Utazás és kultúra: 6 érdekesség a nagyvilágból

Utazás közben nemcsak a helyi nevezetességeket tekinthetjük meg, de megismerkedhetünk az adott ország kultúrájával, az ott élők szokásaival is. Azonban érdemes ezekről még indulás előtt tájékozódni, ugyanis előfordulhat, hogy ami számunkra teljesen természetes vagy rutinszerű, azzal más országok lakóit könnyen megbánthatjuk. Ebben segít aktuális cikkünk is: sorra vesszük néhány ország érdekes szokásait és megmutatjuk, mire kell figyelni, ha nem szeretnénk megbántani a helyieket.

2021.08.30

Ebéd után sajttál – Franciaország

A sajtok kedvelői bizonyára remekül fogják érezni magukat Franciaországban, ugyanis itt az étkezés utolsó fogása egy sajttál vörösborral. Érdekes, hogy ezt a desszert után szolgálják fel, ezért, ha nem szeretnénk kihagyni a különleges élményt, csak annyit együnk, hogy a sajtokat is meg tudjuk kóstolni! Ha vacsorameghívásunk van Franciaországban, ne feledjük, hogy udvariatlanság bort vinni ajándékba. A franciák ugyanis külön figyelmet fordítanak a fogásokhoz passzoló borok kiválasztására, ezért a kedvesnek szánt gesztussal azt sugallnánk, hogy nem bízunk a házigazda ízlésében.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Megbeszélések a szaunában – Finnország

Egy átlagos finn lakos hetente legalább egyszer szaunázással tölt el néhány órát, a finn szaunakultúra világszerte ismert. Az itt élők olyannyira szeretnek a forró kabinokban feltöltődni, hogy sok esetben az üzleti megbeszéléseket a tárgyalóterem helyett szaunában tartják. Úgy gondolják, hogy a közös relaxálás kiváló lehetőség a bizalom- és csapatépítésre, ezért számos munkahely rendelkezik saját szaunával. Tehát ha Finnországban járunk, kötelező program egy igazi finn szaunát kipróbálni!

Újévköszöntő szőlőevés – Spanyolország

Míg a legtöbb országban az új év kezdetét visszaszámlálással várjuk, addig Spanyolországban ilyenkor a szőlőé a főszerep. A hagyomány szerint az éjféli harangszó ideje alatt 12 szem szőlőt kell megenni ahhoz, hogy az elkövetkezendő év minden hónapjában szerencsénk legyen. Tehát ne lepődjünk meg, ha esetleg év végén Spanyolországban járunk és az ünneplők kezében szőlőfürtöket látunk, sőt, akár mi magunk is kipróbálhatjuk ezt az érdekes hagyományt.

Fontos névjegykártyák – Japán

Amikor kapunk egy névjegykártyát, általában zsebre vágjuk anélkül, hogy alaposabban megvizsgálnánk, elolvasnánk. Japánban azonban udvariatlanság így tenni: itt nagy becsben tartják a névjegykártyákat, ezért miután elolvassák, kizárólag pénztárcába vagy egy kifejezetten ezt a célt szolgáló tartóba helyezik őket. Ezzel a másik ember iránti tiszteletünket fejezhetjük ki, ezért mindenképp tartsuk észben ezt az íratlan szabályt, amikor Japánba utazunk.

Virág ajándékba – Oroszország

Oroszországban gyakran ajándékoznak egymásnak virágot az ott élők, ez nagyon kedves gesztusnak számít, ám néhány szabályt be kell tartani ezzel kapcsolatban! Nem mindegy ugyanis, hogy milyen színű és hány darab virágot adunk az ajándékozottnak – a sárga színt érdemes kerülni, és ügyeljünk arra is, hogy a csokorban páratlan számú virág legyen. Ha látogatóba vagy vacsorára megyünk valakihez Oroszországban, ajándékként vigyünk egy szép csokor virágot – hálásak lesznek érte.

Pontosság – Dánia

Ha nem szeretnénk kivívni dán barátaink haragját, mindenképp érkezzünk időben a megbeszélt találkozókra, a dánok ugyanis nagyon pontosak, és ezt másoktól is elvárják. Az itt élők szeretik precízen egyeztetni a várható programokat és tartani magukat a megbeszéltekhez, ezért itt nem ajánlatos váratlanul beállítani senkihez. Az előrelátó tervezéssel a dánok jó példát mutatnak: mielőtt külföldre indulnánk, mi is fordítsunk figyelmet az utazás megszervezésére és ne feledkezzünk meg az úti célunknak megfelelő utasbiztosításról sem!

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az adott ország aktuális járványügyi korlátozásairól és a beutazási szabályokról, mert ezek az egyes országok esetében eltérhetnek!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.