek útvonaltól, az Adam’s Peak megfelelő választás lehet. Ahhoz, hogy feljussunk a Srí Lankában található 2243 méter magas hegycsúcsra, összesen 5500 lépcsőfokot kell leküzdenünk, ami nem kevés, ezért felkészületlenül semmiképpen se induljunk útnak. A hegy vallási vonatkozású érdekessége, hogy négy különböző vallás – a keresztény, a buddhista, a hindu és a muszlim – is szentként tartja számon, ezért a világ minden tájáról éreznek ide zarándokok vallási megfontolásból. A hegy látvány szempontjából sem utolsó, tehát ha saját határainkat feszegetve megküzdünk a lépcsőfokokkal, lélegzetelállító kilátás lesz a jutalmunk.

El Camino

Egyetlen zarándokutakat részletező lista sem lehet teljes a Szent Jakab-út vagy ismertebb nevén El Camino említése nélkül. Európa egyik legismertebb zarándokútjának minden útvonala Santiago de Compostela városába vezet, ugyanis a legenda szerint itt helyezték végső nyugalomra idősebb Szent Jakab apostolt. Ha az El Caminón tennénk próbára magunkat, térképre sem lesz feltétlenül szükségünk, ugyanis a jellegzetes fésűkagylók és sárga nyilak mutatják az utat a zarándokoknak. A legnépszerűbb útvonal, a Francia út közel 800 kilométer hosszú, így nagyjából 30-35 nap szükséges a teljes táv megtételéhez, azonban attól függően, hogy mely városból indulunk, kevesebb idő is elég lehet. Az út jelentőségét az is jól bizonyítja, hogy 1993-ban az El Caminót az UNESCO Világörökség részévé választották.

Kumano Kodō

Ha egy teljesen más kultúrával, építészeti stílussal és semmihez sem hasonlítható természeti kincsekkel szeretnénk megismerkedni, Japán felé kell vennünk az irányt: a Kumano Kodō útvonalai mindezeket biztosítják nekünk. Az út során ráadásul japán ősi vallásával, a sintóval is megismerkedhetünk, ha felkeressük a három sintó szentély egyikét, a Kumano Nachi Taishát, a Kumano Hayatama Taishát vagy a legnagyobbat, a Kumano Hongu Taishát. Mindegyik útvonal ez utóbbihoz vezet, így bármelyiket is választjuk, eljutunk a híres szentélyhez. Ha a legtöbbet hoznánk ki az élményből, érdemes útba ejteni egy fürdőt, ahol meleg vizű forrásban lazíthatunk, mielőtt folytatnánk a túrát.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 02. 01.