Madáretető készítése: így csalogassunk a kertünkbe madarakat

Fantasztikus érzés, amikor az ablakon kinézve azt látjuk, hogy madarak sokasága lepi el a kertünket és lelkesen falatoznak a madáretetőből. Amellett, hogy gyönyörködhetünk a hozzánk látogató madarakban, változatos madárfajokkal ismerkedhetünk meg így, ráadásul az etető elkészítése is remek program lehet. Nem mindegy azonban, hogy pontosan mit rakunk a madáretetőbe és hol helyezzük el azt. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a madáretető-készítésről – nézzük, hogyan csábíthatjuk a kertünkbe ezeket a pompás élőlényeket!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Madáretető újrahasznosítással

Nem kell feltétlenül boltban vásárolnunk madáretetőt, kiváló zöld megoldás, ha valamilyen háztartási hulladékból, újrahasznosítással készítjük el a sajátunkat. Az egyik legegyszerűbb módszer erre a PET-palackok használata, amelyeket megfelelően kivágva remek etetőt hozhatunk létre, de hasonlóképpen jó szolgálatot tehet egy konzervdoboz, illetve akár egy papír tejesdoboz is – ez utóbbinál természetesen figyelnünk kell arra, hogy esőtől védett helyen akasszuk ki, nehogy elázzon az etetőnk. Tovább növeli a saját készítésű madáretetők vonzerejét, hogy a gyerekeket is bevonhatjuk az elkészítési folyamatba, ami nagyszerű családi program lehet.

Hova helyezzük el az etetőt?

Több lehetőségünk is van a madáretető elhelyezésére: kiakaszthatjuk vagy akár a földre is helyezhetjük az etetőt, a lényeg, hogy otthonunk adottságainak megfelelően határozzuk meg a legoptimálisabb helyet. Ha például van kutyánk vagy macskánk, a kiakasztós módszer lesz a legmegfelelőbb, de ilyenkor figyeljünk arra, hogy olyan környezetbe helyezzük az etetőt, ami a madarak számára könnyen megközelíthető. Mindenképp vegyük figyelembe, hogy az etetőből nagy valószínűséggel ki fog hullani a napraforgómag héja, tehát olyan helyre akasszuk, ahol ennek feltakarítása nem okoz bosszúságot. Ha a talajetetést választjuk, érdemes tetővel fedett helyre szórni a magokat, ellenkező esetben ugyanis a hó belepheti a jóindulattal kihelyezett madáreledelt. Tálcára is tehetünk ki némi elemózsiát – ilyenkor fúrjunk a tálca aljára néhány lyukat, hogy az olvadt hó és az esővíz ezeken keresztül el tudjon távozni. Azoknak sem kell lemondaniuk a madárlesről, akik panelházban élnek, ugyanis a párkányra is bátran szerelhetünk madáretetőt, hogy az ablakból szemlélhessük apró látogatóinkat.

Mivel etessük a madarakat?

Az ajánlott madáreleségek alapvetően három csoportra oszthatók: olajos magvak, állati zsiradék és gyümölcsök. Ha ezek mindegyikéből teszünk ki az etetőbe, a legtöbb madárfaj igényét ki tudjuk szolgálni, így a tél folyamán a legkülönfélébb madarakkal találkozhatunk kertünkben. Az olajos magvak közül válasszuk a fekete napraforgómagot, amit érdemes apróbb magvakkal – például kölessel – kombinálni, ugyanis vannak olyan, kisebb testű madarak, akiknek a csőre nem elég erős a napraforgómag feltöréséhez. Amire továbbá figyelnünk kell, hogy ne sózott vagy pirított magot válasszunk, maradjunk a natúr verziónál. Állati zsiradéknak használhatunk kacsa- vagy libahájat, sertés zsírszalonnát, faggyút vagy az úgynevezett cinkegolyót, aminek a hálóját tavasszal akár fészekanyag kihelyezésére is felhasználhatjuk. Ami pedig a gyümölcsöket illeti, a legjobb megoldás, ha a faágakra szúrunk néhány almát, amiből aztán a madarak kedvükre csipegethetnek, vagy olyan bogyós gyümölcsöket helyezünk ki, mint a vadszőlő vagy a tűztövis.

Mit ne tegyünk az etetőbe?

Tilos a madarakat kenyérrel, kenyérmorzsával, péksüteménnyel vagy például chipssel etetni, ugyanis ez rendkívül káros lehet számukra. Főtt rizst, főtt tésztát vagy főtt zöldségeket maximum egy napra tegyünk ki, és ha nem fogy el, távolítsuk el az etetőből, mielőtt romlott állapotban fogyasztanák el ezeket a madarak. Hagyományosan az etetési időszak november elejétől március végéig tart, de az sem baj, ha már októberben elkezdjük, viszont kiemelten fontos, hogy tavasszal, a költési időszakban hagyjuk abba az etetést. A fiókáknak ugyanis nem nyújt megfelelő minőségű tápanyagot a napraforgómag, és sajnos könnyen elpusztulhatnak, ha a szülők rovarok helyett magokat hordanak nekik a fészekbe. Jól látható tehát, hogy nem mindegy, mikor és mivel etetjük a madarakat, ezért ha sokáig szeretnénk gyönyörködni bennük, mindenképp tartsuk be a legfontosabb szabályokat.

Az itatásról se feledkezzünk meg!

Amivel egész évben segíthetjük a madarakat, az az itató és madárfürdő kihelyezése: nagyon hálásak lesznek nekünk, ha egy növényalátétet feltöltünk vízzel és a talajon elhelyezzük. A régi időkben a madarak a háztáji állatok itatóiból tudtak folyadékhoz jutni, mára már azonban egyre kevesebb lehetőségük van erre, kiváltképp városi környezetben. A megfelelő itató a kistestű madarak számára is biztonságos, tehát nem túl mély, érdemes elhelyezni benne egy követ, amin a madarak megállhatnak, és fontos, hogy a vizet naponta cseréljük benne, ha pedig nem a talajon helyezzük el a madárfürdőt, a stabil rögzítés is elengedhetetlen. Télen a jég eltávolítására is figyeljünk, és mindig langyos vizes fürdőt készítsünk a madaraknak.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 09. 09.