Irány a hegyvidék! 5 kihagyhatatlan erdélyi úti cél

Erdély talán sokakban nosztalgikus élményeket idéz: a hamisítatlan vendégszeretet, a friss, hegyi levegő, egy igazi, erdélyi kürtőskalács… Ha csak belegondolunk, már rögtön elvágyódunk a fenyvesekkel borított tájakra. Itt az idő lefoglalni egy faházikót az erdőben, és bebarangolni a mesés Erdélyt – aki még nem járt ott, annak azért, hogy megismerje, akinek pedig már volt szerencséje felfedezni, annak azért, hogy felelevenítse élményeit. Ehhez hoztunk most néhány programlehetőséget – erdélyi körutazásra fel!

Vajdahunyadi vár

Az Erdélyben található Vajdahunyadi várnál elképzelni sem lehet jobb helyszínt arra, hogy egy pillanatra visszarepüljünk a középkorba. Ha azt mondanánk, hogy a vár mesébe illő és grandiózus, azzal még meg sem közelítenénk a valóságot – a várlátogatással járó élményt egyszer mindenkinek át kell élnie. Nem véletlenül illette Mikszáth Kálmán a „várak királya” jelzővel a Vajdahunyadi várat, hiszen a tornyos kastélyban várkápolnától kezdve lovagteremig minden megtalálható. Erről a várról mintázták a sokak által kedvelt városligeti Vajdahunyad várát – ha a hazai kastélynak már minden szegletét bejártuk, irány Erdély, ne hagyjuk ki az eredetit sem!

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Békás-szoros

A Békás-szoros képződménye is azt bizonyítja, hogy a természet csodákra képes: a szurdokvölgyet a Békás-patak vize alakította ki sok-sok év alatt. A szorosban a fejünk fölé magasodó sziklák 2-300 méteres falakat alkotva vezetnek minket végig 5 kilométeren át a lenyűgöző látványvilágon. Az élményt tovább fokozzák a fenyvesekkel borított domboldalak, és az itt-ott megbúvó tavacskák. Az egyik ilyen a Gyilkos-tó, aminek érdekessége keletkezésének története: egy törmelékomlás eltorlaszolt több patakot, így a víz felgyülemlett a völgyben, létrehozva ezzel a tavat, amiből még ma is kilátszanak az egykori fenyőerdő maradványai. A legenda szerint mindez egy szegény lány bánatának eredményeképpen történt, míg a valóságban egy heves esőzés okozta a hegyomlást, ami az egyik legnépszerűbb erdélyi látványosságot hozta létre.

Transzfogarasi út

A világ egyik legszebb útszakaszának tartják a Fogarasi-havasokban 2000 méteren futó autóutat, amelynek szinte minden pontján elképesztő látvány vesz körül minket. Érdemes úton-útfélen megállni, és gyalog is felderíteni a terepet, ugyanis csak így juthatunk el olyan látnivalókhoz, mint például a Bilea-tó, ahonnan tovább túrázhatunk akár könnyű, akár nehezebb útvonalakon. Fontos tudni, hogy a Transzfogarasi út teljes hosszában évente csupán 4 hónapig járható, ugyanis ősszel egy részét lavinaveszély miatt lezárják, és csak nyáron nyitják újra, amikor már a hó nagy része elolvad a hegyoldalakon. A meleg évszak ellenére azonban érdemes vastag ruhákkal is készülni, hiszen a magasban hidegebb klímára számíthatunk. Ez egy olyan útszakasz, ahonnan biztosan felejthetetlen élményekkel térünk haza – ne hagyjuk ki a Transzfogarasi utat erdélyi körutazásunkból!

Tündér-völgy

Szintén a Fogarasi-havasokban, nem messze a Transzfogarasi úttól egyedülálló élményben lehet részünk: a Tündér-völgyben egy igazi mesekastély bújik meg. Sokaknak a hobbitok ugranak be a kastélyról, mások a Grimm-mesékre asszociálnak, de az a legtöbbekben közös, hogy elbűvölőnek találják a tornyos építményt a hegységgel a háttérben. Különlegessége, hogy kizárólag természetes anyagok – például agyag, fa, szalma – felhasználásával épült egy ökoépítész segítségével.

Aranyosfői-jégbarlang

Fázós típusoknak bizonyára kevésbé hívogató az Aranyosfői-jégbarlang, de még nekik is megéri felkapni a vastag ruhákat, és ellátogatni ide. Vezetett túrával járhatjuk be a barlang termeit, ahol lenyűgöző jég- és cseppkőképződményeket csodálhatunk meg. A recés talpú túracipő elengedhetetlen – nemcsak a jeges barlangi utak miatt, hanem azért is, mert a barlang bejáratához egy sziklafal melletti lépcsőn ereszkedhetünk le. Érdekes, hogy bár nyáron a barlang hőmérséklete akár 1 fok is lehet, mégsem olvadnak el a jégtömbök, ugyanis az állandó huzat biztosítja, hogy megőrizzék formájukat. Erdélyben rengeteg túrázási lehetőség van, ezért, ha itt nyaralunk, szinte biztos, hogy az egyik program valamelyik túraútvonal felfedezése lesz. Emiatt fontos, hogy olyan utasbiztosítást kössünk, ami a túrázás közben előforduló balesetekre is biztosít fedezetet – válasszuk a sport utazási célt a kalkuláció első lépésében, és teremtsünk a tervezett programoknak megfelelő védelmet!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 23.