6 dekorációs tipp, amivel otthonos lesz a terasz és az erkély

Ahogy közelednek a melegebb hónapok, úgy egyre szívesebben töltjük az időnket az erkélyen vagy a teraszon. Kellemes időben bármikor letelepedhetünk itt egy szórakoztató könyvvel, de a baráti és családi összejövetelek központi helyszíne is lehet a kültéri nappali. Ezúttal a terasz és az erkély dekorálásához adunk tippeket, melyek segítségével elbűvölő és otthonos végeredményt érhetünk el.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Ültessünk virágokat!

Készítsük elő a ládákat és a kaspókat, majd vágjunk neki az ültetésnek! Egy kis zöldítés minden helyiségre ráfér a lakásban, így az erkélyt és a teraszt is érdemes feldobni növényekkel. Ha kísérletező kedvünkben vagyunk, akár egy kisebb fűszernövénykertet is létrehozhatunk, ami nemcsak látványos, hanem praktikus is. A fűszerek finom illatot árasztanak majd, és főzés közben frissen használhatjuk fel azokat. Ültetés előtt feltétlenül gondoljuk át, hogy milyen fényviszonyok uralkodnak az erkélyen és a teraszon, majd ennek megfelelően válasszunk növényt és helyezzük el a ládákat. Ha pedig a színesítés a célunk, válasszunk a közkedvelt muskátli, petúnia és verbéna közül egyet, vagy ültessünk kis helyigényű pozsgásokat.

Teremtsünk meghitt hangulatot fényforrásokkal!

A tökéletes légkör megvalósításához elmaradhatatlan a különböző fényforrások használata. Amennyiben kis terület áll a rendelkezésünkre, megnyújthatjuk a teret azzal, ha függőlegesen helyezünk el fényfüzéreket. Ezenkívül fokozhatjuk a meghittség érzését, ha meleg fényt árasztó lampionokat akasztunk fel, amiket a jobb kézügyességgel rendelkezők akár maguk is elkészíthetnek otthon. A bensőséges légkörhöz vezető utolsó lépésként LED-es és hagyományos mécseseket is elhelyezhetünk a teraszon.

Használjunk többféle ülőalkalmatosságot!

Ahhoz, hogy teljes mértékben birtokba vehessük a kültéri nappalinkat, biztosítanunk kell a megfelelő kényelmi funkciókat is. Amennyiben kevés hellyel rendelkezünk, érdemes egymásra pakolható székeket beszereznünk, ha viszont kevésbé vagyunk lekorlátozva a teret tekintve, akkor csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat határt annak, hogy milyen berendezést választunk. A relaxálás hívei babzsákfotelekkel és puffokkal tehetik még kényelmesebbé a kültéri nappalit, a hagyományosabb megoldásra vágyók pedig rattan bútorszettet is választhatnak. Ha elég hellyel rendelkezünk, akár egy hintaággyal is feldobhatjuk a kint töltött időt, és élvezhetjük a lágy ringatózást egy szellős nyári napon. Továbbá ne felejtsünk el a közelben tartani néhány plédet, amelyekre még jó időben is szükség lehet, ha egy-egy nyári napon késő estig kint beszélgetünk a szabad levegőn.

Árnyékoljunk!

A teraszt és az erkélyt is kezeljük úgy, mint bármelyik másik helyiséget a lakásban, és éljünk a lehetőséggel, hogy olyan környezetet alakíthatunk ki benne, ahol bármikor szívesen tartózkodunk. Emiatt rendkívül fontos, hogy megfelelő módon védekezzünk az UV-sugárzás ellen is: egy kifeszített fátyol vagy egy napernyő alatt biztonságban lehetünk a nyári hőségben is, és zavartalanul tölthetünk minél több időt az erkélyen és a teraszon. Továbbá az árnyékoló dekorációs elemként is megállja a helyét, azonban figyeljünk oda arra, hogy rossz idő esetén minden alkalommal vigyük védett helyre, hogy elkerüljük a balesetveszélyt.

Kreáljunk privát szférát!

Olyan házban élünk, ahol osztoznunk kell az erkélyen a szomszédunkkal? Ne hagyjuk, hogy ez a kedvünket szegje: szerezzünk be egy térelválasztót, amelynek segítségével megteremthetjük a privát szféra érzését. Ráadásul, ha olyan darabot választunk, ami illeszkedik a többi berendezés színéhez, akkor még egységes stílust is teremthetünk vele. Ezenkívül a kellék a függőleges terjeszkedésben is a segítségünkre lehet: akasszunk rá kisebb virágokat, fali díszeket vagy télen akár egy madáretetőt. Saját erkélyen pedig alkalmazhatunk bambusznádból készült takarót is, ami szintén biztosítja számunkra a magánszférát.

Tegyük állatbaráttá az erkélyt!

Amennyiben családi házban élünk és terasszal rendelkezünk, egyszerűen szabadon engedhetjük háziállatainkat, a társasházban élőknek azonban körültekintőnek kell lenniük, ha kiengedik az erkélyre szeretett négylábúikat. Házi kedvenceink is élvezhetik azonban az erkély nyújtotta előnyöket, de természetesen esetükben is először a biztonságra kell gondolnunk: egy vékony drótháló felhúzásával megakadályozhatjuk, hogy négylábú barátunk kiugorjon vagy kiessen az erkélyről. A háló felhúzása után csökkenthetjük a bezártság érzését, ha dekorációs céllal felfűzünk rá fényfüzéreket vagy könnyebb, papírból készült díszeket. Továbbá kistestű kutyák és macskák esetében arra is gondolnunk kell, hogy az állatok a teraszkorlát rácsai között kiférhetnek – ezt a problémát például a fent is említett bambusznád kerítéssel orvosolhatjuk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 03. 09.