Szeptembertől itt az újabb határzár

Szeptember elsejétől megszűnik a júliusban bevezetett, a külföldi országokat 3 szín kategóriába soroló rendszer, ugyanis minden külföldi ország egységesen piros, azaz I. biztonsági besorolási kategóriájú lett, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

2020.08.29

Októberi összefoglalónkat, a meghosszabbított határzárról, változásokról, itt olvashatja >>

Mi történik hazatéréskor?

Azok a magyar állampolgárok, akik tehát augusztus 31. után térnek haza külföldről, függetlenül attól, hogy ahonnan hazatérnek eredetileg zöld kategóriájú ország volt, 14 napos karanténra lesznek kötelezve. A karantén alól csak két negatív PCR-teszteredmény bemutatásával szabadulhatnak hamarabb (5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal elvégzett teszttel). Módosult a karanténmentességhez szükséges PCR teszteket korlátozó szabályzás, így egy alkalommal valamely schengeni tagállamban készült PCR-tesztet a hazai teszttel egyenértékűnek ismernek el. A tesztek költségeit az állam továbbra sem téríti. Viszont, ha valaki a kontaktkutatás miatt kerül karanténba, akkor abban az esetben az állam téríti a tesztelést.

Se ki, se be?

Első napokban még arról volt szó, hogy külföldiek nem léphetnek Magyarország területére, illetve hogy a magyar állampolgárok is csak indokolt esetben léphetik át az országhatárt. Már szeptember elején több változás lépett életbe: beutazást tekintve kulturális és sportrendezvényekre is jöhetnek külföldiek, ha rendelkeznek negatív PCR-teszteredménnyel, alávetik magukat az egészségügyi vizsgálatnak, van a rendezvényre jegyük, és a belépést követő 72 órán belül elhagyják az országot.

Ki- és beutazást érintő kivételt a részletszabályok szerint - a tavaszi korlátozásokkal megegyezően - a katonai konvojok, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások jelentenek. Korlátozás nélkül lehetőség van az üzleti célú ki- és beutazásra. Emellett diplomáciai és hivatalos utakra lesz mód, illetve korlátozott sávban történő határátlépésre is, 30 km-es sávban (Ukrajna esetében erre nincs lehetőség, mert arról az oldalról teljes a zár). Lehetőség lesz továbbá a korlátozott sávban történő határátlépésre, illetve a humanitárius folyosón való átutazás a jövőben is biztosított lesz a korábbi szabályoknak megfelelően.

További kivételek, a hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, a halaszthatatlan családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása, a kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel, vagy bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárási cselekményen történő részvétel. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az ORFK adhat mentességet. Ilyen esetekben elhagyhatjuk az országot.

Utasbiztosítás kötése külföldi utazás esetén

Szeptember 1-től a Konzuli Szolgálat Magyarország határain kívülre való utazást sehova se javasolta, viszont azóta bizonyos országokat átsorolt I. kategóriából, azaz a kiutazásra nem javasolt kategóriából a II. típusba: Amerikai Egyesült Államok, Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Japán, Kanada, Kínai Népköztársaság, Koreai Köztársaság (Dél-Korea), Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svéd Királyság, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Vatikánváros.

Fontos tudni, hogy a Konzuli Szolgálat utazásra nem javasolt, azaz I. kategóriába sorolt területeire történő kiutazás esetében megkötött utasbiztosításokra a biztosítók alapvetően nem térítenek. A felsorolt országok átsorolásával mégis lehet utasbiztosítást kötni, amennyiben a kivételeknek megfelelő okkal utazunk ezen országok egyikébe.

  1. szeptember 30.
Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »
Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.