Októberben is marad a határzár - Mentességek és enyhítések

Szeptember 1-vel Magyarországon lezárultak a határok, csak indokolt esetben lehet ki- és beutazni az országba, illetve a magyar állampolgároknak hazatéréskor kötelező karanténba vonulniuk. Az időközben módosított szabályokkal együtt ennek folytatása következik októberben is. Mutatjuk, hogy mi maradt és változott.

2020.10.06

Ha külföldre tervezünk utazni, azzal érdemes számolnunk: hogy alaphelyzetben

  • kiutazáskor a célország is karanténra kötelezhet minket, van ahol 14, van ahol 10 napra, rosszabb esetben megtilthatja a belépést a magyar állampolgároknak az adott országba. Erről utazás előtt érdemes tájékozódni például a Konzuli Szolgálat oldalán.
  • minden külföldről hazatérő magyar állampolgárnak karanténba kell vonulnia. Jelenleg hazatérésünktől számítva 10 napra (a gyakorlatban előfordul, hogy a hazatérést követő nappal kezdődik meg a 10 napos karantén). Innen két negatív PCR teszt bemutatásával tudunk idő előtt szabadulni.

A határzár bevezetése óta több szabálymódosítás is történt, így bővült a kivételek és engedmények köre is.

Kiket nem érint a karantén-kötelezettség?

Akik már átestek a COVID-19-en, és ezt hivatalos irattal bizonyítani is tudják (zárójelentéssel, hivatalos orvosi igazolással).

Szomszédos országokba 30 km-es körzetben átutazhatunk, ha 24 órán belül visszatérünk Magyarországra.

Október végéig Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból hazatérve sem kell karanténba vonulniuk azoknak, akiknek október 6. előtt foglaltál le szállásukat az adott országban, és hazatértükkor egy 5 napnál nem régebbi, negatív PCR tesztet fel tudnak mutatni.

Abban az esetben, ha olyan kapcsolt vállalkozások munkavállalóiként, tisztségviselőiként jártunk külföldön üzleti ügyben, ahol a kapcsolt társaságok egyike magyarországi, és utazásunk célját pl. megbízólevéllel igazolni tudjuk, a világ bármely pontjáról karantén-kötelezettség nélkül térhetünk haza. Ehhez hasonlóan, ha üzleti, gazdasági célból történt utazás után térünk haza, amit hitelesen bizonyítani kell tudnunk, nem kell karanténba vonulnunk.

A teherforgalom a kijelölt útvonalon és meghatározott határátkelőhelyeket, pihenőhelyeket, benzinkutakat igénybe véve továbbra is áthaladhat Magyarországon.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Az enyhítések

Ahogy fent már említettük, a karantén 14 nap helyett 10 (+1) napra rövidült.

A külföldön (schengeni országok, Kanada, USA) elvégzett első (SARS-CoV-2) PCR teszt magyar vagy angol nyelvű eredményét már elfogadják itthon is. Fontos, hogy a karantén-mentességhez szükséges második tesztet az első elvégzése után minimum 2 nap, maximum 5 napon belül el kell végeztetni. Ezért érdemes friss eredménnyel hazatérni, hogy az előírásoknak megfelelően, beleférve az időkorlátba tudjuk elvégeztetni a második tesztet.

A cikket a magyar állampolgárokat érintő jogszabályok alapján állítottuk őket. Utolsó frissítés dátuma: 2020. október 8.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.