Oldódnak a korlátozások, nyílnak az országhatárok

A nyár beköszöntével nem csak a lakóhelyünk elhagyására van lehetőségünk, hanem az országhatár átlépésére is. Május közepétől megkezdődtek az országok közti nemzetközi egyeztetések a határzárak feloldásáról, így egyre több országba látogathatunk el nyaralás vagy családtagjaink meglátogatásának céljából.

Oldódnak a korlátozások, nyílnak az országhatárok

Azt, hogy hova utazhatunk karanténkötelezettség nélkül napról napra, de legritkábban hétről hétre érdemes figyelemmel követni, ha külföldi utazást tervezünk. A legtöbb befogadó ország azt veszi számításba, hogy mely országokat tartja fertőzöttség szempontjából biztonságos országnak, illetve a beutazások következtében mennyire nő a fertőzöttek száma. Tehát a korlátozások feloldását követhetik újabb szigorítások.

Beutazás szempontjából Magyarországot a biztonságos országok közé sorolják, így ahova van beutazási lehetőség, nem vár ránk karanténkötelezettség. Hazatéréskor a jelenlegi szabályozások szerint teljesen megszűnt a magyar állampolgárok számára a karanténkötelezettség. Beindul a nemzetközi szárazföldi és légi utasforgalom is, határátkelők nyílnak meg sorban. 

Arra minden esetben számítanunk kell, bárhova is utazunk el nyaralni, hogy sok helyen boltokban, zárt helyiségekben a szájmaszk használata kötelező lesz (sok helyütt akár a szabadtéren is), ahogy a 1,5-2 méteres távolságot külföldön is be kell tartanunk, még a tengerpartokon is. Úti célunk kiválasztása esetében érdemes figyelnünk az ország fertőzöttségi számait, illetve tájékozódni arról, hogy milyen védekező intézkedések vannak ott érvényben, és hogy ez számunkra megnyugtató, biztonságérzést keltő-e. Napról napra indítják be az országok a személyforgalmat, erről is érdemes előre tájékozódni.

Az érintkezések csökkentése érdekében javasolt az érintéses kártyás fizetés a készpénzes helyett, a helyi intézkedésekről előre tájékozódni, utasbiztosítás kötésünk során körültekintően választani, illetve akár az érvényesség miatt úti célunkat ezen az oldalon az indulás napján ellenőrizni.

Utasbiztosítás kalkulátor

Oldalunkon könnyedén megtalálhatja
az önnek leginkább
megfelelő utasbiztosítást!

Tovább

Ahová karantén-kötelezettség nélkül utazhatunk oda és vissza is

Jelenlegi szabályozások szerint magyar állampolgárok bárhonnan hazautazhatnak karanténkötelezettség nélkül. Kiutazásunk a legtöbb országba is korlátozásoktól mentes.

Néhány hasznos információ egyes országok esetében

Jelen állás szerint tehát magyar állampolgárként karanténmentesen utazhatunk haza mindenhonnan, és napról napra bővül a lista, hogy hova utazhatunk karanténkötelezettség nélkül. Bárhova is tervezzük utazásunkat, a legfontosabb, hogy törekedjünk a legnagyobb biztonságra. Utazás előtt javasolt tájékozódni az adott ország fertőzöttségi állapotáról, ahogy az ottani életben levő óvintézkedésekről is.

Görögországba történő utazás (július 1. augusztus 31. között) 48 órával a várható érkezés előtt mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el. A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. További információk itt érhetőek el >>

Horvátországba történő utazáskor számítsunk arra, hogy beutazásakor az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében rögzítik az úti célunkat, mobiltelefon számunkat és e-mail címünket. Amennyiben szeretnénk elkerülni az adatszolgáltatással járó várakozást, adatainkat érdemes előre az alábbi oldalon keresztül megadni.

Málta július 1-től nyitotta meg határait a magyarok előtt. Ekkortól indul be a nemzetközi légi közlekedés is, illetve a személyszállító kompforgalom is Szicíliából.

Egyiptom július 1-től fogadja a turistákat karantén kötelezettség nélkül, ráadásul július 1-től októberig vízummentesen utazhatunk az országba. Július 3-ra tervezik az első közvetlen járatot Kairó és Budapest között, amelyet az első két hétben 1, a harmadik héttől heti 2 járat követ. Éjféltől reggel 4-ig részleges kijárási tilalom van hatályban: leáll a tömegközlekedés, és magángépjárművel, illetve gyalogosan sem lehet közterületre lépni.

