Vonattal Európában: 10 lenyűgöző úti cél

Vonattal utazni nemcsak rendkívül kényelmes és biztonságos, de nagyon izgalmas is. Maga az utazás is élmény, hiszen miközben csodáljuk az elsuhanó tájat, útitársainkkal jókat beszélgethetünk, esetleg kártyázhatunk. A környező országokba akár közvetlen járatokkal is eljuthatunk, így Európa felfedezése már nem is annyira elérhetetlen cél. Mutatjuk, melyek azok a vonattal elérhető úti célok, amiket nem érdemes kihagyni!

2021.05.18

Miért előnyös vonattal utazni?

A buszos vagy autós utazáshoz viszonyítva a vonatozás sokkal kényelmesebb: a vonaton bármikor felállhatunk, kinyújtóztathatjuk a lábainkat, használhatjuk a mosdót, míg a másik két esetben ezzel meg kell várnunk a következő megállóhelyet. Számos járaton ingyenes wifi és konnektorok is rendelkezésre állnak, illetve egyes vonatokon étkező- és hálókocsi biztosítja a kényelmes utazást. Kerékpárosoknak és csapatban utazóknak is remek választás lehet a vonat, ugyanis a biciklit egy erre kijelölt kocsiban egyszerűen szállíthatjuk, és a baráti társaság összes tagja együtt utazhat. Mielőtt elindulnánk, készüljünk fel tudatosan a váratlan helyzetekre, mindenképp gondoskodjunk a megfelelő utasbiztosításról!

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Ha városnézés a program…

Akiknek az álomutazás magában foglalja régi kastélyok, templomok felfedezését és a romantikus sétát macskaköves utcákon, ők az úti célok széles skálájáról válogathatnak. Az építészet szerelmeseinek ajánljuk Európa egyik legfiatalabb nagyvárosát, a lengyelországi Katowice-t. Ugyan egyszer át kell szállnunk, ha ide szeretnénk utazni, de megéri ezt az úti célt választani, mert kevésbé népszerű, így könnyen elkerülhetjük a tömeget. Ha nem szeretnénk túl sok időt tölteni az utazással, válasszuk északi szomszédunk nagyvárosait: Szlovákiába pár óra alatt eljuthatunk, és gyönyörű óvárosokban tölthetjük el az időt. Pozsonyban bárki talál kedvére való szórakozást, a barokk kori épületektől kezdve a forgalmas sétálóutcán keresztül a bulinegyedig minden fellelhető a városban. Szlovákia második legnagyobb városa, Kassa leginkább a történelem kedvelőinek nyújt érdekes látnivalókat, a belváros utcáin sétálgatva lépten-nyomon a magyar kultúrára utaló nyomokra bukkanhatunk. Ljubljana városképe egyszerre idéz kisvárosi, romantikus hangulatot, és nagyvárosias dinamikát. Akár kisgyerekkel, akár baráti társasággal utaznánk, a szlovén főváros mindenkinek maradandó élményt nyújt.

Kettő az egyben: egy darabka természet a városban

Ha kiszakadnánk a városi forgatagból, több olyan helyszín közül választhatunk, ahol a nyüzsgés és a természet békéje tökéletes összhangban van egymással. A vonattal nagyjából 9 óra alatt elérhető Kolozsvár jó választás, ha a városnézést a természetjárással ötvöznénk: miután ellátogattunk Mátyás király szülőházához, és megnéztük méltán híres monumentális szobrát, a Sétatéren megpihenhetünk a százéves gesztenyefák árnyékában. Bécsbe nem csak az adventi időszak alatt érdemes ellátogatni, a város ugyanis bőven tartogat látnivalót. Akár egy napos kiruccanást is tervezhetünk, vonattal az utazás nagyjából 3 órát vesz igénybe. Ha ott járunk, ne hagyjuk ki a Hundertwasser-házat, a Schönbrunni kastélyt és állatkertet, valamint a Szent István-székesegyházat! Bécsi átszállással ellátogathatunk Grazba, ahol nemcsak az óváros nyújt fantasztikus élményt, de számos kirándulóhely is található a környéken.

Bikini, strandlabda, vonatjegy – irány a tenger!

A nyári időszakban vonattal is eljuthatunk a horvát tengerpartra, két népszerű várost – Splitet és Rijekat – látogathatunk meg így. Split eléggé forgalmas nagyváros, ám nem kell aggódnunk: homokos és kavicsos tengerpartot egyaránt találhatunk, így mindenki a számára legmegfelelőbb strandon hűsölhet. Ha hosszabb kirándulást tervezünk, akkor mindenképp érdemes meglátogatni a Brac szigeten található Bolt is: ez a környék egyik legszebb strandja, Splitből komppal juthatunk el ide. Rijeka a Magyarországhoz legközelebb eső tengerpart, így ez a város is könnyedén megközelíthető vonattal. Több kutyás strand és egy mozgáskorlátozottak számára kialakított partszakasz is található itt.

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az adott ország aktuális járványügyi korlátozásairól és a beutazási szabályokról, mert ezek az egyes országok esetében eltérhetnek!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.