Városok, ahol úgy érezzük, hogy egy másik korba csöppentünk

Bárhova is utazunk életünk során, egy biztos: minden alkalommal gazdagabban fogunk hazatérni. Legyen szó kultúráról, gasztronómiáról vagy történelemről, minden szempontból új élményekkel gazdagodhatunk egy-egy utazáson. Egyes városokban szinte olyan érzésünk lehet, mintha nem is a jelenben járnánk, hanem visszarepültünk volna egy múlt kor világába. Ez olyannyira újszerű és üdítő tapasztalat, hogy már csak ezért is érdemes elutazni – nézzük, hova menjünk, ha időutazásra vágyunk!

Athén

Nincs jobb hely Görögországnál arra, hogy visszerepüljünk az ókorba és magunkba szippantsuk a történelmet. Bár a páratlan görög szigetek a meseszép tengerpartokkal sok látogatót csábítanak az országba, érdemes a fővárosban is elidőzni, ugyanis lenyűgöző történelmi emlékek várnak minket itt. A világ egyik legismertebb látványossága, Pallasz Athéné görög istennő temploma, a Parthenón büszkén néz le a városra az Akropoliszról, a Dionüszosz színház és a Heródes Atticus Odeon pedig visszaidézik a múlt kor színházi élményeit.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Mdina

Máltán a legtöbben a fővárost, Vallettát veszik célba, ám azt kevesen tudják, hogy egykoron Mdina volt a szigetország egyetlen települése és egyben fővárosa is. A város napjainkig is megőrizte kisvárosi báját, lakossága ugyanis nem haladja meg a 300 főt, az autós forgalmat pedig korlátozták. Éppen ezért gyalogosan, andalogva járhatjuk be a szűk utcákat és fedezhetjük fel a középkori és barokk korból származó emlékeket. Mdinát gyakran emlegetik csendes városként, több helyen is táblák figyelmeztetik a turistákat, hogy ne hangoskodjanak – emiatt a várost körülvevő falak mögött megnyugtató béke lakozik, ahol igazán elcsendesíthetjük az elménket is.

Kotor

Montenegró egyike azon európai országoknak, amelyek nem kapnak elég figyelmet és a turisták által kevésbé látogatottak, pedig legalább annyi szépségre lelhetünk bennük, mint a környező országok esetében. A több mint kétezer éves Kotorban például gondolatban visszarepülhetünk az időben: a várfallal körülvett óváros téglaépületei, macskaköves utcái és középkori templomai között sétálva teljesen elfelejthetjük, hogy 2022-t írunk. A tengerparti várost hegyek veszik körül, tehát a kirándulás, a fürdőzés és a városnézés kedvelői is szeretni fogják ezt a helyet. Amit senkinek nem érdemes kihagyni, az a San Giovanni erőd, ahonnan madártávlatból láthatjuk be az egész várost és az Kotori-öblöt.

Szirakúza

Szicília városairól általánosságban elmondható, hogy egy másik korba kalauzolnak minket római kori emlékeikkel, barokk stílusú épületeikkel és szűk utcáikkal, melyekből csak úgy árad a történelem. Szirakúza is egy ilyen utánozhatatlan gyöngyszem, melynek érdekességét az adja, hogy az egész óvárosa egy apró szigeten, Ortigián fekszik. A városból hidakon keresztül juthatunk át a szigetre, ahol megtapasztalhatjuk az időutazás élményét. Szirakúzában nem szabad kihagyni a hatalmas római kori amfiteátrumot és a Dionüsziosz füle elnevezésű barlangot sem. Ha pedig a környék más látnivalóival is megismerkednénk, menjünk el Cataniába vagy Taorminába – egyik városban sem fogunk csalódni!

Wells

Az angliai Wells városa az egyik legkisebb az országban, és éppen emiatt annyira elragadó a hangulata. Egyik leghíresebb látványossága a Vicars’ Close, egy 14. századi utcácska, amit annak idején a plébánosoknak hoztak létre. Érdekessége, hogy a házak szorosan egymás mellett helyezkednek el, közel ugyanúgy néznek ki, az utca pedig a város másik nevezetességéhez, a bámulatos katedrálishoz vezet. Ha itt sétálunk, szinte el tudjuk képzelni a több száz évvel ezelőtt itt élő lelkészek mindennapjait, ezért Wells is tökéletes úti cél lehet egy történelmi utazáshoz.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 08. 09.