Mennyibe kerül valójában? - Slágertéma az utasbiztosítás

Naponta jelennek meg hírek, miszerint hatalmas kockázatnak tesszük ki magunkat, ha utasbiztosítás nélkül indulunk nyaralni. Az egyes utasbiztosítások árának és szolgáltatásainak különbségéről azonban szinte semmit sem tudunk, pedig jelentős eltérések vannak utasbiztosítás és utasbiztosítás között. Ebben a kérdésben segít eligazodni a Biztosítás.hu sajtóközleménye.

2016.07.18

Naponta jelennek meg hírek, miszerint hatalmas kockázatnak tesszük ki magunkat, ha utasbiztosítás nélkül indulunk nyaralni. Az egyes
utasbiztosítások árának és szolgáltatásainak különbségéről azonban szinte semmit sem tudunk, pedig jelentős eltérések vannak utasbiztosítás és utasbiztosítás között. Ebben a kérdésben segít eligazodni a Biztosítás.hu sajtóközleménye.

Most akkor egy kávé, vagy egy vacsora áráért biztosítunk?

Évente mintegy 4 millió honfitársunk nyaral külföldön. Ők, az átlagosan nyolc napos kint tartózkodás biztosítására átlag 8.000 forintot költenek fejenként, pedig sokszor már 3.000 forintért is különb biztosítást találhatnának maguknak, ha nem fogadnák el az első szembejövő utasbiztosítási ajánlatot.

Az "utasbiztosítás egy kávé áráért szlogenben" valóban van igazság, ehhez azonban körül kell egy kicsit néznie az utazónak a piacon. Erre az utasbiztosításokat összehasonlító internetes oldalak a legalkalmasabbak, ahol - szemben az
utazási irodák egy-egy biztosítót felvonultató szerény kínálatával - a teljes hazai kínálatból választhatunk.

Az igazság az, hogy egy kávé áráért csak egy-egy napos, egy főre szóló biztosítást kaphatunk, de az ilyen
utazás ritka. A nyári kiutazások esetében általában négy fős család nyolc napra szóló utasbiztosításáról beszélhetünk, ahol a biztosítás díja már több tízezer forintra rúg. Az árak 12.000-től 28.000 forint szórnak, vagyis pusztán csak az anyagi szempontokat figyelembe véve is érdemes igénybe venni az összehasonlítás adta lehetőségeket.

Az árkülönbségnél is fontosabb szempont azonban a vásárolt utasbiztosításban lévő szolgáltatások köre, vagyis, hogy valójában mire szól az adott biztosítás. A szolgáltatások között ugyanis még az áraknál is nagyobb különbségeket találunk. Ebben a tekintetben is segítséget kapunk azonban az internetes összehasonlító portálokon, melyek közérthető módon (általában piktogramok segítségével) mutatják be az egyes termékekben lévő fedezeteket.

A Biztosítás.hu értékelése szerint a tartalmazott szolgáltatásokat összemérve a legjobb hazai utasbiztosítás 92, míg a leggyengébb pusztán 23%-ot ér(!). A portál azt is elárulja, hogy nem a legjobb biztosítás a legdrágább és ezt a szerződéseiket online kötő utazók ki is használják.

Az idén közel 400.000, interneten keresztül kötődő utasbiztosításban a legtöbben az ár/érték arányban leginkább kedvező, ún. középkategóriás termékeket választják. Ezen utazók majdnem 90%-a autóval utazik külföldre és bankkártyával fizeti ki utasbiztosítását.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.