6 retro berendezési tárgy, ami újra divatba jött

A letisztult színek és formák térhódítását egyre inkább felváltja a retro berendezési tárgyak használata. Széles körben elterjedtek a régebbi korokból származó stílusok, nem is véletlenül: egy-egy különleges, antik darab igazán fel tudja dobni otthonunk hangulatát. Mindemellett környezetvédelmi szempontból sem rossz választás egy másodkézből beszerzett bútor, amit aztán akár saját ízlésünkre is formázhatunk. Hoztunk 6 olyan retro berendezési tárgyat, ami napjainkban újra divatossá vált – dobjuk fel otthonunkat néhány egyedi darabbal!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Antik tükör

Ha igazán elegáns, szinte palotába illő belteret szeretnénk létrehozni, érdemes megfontolnunk egy barokk stílusú tükör beszerzését. Egy ehhez hasonló berendezési tárgy ékes dísze lehet a szobának, és akár központi szerepet is játszhat a hangulat kialakításában. Nagyobb méretű, gazdagon díszített daraboknál biztosak lehetünk benne, hogy minden tekintet erre a tárgyra fog szegeződni, de ha csak visszafogottan csempésznénk be ezt a stílust az otthonunkba, válasszunk egy kisebb vagy kevésbé díszített tükröt. Ezzel megfűszerezhetjük a helyiség hangulatát, de mégsem hajtunk végre drasztikus változtatást az összképen.

Rattan fotel

Az 1940-es években Paul Frankl bútortervező a kínai és japán formavilágból inspirálódva megalkotott egy, a maga idejében rendkívül innovatív bútordarabot. A rattan bútorok akkoriban nagy sikert arattak, ma pedig ismét visszatértek a nappalikba, hálószobákba változatos megjelenésükkel. Egy rattan fotel jól mutathat hozzá hasonló színű bútorok mellett, ha pedig teljes harmóniát teremtenénk, az ülőpárna színét igazítsuk a szobában található textilekhez – ezzel igazán elegáns lesz a végeredmény.

Art déco stílusú kanapé

Napjainkban rendkívül népszerűvé váltak a legkülönbözőbb színű és formájú art déco stílusú kanapék: ezek a darabok játékosságukkal dinamikát visznek a nappali hangulatába, ezért nem véletlen, hogy sokan választanak ilyen stílusú bútordarabot. Ha látványos változást szeretnénk elérni egy helyiség átalakítása során, érdemes egy-egy nagyobb bútort kicserélni – egy art déco stílusú kanapéval pedig biztosan elérhetjük a várt hatást, hiszen ezzel akár a leghétköznapibbnak tűnő beltérnek is új életet adhatunk.

Retro világítás

Otthonunk világítását nagyon alaposan meg kell terveznünk, de ez nem jelenti azt, hogy nem férhet bele egy-két különleges lámpa a terveinkbe, hiszen nemcsak a funkciót, hanem a dizájnt is érdemes figyelembe vennünk ilyenkor. A rusztikus hatás elérése érdekében akár rattan lámpabúrákat is választhatunk, ha pedig inkább bohókás, pop-art stílusú összhatásra törekszünk, egy élénk színű mennyezeti lámpa hozhatja el a kívánt eredményt. Egyre népszerűbbek továbbá az indusztriális stílusú lámpák is – ezek markáns megjelenésükkel bármely beltérnek a főszereplői lehetnek, akár asztali, akár mennyezeti változatot választunk.

Antik komód

Egyre többen vásárolnak antik komódot vagy éjjeliszekrényt, majd házilag felújítják, újrafestik, új életre keltik a bútort. Ez azért remek befektetés, mert ezek a darabok igazán időtállóak és akár életünk végéig is elkísérhetnek, ráadásul a szívünkhöz is közelebb áll egy olyan bútor, amit saját kezűleg alakítunk át. Természetesen felújítás nélkül, eredeti formájában is felhasználhatunk egy antik komódot otthonunk berendezéséhez, hiszen a jó állapotban lévő régi bútorok igazi kincsek lehetnek, ha egyedi stílussal ruháznánk fel a teret.

Vintage perzsaszőnyeg

Mondanunk sem kell, milyen nagy értéket képvisel egy kézzel készített, régi perzsaszőnyeg, ráadásul ezek a gyönyörű kárpitok ismét hódítanak a lakberendezésben. Amellett, hogy egy ilyen darab fantasztikusan mutathat otthonunkban, ezek a szőnyegek történelmi szempontból is nagyon érdekesek: a mintázatuk mindig elárul valamit a készítő családjáról vagy egykori lakhelyéről, tehát ezek a darabok magukban hordozzák a múlt egy darabkáját. Gondos ápolás, rendszeres tisztítás mellett akár több generáción keresztül is megőrizhető egy perzsaszőnyeg, aminek értéke az évekkel egyre csak növekszik.

Ne feledkezzünk meg antik tárgyaink megóvásáról!

Jól látható, hogy az antik bútorok különösen értékes kellékei otthonunknak, ezért nem szabad figyelmen kívül hagynunk ezek védelmét sem, amikor lakásbiztosítást kötünk. Nem elég csupán az ingóság biztosításra hagyatkozni, ugyanis a nagy értékű antik tárgyak úgynevezett kiemelt értékű ingóságnak minősülnek, amelyek értékét külön meg kell határoznunk a kalkuláció során – így a biztosítási összeg is ennek megfelelően alakul majd. Tehát kizárólag úgy védhetjük antik bútorainkat, ha erre külön figyelmet fordítunk a biztosításkötésnél: az ingóság kalkulátornál, a kiemelt értékű ingóságokon belül megadhatjuk az antik tárgyak, a régiségek és a kézi csomózású szőnyegek értékét. Védjük hatékonyan otthonunkat és a benne található értékeinket!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 10. 20.