Utazás bámulatos gejzírek nyomában

Páratlan látnivaló és kevés helyen felbukkanó természeti képződmény – nem csoda, hogy a gejzírek önmagukban is sokakat csábítanak utazásra. Ahhoz azonban, hogy megcsodálhassuk ezeket a természeti kincseket, viszonylag messzire kell utaznunk, és érdemes előre megterveznünk a kirándulás időpontját, hogy biztosan lássunk gejzírkitörést. Cikkünkben olyan úti célokat mutatunk be, ahol egyedülálló látványban és élményben lehet részünk a gejzírek révén. Életre szóló kalandra fel!

Rotorua, Új-Zéland

Rotorua egy vulkanikus területen fekvő város, melyet csodálatos tájak és geotermikus képződmények vesznek körül. A terület érdekessége, hogy itt található a világ egyik legaktívabb geotermikus mezője, melynek egyik központi látványossága a Pohutu gejzír, ami mindössze 5 percre található a városközponttól. Ez a természeti csoda akár naponta 20 alkalommal is kitörhet, a folyamat közben a víz a 30 méteres magasságot is elérheti. Rotoruában természetesen számos lehetőségünk akad, hogy termálvízben töltődjünk fel, de kipróbálhatjuk azt is, hogy milyen egy forró vizes vízesés alatt állva ejtőzni. Az aktív kikapcsolódás szerelmesei pedig célba vehetik a Te Ara Ahi kerékpárutat, amely négy geotermikus látnivaló mellett is elhalad a környéken.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Haukadalur-völgy, Izland

Nem mást találunk ebben a völgyben, mint a Strokkurt, ami a leglátogatottabb aktív gejzír a szigetországban. Az Izlandon áthaladó Golden Circle út is elhalad a természeti kincs mellett, így autóval könnyedén megközelíthetjük a Gullfoss-vízeséssel és a Þingvellir Nemzeti Parkkal együtt. Jó tudni, hogy a Strokkur különösen aktív képződmény: körülbelül 5-10 percenként kitör, és 10-20 méteres magasságba lövelli a forró vizet. Nem csak emiatt érdemes azonban ide utazni, a völgy páratlan tájképét a természet formálta: fumarolák – vagyis olyan nyílások a földkérgen, amelyeken keresztül gőz és gázok távoznak a felszínre –, meleg vizű források és további kisebb gejzírek is tarkítják a területet. A talajt pedig olyan kémiai anyagok színezik, mint a kén, a réz és a vas, így a felszín olykor a sárga, a zöld és a piros árnyalatait is átveszi – ennek köszönhetően nem mindennapi látványban lehet részünk.

Yellowstone Nemzeti Park, Amerikai Egyesült Államok

Képzeljük csak el, milyen lehet, amikor a föld szó szerint füstöl, sziszeg és buborékok törnek elő belőle. A Yellowstone Nemzeti Parkban ez mindennapos, ugyanis a terület geotermikus jelenségeiről és gazdag állatvilágáról híres, valamint itt található a világ egyik legismertebb gejzírje, az Old Faithful, ami körülbelül másfél óránként tör ki. A gejzír évtizedek óta szinte mérnöki pontossággal lövelli ki a vizet – ez olyannyira igaz, hogy a várható kitörési időt online is követhetjük, és akár ehhez igazodva tervezhetjük meg az utazásunkat. A kitörést három különböző módon tekinthetjük meg: helyet foglalhatunk a gejzírt körülvevő sétányon, felmehetünk a Geyser Hill tetejére, ahonnan csodás panoráma nyílik a kitörésre, vagy kiülhetünk az Old Faithful szálló teraszára, ami szintén tökéletes kilátást biztosít a szemlélődéshez.

Nevada sivatag, Amerikai Egyesült Államok

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, a Nevada sivatag közepén találjuk a Fly gejzírt, ami furcsa módon emberi beavatkozás következtében alakult ki. A gejzír 1916-ban kezdett kialakulni, amikor a helyi lakosok öntöző- és ivóvizet keresve kutat fúrtak, az itt feltörő víz azonban túl forrónak bizonyult, így nem volt alkalmas fogyasztásra. A másik, fő gejzírt 1964-ben hozták létre, ekkor egy geotermikus energiával foglalkozó vállalat fúrt próbalyukat a területen, később azonban fedetlenül hagyták a kutat, így a forró víz a felszínre tört. Az évek során lerakódott kalcium-karbonátból végül három, kúp alakú gejzír formálódott, amelyek a mai napig aktívan működnek. A Fly gejzírről érdemes tudni, hogy magánterületen található, azonban vezetett túra keretén belül megtekinthetjük.

Kamcsatka-félsziget, Oroszország

Az Oroszországban található, úgynevezett Gejzírek-völgyét Tatyana Ustinova, helyi geológus fedezte fel 1941-ben, és a területet az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. A hat kilométer hosszú medencében mintegy 90 gejzír található, melyek változó időközönként törnek ki. 2007-ben egy hegyomlás következtében a gejzírek nagy részét maga alá temette a sár, de szerencsére idővel a képződmények nagy része ismét működésbe lépett. A terület a külvilágtól elzárt, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy helikopterrel vagy lóháton lehet megközelíteni, így évente csak mintegy háromezer ember keresi fel a területet. A látogatók jelentős része kutatási célból érkezik ide, mivel az elzártság miatt nyugodtan lehet tanulmányozni a változatos ökoszisztémát és az itt élő barnamedve-populációt.

El Tatio, Chile

Az El Tatio az Andok csúcsaival körülvéve, 4200 méteren helyezkedik el, ezzel a világ legmagasabban fekvő gejzírmezeje. Vezetett túra keretén belül látogathatunk el ide, ami általában napfelkelte előtt indul, mivel a képződmények 5:30 és 7:30 között érik el tevékenységük csúcspontját. A gejzírek szomszédságában találunk egy természetes termálvizes medencét is, amit kipróbálhatunk, ha nem rettent el minket a jeges, hegyi levegő. Az Andokban ugyanis ebben a magasságban akár -20 fokig is süllyedhet a hőmérséklet, így a túrára is érdemes meleg ruhával készülni. A zordnak tűnő viszonyok ellenére biztosan kárpótolni fog minket az a magával ragadó látvány, amint a felkelő nap megvilágítja a gőzfelhőket a hegycsúcsok között.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 02. 13.