Nem mindennapi szállástípusok kalandvágyó utazóknak

Bár utazás közben általában nem a szálláson töltjük a legtöbb időt, készíthetünk egy bakancslistát olyan különleges szállástípusokról, amelyeket mindenképp szeretnénk kipróbálni – így a szálláson történő pihenés önmagában is élmény lehet. Elképzelni sem tudjuk, hányféle érdekes, egyedi, esetleg extrém szállás áll a kalandvágyó utazók rendelkezésére, amelyek biztosítják a felejthetetlen élményeket. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány nem mindennapi szálláshelyet – vágjunk bele egy különleges kalandba!

Lombház

Bizonyára sokan álmodoztak gyerekként egy saját lombházról a kertben – ma már szerencsére több lehetőségünk is van arra, hogy átéljük, milyen érzés a lombkoronaszinten aludni egy takaros házikóban. Amennyiben erdei kirándulást tervezünk, mindenképp érdemes megfontolni egy lombház kibérlését, hiszen – kiváltképp az őszi időszakban – ellenállhatatlan élmény a természet lágy ölén álomra hajtani a fejünket. Ráadásul egészen elképesztő szálláshelyek közül válogathatunk: egyes lombházakban jacuzzi és szauna is rendelkezésre áll, másoknál pedig függőhídon kelhetünk át egyik helyiségből a másikba. Ez egy olyan élmény, amit egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia!

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Barlangház

Elsőre talán nem hangzik túl bizalomgerjesztőnek egy barlangban töltött éjszaka, de kétségtelen, hogy a modern barlangházak luxus körülményei elfeledtetik velünk, hogy hol is vagyunk valójában. Kevésbé bevállalósak választhatnak olyan barlangokat, ahol a beltér nem tükrözi a barlang-jelleget, ám ha bátrabbak vagyunk, számos helyen igazi sziklafalak között térhetünk nyugovóra. Bármelyik mellett döntünk, egy biztos: rendkívül autentikus berendezésre számíthatunk, hiszen egy ilyen típusú szálláshelyen minden bútor a barlang sajátos formájához igazodik.

Glamping

A glamping tulajdonképpen egy magasabb színvonalú kempinget jelent, ami hazánkban még kevésbé elterjedt szállástípus, de a környező országokban rengeteg lehetőség tárulkozik elénk, ha ilyen helyen szállnánk meg. A glampingezés lényege, hogy a természetben pihenhetünk ugyanolyan körülmények között, mintha hotelben laknánk, tehát ez tökéletes választás lehet azoknak, akik kiszakadnának a nagyvárosi nyüzsgésből, ugyanakkor nem mondanának le a szállodák kényelméről sem.

Jurta

A jurta egy favázra épített kör alakú sátor, ami hagyományosan a vándorló nomád népek otthonául szolgált, ugyanis ezt könnyedén össze tudták szedni és továbbvinni vándorlásaik során. A sátor oldalára helyezett nemezlapok biztosították, hogy télen se dideregjenek a jurta lakói, a tűzhely gázai pedig a jurta tetején elhelyezett nyíláson – úgynevezett tündökön – keresztül távoztak. Napjainkban kiváló természetközeli szálláshelyek a jurták, így mi is bármikor kipróbálhatjuk őseink egykori lakhelyét. Ha pedig egy fényűző sátrat választunk, akár összeköthetjük a glampingezés élményét a jurta megismerésével is.

Szélmalom

Ha igazán rendhagyó szállást keresünk egy romantikus hétvégéhez, fantasztikus választás egy szélmalom – nem is gondolnánk, milyen sok helyszínen találunk ilyen szállásokat. A szélmalomban kialakított otthon igen népszerű Görögországban és Németországban, de Hollandiában és Olaszországban is sokféle szélmalom közül válogathatunk. Ezek azért is igazán különlegesek, mert a malmok az adott ország vagy térség stílusának megfelelőek, tehát például Görögországban leginkább fehérre festett szélmalmok találhatók.

További különleges szállások

A fentieken kívül is megszámlálhatatlan egyedi vagy akár extrém szállástípus létezik – lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésünkre, ha valami nem mindennapi élményben szeretnénk részt venni utazásaink során. Az északi országokban lakhatunk például igluban, máshol óriási hordóban vagy egy daru tetején kialakított szobában aludhatunk. Ha igazán merészek vagyunk, olyan apartmant is kibérelhetünk, ami teljes egészében üvegből készült, így pihenés közben testközelből figyelhetjük meg a természetet. Az ilyen típusú házakba kívülről nem lehet belátni, viszont belülről olyan érzésünk lehet, mintha átlátszó lenne a szobánk. Megszállhatunk továbbá repülőgép belsejében, föld alatti bunkerben vagy egy hatalmas, gitár alakú otthonban is – a szállástípusoknak szinte csak a képzeletünk szabhat határt, rajtunk áll, hogy melyik extrém élményre vállalkozunk szívesebben.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 09. 01.