Varázslatos világ a föld alatt: cseppkőbarlangok nyomában

A cseppkőbarlangok is bizonyítják, hogy a természet csodákra képes: a több millió év alatt kialakult föld alatti birodalmakban hihetetlen képződmények kápráztatják el a látogatókat. Ezt az élményt Magyarországon is megtapasztalhatjuk, hiszen több cseppkőbarlang is található hazánkban, de érdemes külföldön is körülnézni: szebbnél szebb barlangokat fedezhetünk fel a környező országokban is. Cikkünkben bemutatunk 2 hazai és 2 külföldi cseppkőbarlangot – kezdődhet a barlangtúra!

2021.07.14

Hazai barlangtúrák

Nem kell tovább gondolkodnunk, ha eddig a tökéletes hétvégi programot kerestük: látogassunk meg egy hazai cseppkőbarlangot! A szakszerű idegenvezetés mellett a legtöbb barlangban egyéb attrakciók is várnak kicsiket és nagyokat egyaránt, így biztosan senki nem fog unatkozni. A cseppkőbarlangokban a hőmérséklet nyáron is igen alacsony, ezért vigyünk magunkkal melegebb ruhákat, és válasszunk kényelmes cipőt – esetleg túrabakancsot –, hogy akár több száz lépcső se okozhasson gondot.

Baradla-barlang, Aggtelek

Az aggteleki barlangrendszer hazánk egyik legismertebb látványossága, és az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Mindez nem véletlen: a látványos, 25 km hosszú föld alatti mesevilágban bámulatos útvonalon haladva a cseppkő minden formájával megismerkedhetünk, valamint megcsodálhatjuk Magyarország legmagasabb állócseppkövét is, a közel 20 méter magas Csillagvizsgálót. Többféle túra közül választhatjuk ki a nekünk leginkább tetszőt: akad rövid, könnyen teljesíthető, de a bátrabbak barlangász vezetésével különféle kalandtúrákon is részt vehetnek. Ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a barlanglátogatásból, válasszuk a közepes nehézségű, 2,3 kilométeres Vörös-tói túrát, melynek során az Óriások Termének fantasztikus akusztikáját is megtapasztalhatjuk.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Pál-völgyi-barlang, Budapest

Ha nem szeretnénk vagy nincs lehetőségünk egy Budapesttől távolabb eső barlangot meglátogatni, a fővárosi Pál-völgyi-barlang remek választás lehet. Csillogó kalcitkristályokat, különleges sziklaalakzatokat és meseszerű cseppköveket találhatunk itt – a barlangtúra kiváló délutáni program a nagy nyári melegben. Fontos tudni, hogy a Pál-völgyi-barlang bizonyos szakaszain meredek lépcsőket kell megmásznunk, ezért 5 évnél fiatalabb és 115 cm-nél alacsonyabb gyerekek nem vehetnek részt a túrán. Szintén a II. kerületben található a Szemlő-hegyi-barlang, amely gyerekeknek is könnyen járható, ezért családos kirándulás esetén válasszuk inkább ezt.

Cseppkőbarlangok külföldön

Ha külföldi nyaralást tervezünk, érdemes indulás előtt utánanézni, hogy az úti célunk környékén milyen nevezetességeket látogathatunk meg, mert könnyen lehet, hogy egy-egy cseppkőbarlang is akad köztük. Nem érdemes kihagyni ezek felfedezését, hiszen remek aktív kikapcsolódási lehetőséget és felejthetetlen élményt nyújtanak. Ne feledjük: váratlan események bármikor történhetnek, ezért fontos az úti célunknak és a tervezett programoknak megfelelő utasbiztosítással gondoskodni a védelemről annak érdekében, hogy biztonságban utazzon az egész család.

Postojnai cseppkőbarlang, Szlovénia

Ha Szlovéniában járunk, mindenképp ejtsük útba a Postojnai cseppkőbarlangot, ahol a cseppkőképződmények mellett a sárkányfiókának becézett vakgőtéket is megismerhetjük. A gyíkszerű állatkáknak a szlovéniai barlang a legfőbb élőhelyük, különlegességük pedig, hogy akár 12 évig is elélnek táplálék nélkül. A föld alatti világ első szakaszát szervezett túra keretein belül, kisvasúttal fedezhetjük fel, majd egy másfél kilométeres szakaszt gyalog is bejárhatunk. A természet egy teljesen új világot alakított ki a föld alatt, a több millió éves cseppkőoszlopok lélegzetelállító látvánnyal várják a látogatókat. Hasznos információ lehet, hogy a Postojnai cseppkőbarlangban babakocsival és kerekesszékkel is könnyedén közlekedhetünk. Akár egy egész napot eltölthetünk ebben a városban, ugyanis nemcsak a cseppkőbarlangot, hanem a Predjamai várat és a molnárok munkáját bemutató Modrijan tanyát is meglátogathatjuk.

Katerloch-barlang, Ausztria

Nyugati szomszédunk híres a mesébe illő városairól és a lélegzetelállító hegyvidéki tájakról, de ha már Bécstől kezdve egészen Hallstattig mindent bejártunk, érdemes elidőzni a Graz közelében található Katerloch-barlangnál is. Itt is egy elvarázsolt világban érezhetjük magunkat: az ausztriai barlangban a színpompás cseppkövek kisebb erdőket alkotnak, melyek között felcsillannak a föld alatti tavacskák. Ha szerencsénk van, a barlang névadójával, a macskabagollyal is találkozhatunk látogatásunk alkalmával. A Katerloch-barlang kevésbé ismert, ezért akkor is jó választás lehet, ha szeretnénk elkerülni a tömeget, viszont fontos tudni, hogy csak áprilistól októberig látogatható.

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az adott ország aktuális beutazási feltételeiről és a látnivalók látogathatóságáról!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.