Mit tehetünk penészedés ellen a lakásban?

A hidegebb évszakokban és nyirkosabb időben számos otthonban problémát jelenthet a falak penészedése. Az esztétikai tényező mellett ez az egészségünket tekintve sem előnyös, ezért feltétlenül foglalkoznunk kell a problémával, ha a mi lakásunkban is jelentkezik. Ezzel az igen kellemetlen jelenséggel kihívást jelenthet megküzdeni, de néhány praktika alkalmazásával megelőzhetjük, hogy otthonunkban megjelenjenek a vészjósló foltok. Mutatjuk, hogyan vehetjük fel a harcot a penésszel szemben!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Kezdjük az alapoknál: szellőztessünk rendszeresen!

A falak penészedésének egyik fő okozója a túl magas páratartalom a lakásban, ami alapvetően elkerülhetetlen, de egy kis odafigyeléssel megakadályozhatjuk a penész kialakulását. A napi rendszerességű szellőztetés segít abban, hogy a pára ne csapódjon ki a falakon, ezzel elkerülve a vizesedést. Ez a hidegebb évszakokban talán nem a legkomfortosabb megoldás, de kétségtelenül hatékony, kiváltképp akkor, ha csak télen tapasztalunk penészedést, nyáron viszont nem jelentkezik a probléma, ugyanis ebben az esetben bizonyára a szellőztetés hiánya okozza a gondot. Előfordulhat továbbá, hogy nyílászárócserét követően kezdjük el tapasztalni a falak penészedését, amire szintén a szellőztetés a megoldás. A korszerű nyílászárók ugyanis jóllehet segítenek a fűtéssel kapcsolatos költségeink csökkentésében, ugyanakkor megakadályozzák a levegő áramlását. Ilyen esetben hasznos lehet egy ablakba építhető páraérzékelős ventilátor is, ami az adott helyiség páratartalmának megfelelően bekapcsol, amikor arra szükség van és kikapcsol, amikor a páratartalom egy megadott érték alá süllyed. Ezt érdemes abban a helyiségben elhelyezni, ahol leggyakrabban észlelünk a penészedést.

Figyeljünk oda a szokásainkra!

A lakás páratartalmát akár néhány apró szokás bevezetésével, vagy meglévő szokásaink megváltoztatásával is csökkenthetjük. Amikor csak tudjuk, szárítsuk szabad levegőn a ruháinkat, vagy nyissunk ablakot abban a helyiségben, ahová kiteregettünk, valamint érdemes lehet egy szárítógépre is beruházni. Főzés közben is ajánlott ablakot nyitni, amennyiben nincs páraelszívó készülékünk, és ugyanígy igaz ez felmosás esetén is: ha kinyitjuk az ablakot, nemcsak a lakás páratartalmát mérsékelhetjük, de a padló is gyorsabban megszárad majd. Érdemes továbbá időnként elhúzni az olyan bútorokat, amelyek a falhoz tolva helyezkednek el annak érdekében, hogy ki tudjunk takarítani mögöttük és leellenőrizzük, nem alakult-e ki penészedés a bútorok mögött, mivel ezek a helyek kevésbé tudnak kiszellőzni a mindennapokban.

Tartsuk állandó hőmérsékleten a lakást!

A penész kialakulásának másik oka a falak túl alacsony felületi hőmérséklete. Ez a helyzet előállhat például akkor, ha takarékossági megfontolásból lekapcsoljuk a fűtést azokban a helyiségekben, ahol kevesebbet tartózkodunk. Ha azonban szeretnénk elkerülni a falak penészedését, érdemes inkább állandó hőmérsékleten tartani az egész lakást, így nem fognak kihűlni a falak – ezzel is csökkenthetjük a penész kialakulásának valószínűségét.

Ruházzunk be egy páramentesítő készülékre!

Ha már minden lehetséges módszert megpróbáltunk, de semmi sem bizonyult hatékonynak, érdemes lehet megfontolni egy páramentesítő készülék beszerzését. Ez az eszköz akár már napi 1-2 órás használattal is hatékonyan kivonhatja a felesleges párát a levegőből, így annak nem lesz lehetősége a falakon lecsapódni, ezzel penészedést okozva. Amire ezzel kapcsolatban figyelnünk kell, hogy üzembe helyezés előtt konzultáljunk egy villanyszerelővel, ugyanis elképzelhető, hogy otthonunk elektromos hálózata nem bír el egy ilyen berendezést, és külön áramkör kialakítására lehet szükség hozzá. Ez nem a legolcsóbb megoldás a penész megelőzésére, ám hosszú távon sok bosszúságtól és egészségügyi problémától kímélhet meg minket.

Csináltassunk hőkamerás vizsgálatot!

Szintén okozhatja a penészedést a ház nem megfelelő szigetelése, amire legegyszerűbben egy hőkamerás vizsgálattal deríthetünk fényt. Ehhez szakembert kell hívnunk, aki hőkamerával kívül és belül is feltérképezi az ingatlant, és segít nekünk abban, hogy hol szorul javításra a szigetelés, illetve hol találhatók úgynevezett hőhidak. A penészedés megszüntetésében sokszor nagy segítség lehet, ha szakember segítségével újragondoljuk otthonunk szigetelését, sőt, ez az energiahatékonyságot is elősegítheti, ugyanis a meleg levegő nem fog elszökni a kritikus pontokon.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 01. 13.