Vakcinaigazolvány lehet a biztonságos utazás kulcsa

Az Európai Unió egységes vakcinaigazolás bevezetését tervezi, mely lehetővé tenné a szabadabb utazást Európában az unió határain belül és kívül egyaránt. Cikkünkből kiderül, hogy mik az ezzel kapcsolatos tervek, és mikorra várható a bevezetés.

2021.03.05

A kérdés, ami sokakat foglalkoztat: mikor utazhatunk?

A hosszú bezártság után mindenki abban reménykedik, hogy 2021 nyarán már lesz lehetőség külföldre utazni. Ezt igazolja az országok fokozatos újranyitása és ezzel egy időben a szállásfoglalások számának ugrásszerű növekedése is. A vakcinaigazolvány lehet a biztonságos utazás egyik kulcsa, ám ameddig nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag, addig egészségi állapotunkat gyorsteszttel igazolhatjuk. A turizmus újraindítása fokozatosan történik, a turisztikai szakma szerint nem marad el idén nyáron az utazási szezon Európában, ám ehhez arra lesz szükség, hogy mindenki felelősségteljesen járjon el a tesztelést illetően. A hosszú távú eredményes megoldás természetesen a vakcina lesz, a vakcinaigazolás pedig egységesíti a folyamatot, és szabadabbá teszi az utazást, de ennek bevezetéséig a negatív teszteredmény a nyaralás egy fontos kiegészítője lesz. Ne felejtsünk el továbbá utasbiztosítást kötni, mielőtt nyaralni indulunk, ezzel bebiztosíthatjuk magunkat a váratlan helyzetekre is. Fontos azonban utánanézni, hogy milyen esetekben érvényes az adott biztosítás, ugyanis előfordulhat, hogy a fedezet a COVID által leginkább érintett, utazásra nem javasolt országokra nem terjed ki – ezeknek az országoknak az aktuális listáját a Konzuli Szolgálat weboldalán tekinthetjük meg.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Mire lesz jó a vakcinaigazolvány?

Az Európai Bizottság márciusban prezentálja javaslatát az uniós vakcinaigazolásra, de az előzetes tervek szerint az igazolvánnyal nem csak a beoltottságot tudjuk majd igazolni, hanem látható lesz rajta, ha valaki már átesett a fertőzésen, illetve, hogy mikor volt koronavírusteszten. A megoldás megosztotta az uniós tagállamokat: voltak, akik úgy gondolták, hogy a vakcinaigazolvány elengedhetetlen a turizmus újraindításához, mások pedig úgy vélekedtek, hogy ez az utazás szempontjából diszkriminálná az oltással nem rendelkezőket. Éppen ezért fontos kihangsúlyozni, hogy utazáskor nem csak az oltottsági státuszt fogják figyelembe venni, hanem a koronavírusteszt-eredményeket is, ami szintén szerepel majd az igazolványban. Így várhatóan akkor is lesz lehetőségünk utazni, ha még nem kaptuk meg az oltást.

Ami még egyeztetésre vár

A tervek szerint a vakcinaigazolványokban egységesen szerepelnie kell az oltás márkájának és típusának is, a magyar kormány azonban úgy nyilatkozott, hogy a magyarok igazolásában ezek nem fognak szerepelni. Mivel a vakcinanyilatkozat tervezése, és a rendszer kialakítása még folyamatban van, egyelőre nem lehet tudni, hogy megkülönböztetés éri-e a magyar utazókat amiatt, hogy a vakcina típusa nem lesz feltüntetve igazolásukban. Vannak ötletek arra vonatkozóan, hogy ez ne jelentsen problémát, ám ezek működőképessége csak a gyakorlatban fog kiderülni. Lengyelország például bejelentette, hogy csak az EU-ban is engedélyezett oltással rendelkezők beutazását fogadják el, így 14 napos karanténba kell vonulnia annak, aki a kínai vagy az orosz vakcinát kapta meg, kivéve, ha rendelkezik 48 órán belül kézhez vett negatív teszttel. Jól látható, hogy vannak bizonyos pontok a vakcinanyilatkozattal kapcsolatban, amik még egyeztetésre várnak, ezért a rendszer kidolgozására 3 hónapos határidővel terveznek. Az előzetes becslés szerint idén nyáron már rendelkezni fogunk egységes, uniós vakcinaigazolvánnyal.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.