Tippek a környezettudatos otthon kialakításához

Napjainkban egyre inkább jellemző, hogy otthonunkban is odafigyelünk a környezettudatosságra. Mindig van azonban mód arra, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk karbonlábnyomunk további csökkentéséhez. Cikkünkben ezúttal tippeket adunk ahhoz, hogy miként kerülhetjük el a pazarlást, és lehetünk tudatosabbak saját otthonunkban. Kezdődhet a tervezés?

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Amennyiben szükséges, cseréljük az ablakokat műanyagra!

Ha vannak olyan nyílászárók az otthonunkban, amik 10-15 évesnél öregebbek, érdemes megfontolnunk, hogy beruházzunk egy ablakcsereprojektbe, mivel új nyílászárók beszerelésével javíthatjuk a lakás energiahatékonyságát. A műanyag ablakok tartósak, azonban vásárlásnál ügyeljünk arra is, hogy olyan nyílászárót válasszunk, ami minél több légkamrával rendelkezik, ugyanis ez segíti a hatékony szigetelést, ami pedig – különösen télen – jó hatással lehet a fogyasztásunkra. A műanyag ablakok előnyei közé tartozik továbbá, hogy könnyedén tisztíthatók, illetve ellenállnak a különböző időjárási körülményeknek és az UV-sugárzásnak, ezért mindenképpen érdemes átgondolni a beszereltetésüket.

Használjunk többször használatos kiegészítőket!

Nem mondunk újat azzal, hogy az egyik legnagyobb problémát a hétköznapokban a különböző műanyag csomagolóanyagok jelentik. A boltokban is egyre elterjedtebb azonban, hogy a műanyag zacskó helyett saját csomagolóval – például szövetből készült zsákkal – vághatunk neki a gyümölcsök és zöldségek beszerzésének, így mindenképp használjuk ki ezt a lehetőséget. A szövetzsákot minden bevásárlás alkalmával felhasználhatjuk, valamint bármikor kimoshatjuk. Ugyanez igaz a vászonszatyorra is – ezt is használjuk bátran a hétköznapokban bevásárláshoz és pakoláshoz, valamint ha már haladó szintű környezetvédőnek tartjuk magunkat, próbálkozhatunk a részben vagy teljes mértékben csomagolásmentes vásárlással is. A zöldségek és gyümölcsök kapcsán pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy helyi gazdaságokból származó termékeket szerezzünk be, amiket könnyedén megvásárolhatunk termelői piacokon. Ezenkívül PET-palack helyett használjunk saját kulacsot vagy vizes üveget, ami szintén segít a pazarlás és a hulladékfelhalmozás elkerülésében.

Ügyeljünk a ruhatárunkra és a kozmetikumainkra!

Ha tehetjük, használjunk olyan natúrkozmetikumokat, amelyek növényi eredetű összetevőkből készülnek, mesterséges anyagok hozzáadása nélkül. Ezek alkalmazásával nemcsak magunkért, hanem környezetünk fenntartásáért is tehetünk valami jót. A natúrkozmetikumokat már nem csak bioboltban szerezhetjük be, illetve különböző árfekvésben is megtalálhatjuk ezeket, így mindenki a maga ízlése szerint állhat át a hagyományos kozmetikumokról a természetesre. Mindemellett jó tudni, hogy a divatipar is jelentősen hozzájárul a környezetszennyezéshez, azonban öltözködésünkkel is lendíthetünk a környezettudatosságon. A már meglévő ruhadarabok rendelkeznek a legkisebb ökológiai lábnyommal, tehát úgy tehetünk a legtöbbet a környezetünkért ezen a téren, ha használtruha-üzletben vagy vintage boltban vásárolunk.

Komposztáljunk!

Amennyiben családi házban élünk, mindenképp használjuk ki a komposztálás – a szerves hulladékok lebomlási folyamatát nevezzük így – lehetőségét, ami egy régóta alkalmazott módszer a kertészkedésben. Ez a folyamat körforgásként jellemezhető, melynek során a lehullott növényi ágak és levelek fokozatosan humusszá alakulnak át, ami végül a talajba kerül, tehát a növények a talajból nyerik a tápanyagot, amit a lombhullatás következtében végül vissza is juttatnak oda. A komposzt használatával egészségesebb lesz a talaj, valamint javíthatjuk vele a termőföld szerkezetét is – ha például olyan területen alkalmazzuk a humuszt, ahol növényeket termesztünk, nem lesz szükség mesterséges adalékanyagok, például műtrágya igénybevételére. Mielőtt azonban belevágnánk a komposztálásba, alaposan nézzünk utána mindennek, hiszen például nem mindegy, hogy a kertben hová kerül a komposztáló, vagy hogy melyek a komposztálható anyagok.

Ha tehetjük, használjunk napenergiát!

A megújuló energiaforrások közül a napenergia az egyik legnépszerűbb típus, mivel a világon bárhol hasznosítható, és mindenhol elérhető. Bár egy napelemrendszer beszereltetése nagymértékű anyagi ráfordítással jár, a befektetés idővel megtérül, ráadásul otthonunk energiaellátását így környezetbarát módon oldhatjuk meg. Ez a megújuló energiaforrás képes áramot vagy hőt termelni, ami elősegítheti, hogy háztartásunkban csökkentsük vagy akár le is nullázzuk a rezsiköltségeket. Emellett jó tudni, hogy a megbízhatóbb, napelemeket gyártó cégek általában 20-25 év garanciát vállalnak a termékekre, és a rendszerek nem igényelnek sok karbantartást, ezért az évente néhány alkalommal elvégzett tisztítás hosszú távon biztosítja számunkra a megújuló energiát.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 04. 14.