Lécre fel! 5 sípálya, ahol kezdők is bátran sportolhatnak

A téli sportok szerelmesei bizonyára minden évben izgatottan várják a hidegebb hónapokat, amikor hódolhatnak szenvedélyüknek. A síelés azonban nem csak profiknak való: ezt a sportot életkortól és felkészültségi szinttől függetlenül bárki kipróbálhatja, hiszen a síparadicsomokban általában van lehetőség oktatás igénybevételére. Ahhoz, hogy kezdőként is sikerélményünk legyen, a megfelelő oktatás mellett fontos, hogy olyan síterepet válasszunk, ahol a kevésbé gyakorlottak is bátran kipróbálhatják magukat. Hoztunk 5 sípályát kezdő síelőknek – lécre fel és kezdődjön a téli móka!

Szlovénia, Vogel hegy

Bohinj és környéke igazán népszerű látnivaló a Szlovéniába látogatók körében, a vidék pedig akkor sem fog csalódást okozni, ha síelést tervezünk. A tó partjáról kabinos felvonóval juthatunk fel a Vogel hegyre, ami már önmagában is hatalmas élmény, ugyanis nincs ahhoz fogható érzés, mint amikor a Bohinji tó és az azt körülvevő hegyek látványa fokozatosan elénk tárul. A síközpontban több síiskolát is találhatunk, a kezdőket összesen 9,5 kilométer hosszú kék jelzésű – azaz lankásabb, egyszerűbb – útvonal várja. A síszezon itt decembertől egészen áprilisig tart, tehát akár még kora tavaszra is szervezhetünk egy sportolással egybekötött kiruccanást.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Lengyelország, Gubalówka hegy

Gyakran emlegetett, tipikus téli úti cél Zakopane, és természetesen akkor sem maradhat ki a felsorolásból, ha síelésről van szó. Azoknak, akik csak most vágnának bele a síelés nyújtotta kalandokba, tökéletes választás a Gubalówka hegy, ugyanis itt nagyrészt kék jelzésű síterepeket találhatunk. A varázslatos kilátás és a város nyüzsgő főutcája pedig csak hozzáad ehhez a pompás téli élményhez, ezért mindenképp érdemes Zakopanét is számításba venni, ha síelést tervezünk.

Ausztria, Rauris

Ausztriában megszámlálhatatlan síterep közül válogathatunk – a raurisi sípályát leginkább azoknak ajánljuk, akik egy kevésbé népszerű helyen, ennél fogva némileg nyugodtabb környezetben szeretnének kikapcsolódni. Rauris egy aprócska település, amely különlegességét az adja, hogy egy völgyben fekszik, ezért minden oldalról az Alpok hegycsúcsai veszik körül. Nincs jobb ennél az úti célnál, ha a hétköznapok hajtásából kiszakadva a természetben szeretnénk feltöltődni, miközben izmainkat is megmozgatjuk a lankás, gyerekbarát sípályákon. Ráadásul itt kijelölt pályák vannak szánkózáshoz is, ami szintén egy fantasztikus téli program.

Szlovákia, Donovaly

Az eddigiekhez képest Donovaly egy kicsit közelebb található Budapesthez, így ez jó választás lehet, ha nem szeretnénk sokat autózni, vagy csak egy hétvégére utaznánk el. Ebben a síparadicsomban minden a kezdő síelők fejlődését segíti: igénybe vehetünk oktatást, számos kék jelzésű pálya közül választhatunk, a gyerekeket pedig egy úgynevezett Funpark is várja, ahol képzett, magyar nyelven is beszélő oktatók és animátorok biztosítják a megfelelő síoktatást és a szórakozást egyaránt. Donovaly-ban lehetőség van éjszakai síelésre is, ami egy igazán különleges élmény lehet – persze csak akkor, ha már elsajátítottuk a lesiklás minden csínját-bínját.

Ausztria, Riesneralm

Mi sem árulkodik jobban arról, hogy az osztrák Riesneralm síterepet kezdők is bátran megcélozhatják, mint az, hogy itt leválasztottak egy hatalmas területet, amit kizárólag oktatásra és gyakorlásra használhatnak a síelők. A több mint 20 kilométernyi kék útvonal szintén a kevésbé gyakorlottaknak kedvez, valamint ami pedig ezen kívül még pozitívum, hogy a hosszú lesiklásokat rövid felvonózás követi, ugyanis a sípályát úgy alakították ki, hogy a síelők ne pazaroljanak el túl sok időt a felvonón ülve. Ha pedig ez még nem győzött meg, már csak azért is érdemes elmenni ide, mert itt található az ország meghosszabb – 176 méteres – mozgójárdás felvonója is.

Ezeket tartsuk észben, ha síelni indulunk

Jó tudni, hogy egyes országokban a gyerekeknek kötelező a sisak használata, ám ez felnőttek esetében is feltétlenül ajánlott, hiszen komoly sérülésektől kímélhet meg minket egy sísisak. Ne feledjük továbbá, hogy csak úgy lehetünk teljesen biztonságban egy ilyen utazáson, ha olyan utasbiztosítást kötünk, ami a síelés közben keletkezett károkra is fedezetet nyújt. Akkor sem vagyunk teljesen biztonságban, ha rendelkezünk Európai Egészségbiztosítási Kártyával: országtól függően előfordulhat ugyanis, hogy például egy helikopteres mentéssel járó károkat vagy azoknak egy részét EEK birtokában is nekünk kell megfizetnünk. Ilyen esetekben megmenthet minket a kiadásoktól egy olyan utasbiztosítás, ami kiterjed a síbalesetekre. Bármilyen sporttevékenységről van szó, nem lehetünk elég óvatosak – válasszunk megfelelő utasbiztosítást, hiszen a biztonság mindennél fontosabb!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 12. 12.