Olcsóbb-e a biztosítás, ha elektromos autót veszünk?

Az elektromos autók vásárlását és terjedését egy sor kedvezménnyel és támogatással próbálja az állam elősegíteni. A közvetlen állami támogatás mellett több fizetnivalótól is meg lehet szabadulni, ha villanyautót vásárolunk, az ingyenes parkolásról és töltésről nem is szólva. De mindenre vonatkozik a kedvezmény?

2020.03.23

A cikk partnerünk a Bank360 segítségével jött létre.

Törvény által előírt kedvezmények

Egy elektromos autó ára akkor is magas, ha azzal számolunk, hogy nem kell tankolni, és mindenfajta kedvezmény jár utána. Az is igaz ugyanakkor, hogy ilyen járművet nem csak azért vesz az ember, mert racionális szempontok szerint ez jobban megéri, mint egy benzines vagy dízel hajtású, hanem azért, mert a tulajdonos felelősséggel gondol a jövőre és a környezetre. Ettől függetlenül az elektromos hajtású járművek egyelőre sokkal drágábbak, mint a benzines, dízelüzemű társaik, ezért az államok a kereslet serkentése érdekében adnak kedvezményeket.

A magyarországi szabályok alapján a hamarosan kifutó állami támogatás mellett adókedvezmények járnak a környezetkímélő járművek után. Ez azt jelenti, hogy vásárlás után nem kell regisztrációs adót, sem pedig átírási illetéket fizetni - előbbit a forgalomba helyezéskor kell megfizetni, utóbbit vásárláskor. Ez azt jelenti, hogy több százezer forintot is meg lehet spórolni így. Az illeték mellett a gépjárműadóval sem kell számolni, az alól is mentességet élvez az elektromos hajtás, sőt cégautóadót sem kell fizetni.

Ezeket a kedvezményeket, mentességeket a jogszabályok pontosan tartalmazzák és rendezik. Vagyis semmi meglepetést nem okoznak ezek a mentességeket, járnak, függetlenül attól, hogy mekkora az autó teljesítménye. Az ingyenesség akkor is jár, ha a legkisebb autót választjuk, és akkor is, ha egy hatalmas tankot.

Önként vállalt kedvezmények

Más a helyzet a biztosításokkal. Arról nem szólnak a jogszabályok, hogy a biztosítóknak bármiféle kedvezményt kellene adniuk az elektromos hajtású autók után. Ezzel együtt több társaság is ad kedvezményt a villanyautók kötelező biztosítása után. Fontos, hogy ez üzletpolitikai célú kedvezmény, vagyis ez nem jár, ezt bármikor visszavonhatják a társaságok - ha például megemelkedik az utakon futó elektromos autók száma.

Az év végi kötelező váltás idején - ekkor kötik újra a legtöbb biztosítást, így az év/év adatokat ebben az időszakban lehet a legpontosabban meghatározni, még akkor is, ha ezek az adatok nem pontosak - azt lehetett megállapítani, hogy az elektromos hajtású járművek kötelező biztosítása díjban kedvezőbb, mint a többi, nem környezetkímélő modellé. Fontos azonban, hogy ez nem jelenti azt, hogy pusztán eme paraméter minden biztosításnál lejjebb viszi az árakat, illetve az sem biztos, hogy ez minden időszakban így van. Mindenképpen érdemes elvégezni a kalkulációt és annak fényében dönteni. A kötelezőnél egy sor kedvezményt igénybe vehetünk, a villanyautók után járó pedig egyike ezen kedvezményeknek. Ezeket a társaságok önként nyújtják.

A kötelezővel ellentétben a casco biztosítás esetében nincs kedvezmény a villanyautókra. Ennek az lehet az oka, hogy mivel cascót eleve jóval kevesebben kötnek, mint kötelezőt, jóval lassabban alakul a piac és nincs szükség ezernyi kedvezmény nyújtására.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.