Dánia a június 25-i adatok alapján a magyarországi járványügyi helyzet és statisztikák alapján a „nyitható ország” kategóriába sorolta Magyarországot, amellyel lehetővé vált a magyar állampolgárok számára a Dániába való belépés alapos indok nélkül.

Dubai július 7-tel nyitja meg határait a nyaralni vágyók előtt. Szájmaszk viselésére, távolságtartásra és kézfertőtlenítő használatára ott is számítani kell.

Németország területén belül számítsunk a 1,5 méteres kötelező távolságtartásra, illetve maszkviselésre a tömegközlekedési eszközökön, továbbá az üzletekben, piacokon.

Törökországba a belépésre jogosult külföldieknek, köztük a magyaroknak sem kell június 11. után kéthetes házi karanténba vonulniuk. Arra számítsunk, hogy országba beutazókat a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá, indokoltság (megbetegedésre utaló tünetek) esetén ingyenes PCR-tesztet végeznek, és az ezzel kapcsolatos teendőket az Egészségügyi Minisztérium határozza meg.

Montenegró elővigyázatosan csak azon országokból érkező állampolgárok számára engedélyezi a belépést, akik koronavírussal csekély mértékben fertőzött országokból érkeznek, köztük számunkra is. Boltokban, repülőtéren, szállodákban és a taxikban is kötelező a maszkhasználat, ahogy a legtöbb helyen – köztük a strandokon is – a 2 méteres távolságtartás. 

A külföldi országokra vonatkozó szabályzással kapcsolatban érdemes a Konzuli Szolgálat zöld számán további tájékoztatást kérni.

Akikre ég várni kell egy kicsit:

Július 15-től a Maldív szigetek is negatív vírus teszt nélkül és karanténkötelezettség nélkül fogadja a turistákat. Minden szálláshely megnyit azokon a szigeteken, ahol nem élnek helyiek. Azok a vendégházak és hotelek, amelyek az egyébként lakott szigeteken működnek, majd csak augusztus 1-től fogadhatnak vendéget. A beutazás feltétele, hogy igazolni tudjuk a turisztikai minisztérium által regisztrált szálláshely foglalásunkat.

Anglia esetében jelenlegi beutazáskor még fennáll a 2 hét karanténkötelezettség. Július 10-től viszont megszűnik a két hét karanténkötelezettség, és szabadon utazhatunk Angliába. A korlátozások feloldása nem vonatkozik Skóciára, Walesre és Észak- Írországra, ezeken a területeken az ottani kormányok saját hatáskörűen dönthetnek arról, hogy mely ország beutazóit mentesítik majd a karantén alól.

A kivételek

Portugália szárazföldi területén a karantén nem kötelező az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek. A fővárosában, Lisszabon Nagyvárosi Területének 19 kerületében jelenleg szigorítottak a szabályzásokon, és visszaállították az otthonelhagyási tilalmat. Az Azori-szigetek és Madeirába történő beutazás csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt felmutatása esetén lehetséges.

Várhatóan Finnországban július 1-től indul újra a légi forgalom, jelenleg nincs közvetlen repülőjárat Magyarország és Finnország között. Beutazás után, a jelenlegi szabályozás alapján 2 hét karantén vár a Finnországba beutazókra. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az új koronavírus járvány kitörése miatt Kína teljes Hubei tartományát az I. (utazásra nem javasolt országok és térségek) biztonsági kategóriába, Kína többi részét, beleértve Hongkongot és Makaót is, II. (fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek) biztonsági kategóriába sorolta, és javasolják a beutazás elhalasztását.

Amerika esetében a Konzuli tájékoztatás is felhívja a figyelmünket arra, hogy a repülőjegyek árának csökkenése ellenére mindenki nagyon alaposan fontolja meg a hosszú távú utazást. Nyaralási célból nem tudunk Amerikába kiutazni, Amennyiben halaszthatatlan feladata van, feltétlenül rendelkezzen a koronavírus miatti kórházi tartózkodást fedező biztosítással, mert a kezelés az Egyesült Államokban nagyon magas összegekre is rúghat, valamint mindenképpen legyen annyi tartaléka, amennyivel egy hosszabb karantén költségeit állni tudja.

Thaiföld határai még nem nyitottak meg a külföldiek számára, ahogy a nemzetközi személyforgalom se indult még be.

Grúzia határai július elejéig biztosan nem nyílnak meg az utazóközönség előtt. 

Brazília esetében a nagyon magas fertőzöttség miatt nem javasolt jelenleg a beutazás, és elég korlátozott is a beutazás lehetősége.

2020. július 6.

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: