Szabályok, amelyek meglephetik a turistákat külföldön

Nyaralás közben a pihenésé a főszerep, azonban indulás előtt nem árt, ha alaposan tájékozódunk úti célunkkal kapcsolatban, ugyanis előfordulhat, hogy a helyszínen olyan szabályokkal találkozunk, amelyek számunkra ismeretlenek. Ezek vonatkozhatnak olyan hétköznapi dolgokra, mint a strandolás, az öltözködés vagy épp a szemetelés, így jó, ha ezekkel tisztában vagyunk. Cikkünkben bemutatjuk néhány népszerű úti cél szabályait, melyek ismeretében elkerülhetünk egy esetleges kellemetlen szituációt és akár egy jelentős összegű pénzbüntetést is. Nézzük, mit kell tudnunk!

Horvátország

Dalmáciát talán senkinek sem kell részletesen bemutatnunk, a horvát régió a magyarok méltán kedvelt nyaralóhelyei közé tartozik. Az itteni települések lakói azonban egyre kevésbé kedvelik az ide érkező turistatömegeket, azt pedig különösen sérelmezik, ha a nyaralók lenge öltözékben vagy fürdőruhában sétálnak nemcsak a strandon, hanem az utcán is, emellett a lakosokat azok a fiatalok is zavarják, akik hajnalban indulnak vissza a szállásukra egy-egy szórakozóhelyről. A kialakult helyzet orvoslására egyes településeken már bevezették, hogy a hatóságok a hiányos öltözetért 500, míg az utcai alkoholfogyasztásért 700 eurós bírságot szabhatnak ki. Továbbá a népszerű üdülőhelyeken, például Makarska városában 2024-től rendeletben tiltanák meg, hogy a tulajdonosok a társas- és panelházakban apartmanokat és kiadó szobákat üzemeltethessenek, mivel a lakók szerint a vendégek gyakran nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Spanyolország

A spanyolországi Tenerife az európaiak egyik kedvelt nyaralási úti célja, ahol 2023 januárja óta új szabályokra kell odafigyelniük a turistáknak. Santa Cruz de Tenerife település egy tisztább városkép elérését tűzte ki célul, a szabályok pedig nemcsak a turistákra, hanem a helyiekre is vonatkoznak. Az új szabályok szerint tilos a dohányzás az önkormányzat tulajdonában lévő strandokon és fürdőhelyeken, kivéve az erre kijelölt helyeken. Továbbá a homokos tengerparton tilos szemetet hátrahagyni, ezzel kapcsolatban pedig érdemes tudni, hogy a kóbor állatok etetése is szemetelésnek minősül, így ez is kerülendő. Emellett a strandon található bárokat és éttermeket is megbüntethetik, ha azok nem biztosítanak szemetest a vendégek számára, illetve ezek a szolgáltatóegységek büntethetők az egyszer használatos műanyagok alkalmazásáért is. Városon belül pedig tilos a graffitikészítés vagy bármilyen írással és karcolással történő rongálás a közterületeken és a tömegközlekedési eszközökön. A kisebb szabályszegések 750, míg a súlyosabb kihágások akár 3000 eurós büntetést is vonhatnak maguk után.

Olaszország

Legyünk körültekintőek abban az esetben, ha Velence városát szeretnénk megnézni, ugyanis a Szent Márk téren tilos a galambok etetése, mivel azok a csipegetés révén rongálják a város számos márványszobrát és az épületeket – az állatokat etető szabályszegők mintegy 700 eurós büntetésre számíthatnak. Emellett a Vatikánban ügyelnünk kell az öltözködésre: ha megnéznénk a Szent Péter-bazilikát, akkor a térdet és vállat takaró öltözet az előírás nemtől és kortól függetlenül. Amennyiben Szardínia szigetére utazunk, ügyeljünk arra, hogy melyik strandot választjuk pihenésünk céljául, ugyanis akadnak olyanok, amelyek létszámkorlátozást vezettek be, valamint gyakran előfordul, hogy belépőt is kell fizetnünk. Stintino híres La Pelosa strandjára pedig törölköző helyett strandszőnyeget kell magunkkal vinnünk, ami kevesebb homokot fog fel. Ne feledkezzünk meg továbbá a sziesztáról sem, ami nemcsak Olaszországban, hanem más mediterrán területeken, például Görögországban és Spanyolországban is jellemző. A szieszta idejére délután néhány órára bezárnak a boltok, az éttermek, a bankok, a posták és az emberek pihenőt tartanak. Így a legjobb, amit tehetünk, ha átvesszük a nyugodt tempót a helyiektől, mivel a siettetést is nagy illetlenségnek találják ezekben az országokban.

Törökország

Az európai és ázsiai kontinensen elhelyezkedő Törökország a különböző kultúrák keveredésének egyik ékes példája. Ha itt járunk, ne feledjük, hogy mecsetlátogatás esetén vállat és térdet takaró ruhát viseljünk, valamint kerüljük a feltűnő, kihívó öltözéket. Emellett az országban érdemes körültekintőnek lennünk fényképezés közben: ne fotózzunk le imádkozó embereket, katonai létesítményeket és ásatási területeket. Amennyiben ramadán idején töltjük itt a pihenésünket, ne lepődjünk meg, ha a helyiek kissé ingerülten viselkednek, ugyanis ilyenkor a muszlim vallás követői egy hónapon át böjtölnek, így jó, ha különösen illedelmesen viselkedünk. Továbbá nagyra értékelik, ha a szállodai szolgáltatások igénybevételekor, kirándulásokon, idegenvezetéskor borravalót adunk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 05. 15.