Élő történelem: 8 lélegzetelállító hazai vár és kastély

Különleges élmény, amikor belépünk egy kastélyba vagy megpillantunk egy középkori várat, és megelevenednek előttünk a régmúlt idők történetei – egy pillanatra szinte úgy érezhetjük, hogy egy másik korba csöppentünk. A történelem vagy az építészet szerelmeseinek bizonyára a bakancslistájukon szerepel ezeknek az épületeknek a felfedezése, ám egy kastély- vagy várlátogatás bárkinek szuper hétvégi program lehet. Repüljünk vissza az időben ezekben a hazai kastélyokban és várakban!

2021.08.09

Bory-vár

Az építészet rajongóinak kötelező program a Bory-vár megtekintése – Bory Jenő 40 éven keresztül építette és csinosította a különleges épületet, ezzel emléket állítva a hitvesi szeretetnek. A vár érdekessége, hogy nem részletes építészeti tervrajzok alapján készült, hanem a szobrászművész építészmérnök saját fantáziája alapján hajtotta végre a kivitelezést. A székesfehérvári Taj Mahalként is emlegetett épület csaknem egésze múzeumként látogatható, ám Bory Jenő néhány leszármazottja még ma is itt él.

Festetics-kastély, Keszthely

Valószínűleg mindenki hallott már a keszthelyi Festetics-kastélyról, de fenséges hangulatát csak azok ismerhetik, akik már végigsétáltak a pompás termeken. A 18-19. századi főúri életforma elevenedik meg a kastélyban: a tükörterem, a kastélykápolna és a könyvtárszoba mind-mind ebbe a korszakba repítenek vissza minket. Ez egy olyan hazai látványosság, amit egyszer mindenképp látni kell, ezért, ha éppen erre járunk, szenteljünk egy napot a kastélylátogatásnak. A kastélypark és a pálmaház is figyelemre méltó, a kirándulást pedig Európa egyik legnagyobb hibiszkuszgyűjteménye színesíti.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Boldogkő vára

Kétségkívül az egyik legkülönlegesebb panoráma várja Boldogkőváralján az oda látogatókat. A Zempléni-hegységben található középkori várba belépve igazán úgy érezhetjük, hogy visszarepültünk az időben: középkori kohó, ólomkatona-kiállítás és egy régi malom teszi érdekessé a kirándulást. A történelmi túrát megkoronázza a vár fotókról is jól ismert része, az Oroszlánszikla, ahol megcsodálhatjuk a panorámát és elkészíthetjük saját fényképeinket a festői tájjal a háttérben.

Grassalkovich-kastély

Budapesttől nem messze, Gödöllőn találjuk Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyát, ahol akár egy egész napot is eltölthetünk, ha mindent szeretnénk megnézni. A kastély múzeumában a királyi család életével ismerkedhetünk meg, betekintést nyerhetünk egy korabeli lovardába, a kastélykertben tett séta után pedig vezetett túra keretein belül a kastélyszínházat is megcsodálhatjuk.

Sümegi vár

A Sümegi vár felfedezése izgalmas hétvégi program lehet: interaktív módon, egy történelmi élményparkban ismerkedhetünk meg a középkori élettel és a csaták történetével. Ezen kívül a nyári időszakban részt vehetünk a korabeli lovagi tornákat bemutató sümegi Történelmi Lovasjátékokon is, amely szintén az időutazás érzését kelti. A színes bemutatóknak köszönhetően a gyerekek is játszva tanulhatnak meg különféle, történelemmel kapcsolatos érdekességeket.

Brunszvik-kastély

A martonvásári kastély angolparkja talán az egyik legszebb kastélypark hazánkban. Pároknak ideális helyszín egy tóparti, romantikus sétához: a kastély karcsú tornyaival meghitt hangulatot teremt, a fák árnyékában pedig hűsölhetünk a nagy nyári melegben. A védelemről belföldön is érdemes utasbiztosítással gondoskodnunk, így a váratlan helyzetekben megfelelő segítséget kaphatunk, és az anyagiak miatt nem kell aggódnunk.

L’Huillier-Coburg-kastély

Ez a kastély talán kevésbé ismert, ám mindenképp érdemes felkeresni, ugyanis mesés környezettel és királyi hangulattal csábítja a látogatókat. Különlegessége, hogy a Bódva folyó alkotta szigetre épült, ezért kastélyszigetként emlegetik az Edelényben található épületegyüttest. A kastély pompás termeiben változatos falfestményeket tekinthetünk meg – az edelényi kastélytúra nagyjából 1,5 órát vesz igénybe, így egy délutáni programnak kiváló. Ha több időt töltenénk el a környéken, érdemes lehet egy barlangtúrát is betervezni: autóval nagyjából háromnegyed óra alatt elérhetünk az Aggteleki cseppkőbarlanghoz.

Festetics-kastély, Dég

Magyarország legnagyobb angolparkja veszi körül a dégi kastélyt: egy festői szépségű tó kicsiny szigettel igazán különlegessé varázsolja a park látványát. Fontos tudni, hogy a kastély jelenleg nem látogatható, csak kívülről tekinthetjük meg, ám így is elragadó élményben lehet részünk. A kellemes séta után piknikezhetünk a parkban, horgászhatunk a tóban vagy egy padon megpihenve gyönyörködhetünk a kastély szépségében.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.