Miért jó és mit tudhat egy okosotthon?

Egyre többször hallhatunk az okosotthonokról, térnyerésük mára megkérdőjelezhetetlen, nem is véletlenül – ezek az intelligens funkciók lehetőségek tárházát nyitják meg egy otthonban. Ma már nem csak utópia egy olyan lakás, amely nap mint nap értünk és a kényelmünkért dolgozik, hiszen az okosotthonok éppen ezt csinálják. Vajon miért érdemes okosotthont kialakítani és milyen funkciói lehetnek? Cikkünkből kiderül!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mit jelent pontosan az okosotthon?

A tévhittel ellentétben nem attól nevezhető okosnak egy otthon, ha a telefonunkon keresztül tudunk irányítani egyes funkciókat. Jóllehet, ez is nagy mértékben megkönnyítheti az életünket, ám okosotthonnak azokat a lakásokat nevezhetjük, amelyek automatizáltan működnek, miközben egy beépített mesterséges intelligencia által monitorozzák szokásainkat, valamint a külső körülményeket – például időjárás, páratartalom –, és ennek megfelelően, emberi beavatkozás nélkül elvégzik a szükséges műveleteket. Egy okosotthonban az eszközök egymással összeköttetésben állnak, kommunikálnak és így biztosítják a lehető leghatékonyabb működést. Természetesen egy okosotthonban különféle applikációk segítségével manuálisan is végezhetünk beállításokat, de alapjában véve a koncepció lényege, hogy nekünk időt és energiát spórolva automatizálja a mindennapokat.

Mik az okosotthonok legfőbb előnyei?

Az okosotthonoknak számos vonzó tulajdonsága ismert: ahogyan az előző bekezdésben említettük, időt és energiát spórolhat nekünk, mindemellett pénzt is megtakaríthatunk vele, a kényelmünket és a biztonságunkat szolgálhatja, ráadásul energiatakarékos megoldás. Az optimalizált fűtési és világítási funkcióknak köszönhetően kevesebb energiát kell használnunk az otthonunkban, ami pénztárcánknak is jót tesz, valamint ökológiai lábnyomunkat is csökkenhetjük vele. Mindezeket szem előtt tartva egyértelműen kijelenthető, hogy érdemes belevágni az okosotthon kialakításába, hiszen hosszú távon rengeteg szempontból megtérül ez a befektetés.

Ezekkel a funkciókkal rendelkezhet egy okosotthon

Attól függően, hogy milyen eszközöket kapcsolunk be az okosotthon rendszerébe, beprogramozhatjuk a redőnyöket, hogy a szokásos ébredési időnkben automatikusan felhúzódjanak, beállíthatjuk a kávéfőzőnket, hogy mire felkelünk, lefőzze a kávét, de egy okosotthon a fűtést is képes az időjárási viszonyoknak megfelelően szabályozni. Ezen kívül arra is van lehetőség, hogy különféle mozgásérzékelők felismerjék, hogy mikor tartózkodunk leginkább az adott helyiségekben: így például az okos rendszerek nap közben a hálószobában lekapcsolják a fűtést, míg a dolgozószobában ugyanúgy meleget biztosítanak. Beprogramozhatjuk továbbá az ablakokat olyan módon, hogy vihar esetén becsukódjanak, ami mind kényelmi, mind biztonsági szempontból remek megoldás. Hosszabb utazás esetén beállíthatjuk, hogy úgy tűnjön, mintha otthon lennénk: éjszaka le-, reggel pedig felhúzhatjuk a redőnyöket, felkapcsolhatjuk a világítást megadott időpontokban, sőt, akár az öntözőrendszert is beindíthatjuk. Ezeken kívül is rengeteg okos funkcióval felszerelhetjük otthonunkat, a lehetőségeinknek szinte csak a képzelet szabhat határt.

A lényeg a személyre szabottság

Az okosotthon lényege, hogy személyes szokásainkat, napi rutinunkat is elemzi és ezek alapján alakítja ki az automatizációs mechanizmusait. Emiatt pontosan azt kaphatjuk, amire szükségünk van, illetve ami megkönnyíti a mindennapjainkat. A személyre szabottság az okosotthonok egyik fő vonzereje, hiszen megkérdőjelezhetetlen az a kényelem és biztonság, amit ezáltal kaphatunk. Ha már gondoskodtunk arról, hogy okosotthonunk igazán személyre szabott legyen, ne felejtsük el a lakásbiztosításunkat is ingatlanunkra szabni: lakásbiztosítás kalkuláció során a kiegészítő fedezeteknél pipáljuk be az okoseszközök védelmét, így az okosotthon-berendezések sérülése esetén is kaphatunk segítséget a biztosítótól.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 11. 08.