5 történelmi helyszín, ahol eltölthetjük az augusztus 20-ai hosszú hétvégét

A magyar államalapítás ünnepének alkalmából 2021-ben lesz egy hosszú hétvégénk, ami tökéletes alkalom arra, hogy kiránduljunk egyet – ha pedig szeretnénk egy kis történelmet is csempészni a kalandos hétvégébe, látogassunk el hazánk valamelyik történelmi helyszínére. Ez gyerekekkel is remek program, hiszen szórakozás közben szinte észrevétlenül tanulhatnak is. Mutatunk 5 olyan helyszínt, ahol a történelmi érdekességek mellett számos egyéb programlehetőség is kínálkozik!

2021.08.12

Székesfehérvári bazilika romkertje

Szent István király kezdte el építtetni a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikát, ami végül a korabeli Európa egyik legnagyobb bazilikája lett. Igazán jelentőssé azonban csak később vált: I. Istvánt követően I. Ferdinándig majdnem minden királyt itt koronáztak, és sokan – köztük István is – ide temetkeztek. Ha szeretnénk egy kis történelmet csempészni a hétvégi kirándulásba, látogassunk el Székesfehérvárra, ahol a bazilikának sajnos már csak a romjait tekinthetjük meg, ám így is egy remek történelmi élménnyel gazdagodhatunk. Ha több időt szeretnénk eltölteni itt, sétálhatunk egyet a városban, vagy a legendás Bory-várhoz is tehetünk egy kirándulást.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Egri vár

Eger nemcsak rendkívüli borospincéiről híres, de történelmi szerepe is jelentős, ugyanis Szent István a várban alapította meg az első püspökségek egyikét, valamint később ugyanez a vár szolgált helyszínül a törökökkel szembeni hősies magyar győzelemnek. Ha szeretnénk alaposabban megismerni a történelmi érdekességeket, végigjárhatjuk a várat idegenvezetéssel, de akár önállóan is felfedezhetjük. Eger ezen kívül tele van a török korból maradt emlékekkel, a városban sétálva lépten-nyomon belefuthatunk a kort idéző alkotásokba. A város környékén különféle kirándulóhelyek is várják a túrázni vágyókat – Noszvajon például különleges barlanglakásokat ismerhetünk meg.

Hősök tere

Ha a fővárosban szeretnénk tölteni a hosszú hétvégét, a Hősök tere és környéke egész napos programlehetőséget biztosít. Jóllehet, ez az egyik legismertebb hazai látványosság, és szinte mindenki fel tudja idézni az ikonikus szobrokat, mégis, minden látogatásnál új arcát mutatja. Ha gyerekekkel járunk itt, remek lehetőség kínálkozik arra, hogy néhány érdekes történelmi tényt megismertessünk velük – az aktuális nemzeti ünneppel is összekapcsolhatjuk a mesét, ugyanis államalapítónk, Szent István szobrát is megtaláljuk itt. Pihenésképpen vegyük az irányt a Városliget felé, és piknikezzünk a fűben vagy üljünk be egy kellemes étterembe a tó partján.

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Ha Pannonhalmán kirándulnánk a hosszú hétvégén, nyugodtan tervezhetünk egész napos programot: a bazilika felfedezésén túl az apátsági könyvtárban és az arborétumban is bőven elidőzhetünk, illetve felkereshetjük a környéken található Lombkorona Tanösvényt is. Nem véletlen, hogy a Pannonhalmi Főapátságot és környezetét az UNESCO világörökségi listáján jegyzi – egyszerre nyújt kulturális élményt és a természet általi feltöltődést az itt tett látogatás. Történelmi vonatkozása, hogy eredeti alapítólevelét I. István király írta, amelynek másolatát ma is megtekinthetjük a könyvtár előterében.

Esztergomi Bazilika

Egykor Esztergom volt Magyarország vallási központja, ugyanis itt alakult meg az első hazai érsekség, és itt zajlott I. István koronázása is. Hazánk legnagyobb temploma, a méltán híres bazilika kihagyhatatlan látnivaló a városban, a kupolából élvezhető panorámakilátás kicsiknek és nagyoknak egyaránt maradandó élményt nyújt. Nem szívesen gondolunk arra, hogy nyaralás vagy kirándulás alkalmával is bekövetkezhetnek váratlan, kellemetlen helyzetek, de érdemes erre előre felkészülni: ha biztonságban szeretnénk kirándulni, belföldre is kössünk utasbiztosítást! Így anyagi segítséget kaphatunk például akkor, ha kórházi kezelésre szorulunk vagy ha lerobban az autónk. A Biztosítás.hu-n lehetőségünk van hazai utazásra is biztosítani magunkat, és jó hír, hogy akár az indulás napján is megköthetjük szerződésünket online, ezzel megfelelő védelmet teremtve a hosszú hétvégés kalandozásokra.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.