Rengeteg pénzt bukhatunk, ha vaddal ütközünk - mi lehet a megoldás?

Ősszel megnő a vadállatokkal történő autós ütközés kockázata. Elég erre az esetre a kötelező biztosítás, vagy érdemes cascot is kötni? Mivel ősszel a legnagyobb az esélye, hogy a semmiből felbukkan egy állat az úton, felmerül a kérdés: fizeti-e a biztosító a vadbalesetből eredő károkat?

2020.09.18

A legutóbbi vadgazdálkodási adatok szerint 2018-ban 15 037 vad hullott el gépjárművel való ütközés következtében a hazai utakon, az így elpusztult állatok közül pedig több mint 6 000 nagyvad volt. A számok jól jelzik – pláne, ha figyelembe vesszük, hogy ezek csak a bejelentett esetek –, hogy igen gyakori balesettípusról van szó.

Először is érdemes tisztázni, hogy egy vad elgázolása esetén minket és a vadásztársaságot is kár éri. Minket azért, mert összetört az autónk, a vadásztársaságot pedig azért, mivel megöltük egy állatát.

A kártérítési kötelezettségek tisztázásához alapvetően azt kell eldönteni, hogy ki volt a felelős a balesetért. Ha az illetékes vadásztársaság nem jelezte a vadveszélyt táblával vagy az útfenntartó – sztrádán – nem kerítette el az autóutat megfelelően, akkor a vadásztársaság vagy az útfenntartó lehet a felelős. Azonban ha a sofőr óvatlan volt, nem figyelt, esetleg – a kihelyezett tábla ellenére – nem a megfelelő sebességet választotta, akkor ő lehet a felelős. Akkor pedig, ha mindenki megtette a tőle telhetőt a baleset elkerüléséért és nincs felelős – veszélyes üzem révén –, mindkét fél a saját káráért felelős: a vadásztársaság a vadkárért, az autós az autóban keletkezett kárért.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) egy esetben fizethet vaddal történő ütközés esetén, de nem az autónkban bekövetkezett kárért: ha az autós volt a hibás, akkor a vad eszmei értékét fizetheti helyettünk a kötelező. Az autónkban bekövetkezett kárt a biztosító két esetben fizethet meg:

  • ha kötöttünk CASCO biztosítást a kocsira

  • hogyha van a kötelező mellé kiegészítő vadkár biztosításunk

Míg a kgfb esetében az általunk okozott kárt fizeti ki helyettünk a biztosító, addig a casco a saját autónkban bekövetkező káreseményekre nyújt védelmet. A Bank360.hu által vizsgált biztosítók jelenleg elérhető casco-biztosításainál kifejezetten a vadkár nem szerepel a biztosított események között, ugyanakkor - attól függően, hogy milyen biztosítási csomagot választunk - részleges vagy teljes térítést kaphatunk bárminemű töréskár bekövetkezte esetén, amilyen a vadkár is. Ennek megfelelően, egy teljes körű casco-biztosítással érdemben védekezhetünk vadkár esetére is.

A másik megoldás, ha a kgfb mellé kiegészítő biztosítást kötünk vadkár esetére, ami kevesebb biztosítónál ugyan, de elérhető. Ennek előnye, hogy jóval olcsóbb, mint a casco, hiszen nem kínál széles körű védelmet, csak vadkár esetén fizeti az autónkban bekövetkező kárt (vagy annak egy részét).

Bármelyik megoldást is választjuk, lehetőség szerint inkább óvatosabban vezessünk és ne csak az utat, hanem annak környezetét is pásztázzuk, ezzel is minimalizálva az utazásban rejlő kockázatokat.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.