10 furcsa szabály a világ minden tájáról

Egy bólintás, egy kézjelzés vagy egy üresen hagyott tányér… Magyarországon mindezekhez tulajdonítunk egy-egy jelentést, ám utazás közben gyakran szembesülhetünk azzal, hogy egy ártatlannak tűnő gesztus egy másik országban teljesen mást jelent. Ha külföldön járunk, rengeteg érdekes, számunkra talán elsőre furcsa szokással és szabállyal találkozhatunk – éppen ezért remek dolog az utazás, hiszen így számtalan kulturális érdekességgel gazdagodhatunk. Ahány ország, annyiféle kultúra – mutatunk 10 érdekes illemszabályt és törvényt!

Olaszország

Nincs jobb egy igazi olasz pizzánál vagy tésztánál, ám jól véssük az eszünkbe, hogy semmiképp se kérjünk extra sajtot vagy bármi más plusz hozzávalót az ételünkre! Ebben az országban ugyanis rendkívül udvariatlan lépés ilyet tenni: a szakács pontosan úgy készítette el az ételt, ahogyan szerinte azt érdemes fogyasztani, tehát ezzel azt jeleznénk neki, hogy nem megfelelőek az arányok a tányéron.

India, Kína

Ha nem szeretnénk megbántani indiai házigazdánkat, jobban tesszük, ha minden falatot megeszünk a tányérunkról. Az étel szentnek számít ebben az országban, ezért kifejezetten sértő, ha néhány falatot otthagyunk. Ne keverjük össze ezt a szokást a kínai gyakorlattal, ahol éppen azzal fejezhetjük ki elégedettségünket, ha nem ürítjük ki a tányérunkat, ugyanis ezzel jelezhetjük, hogy a házigazda bőséges adagot biztosított nekünk.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Görögország

A görögök olyannyira sértőnek találják, ha valaki a nyitott tenyerét mutatja feléjük – például integet vagy a „stop” kézjelzést használja –, hogy egy külön kifejezésük is van erre. Tehát ha Görögországban járunk, vigyázzunk, nehogy moutzát mutassunk valakinek, ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy azzal nagyon megbántanánk beszélgetőpartnerünket. Ha valamilyen oknál fogva szimplán az 5-ös számot mutatnánk az ujjainkon, ügyeljünk arra, hogy ezt is inkább befelé fordított tenyérrel tegyük.

Szingapúr

Itt nem egyszerűen udvariatlannak titulálnak minket, hanem egyenesen meg is büntetnek, ha közterületen rágógumizunk. Szingapúrban 1992 óta illegális a rágógumizás, és aki ezt a törvényt megszegi, hasonló büntetésre számíthat, mintha szemetelne. A törvényt a város tisztasága érdekében hozták meg, a tiltásra pedig úton-útfélen táblák emlékeztetnek.

Anglia

Ha a győzelem vagy a béke „V” jelét szeretnénk felmutatni, nem mindegy, hogyan tesszük ezt Angliában, Írországban, Ausztráliában és Új-Zélandon. Ha a tenyerünket magunk felé fordítva mutatjuk fel a V-t, ezeken a helyeken nem fognak túl kedvesnek tartani minket, tehát mindenképp a tenyerünket kifelé fordítva használjuk ezt a jelzést.

Franciaország

Ebben az országban rengeteg etikettszabály létezik az étkezésre vonatkozóan – például az ebéd zárásaként sajttálat kell fogyasztani vagy a kezeinket mindig az asztalon kell tartani –, de a kézjeleket illetően is van egy szembetűnő különbség az itthon megszokottnál. Míg itthon a hüvelyk- és mutatóujjunkat összeérintve, egy kört formálva jelezhetjük, hogy minden rendben, addig Franciaországban ugyanez azt jelenti, hogy valami értéktelen, nulla.

Bulgária

Sok vicces szituációba kerülhetünk Bulgáriában, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogyan használják a nonverbális jeleket: ellentétben a mi gyakorlatunkkal, itt a bólintás nemet jelent, míg a fej jobbra-balra történő mozgatásával mondanak igent. Nem könnyű az utazás idejére levetkőzni a berögzött fejmozdulatokat, ezért ha erre járunk, jobban tesszük, ha bólintás helyett inkább szavakkal válaszolunk az esetleges kérdésekre.

Grúzia

Nagy hagyománya van a pohárköszöntőknek Grúziában: az asztalnál ülők közül mindenkinek mondania kell pár szót, mielőtt meginnánk az italunkat. Nagyon fontos, hogy csak borral vagy vodkával koccintanak, alkoholmentes italokkal sohasem, sört pedig akkor használnak erre a célra, ha valakinek rossz szerencsét szeretnének kívánni. Miután körbeért a pohárköszöntők sora, ki kell ürítenünk a poharunkat, kortyolgatni udvariatlanságnak minősül itt.

Karib-térség

Hagyjuk otthon a terepmintás ruháinkat, ha a Karib-térség szigetországaiba utazunk, ugyanis itt több helyen – például Barbadoson és Jamaicában – tilos terepmintás öltözékben megjelenni. Ilyen ruhákat csak a katonák viselhetnek, ezért büntetésre számíthatunk, ha rajtakapnak minket egy terepmintás nadrágban vagy akár fürdőruhában.

Spanyolország

Talán az egyik legmeglepőbb szabály, hogy Spanyolország egyes tengerpartjain tilos homokvárakat építeni, és aki mégis így tesz, komoly pénzbüntetéssel számolhat. A szabály alól nem képeznek kivételt a gyerekek sem, a szülőknek kell megfizetnie a büntetést, ha homokvárépítésen kapják a kicsiket például Tenerife egyes strandjain vagy a Benidorm városában található Levante strandon. Jól látható tehát, hogy külföldi utazás esetén kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk az ehhez hasonló szabályokkal, és hasonlóképpen lényeges az is, hogy ne induljunk útnak megfelelő utasbiztosítás nélkül. Szerencsére a Biztosítás.hu-n néhány perc alatt kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő biztosítást, és szerződésünket megköthetjük online.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 09. 22.