7 lakberendezési tipp az esztétikus otthonért

Amikor a belső terek berendezésére kerül sor, nem árt, ha megfogadunk néhány hasznos tanácsot, amelyek segítségével nemcsak komfortos, de stílusos otthont varázsolhatunk magunknak. Nem mindegy például, hogy mekkora karnist vagy szőnyeget választunk, de a színekkel is csodát lehet tenni, ami a szoba hangulatát illeti. Hoztunk néhány lakberendezési alapelvet, amelyek segítenek egy kellemes összkép kialakításában – mutatjuk a tippeket!

2022.03.11

Legyen színpalettánk!

Ahhoz, hogy egységes összhatást érjünk el egy-egy helyiségben, kiemelten fontosak a színek. A legjobb, ha összeállítunk egy színpalettát az egész lakáshoz vagy külön-külön minden helyiséghez, kijelölünk egy domináns, illetve több kiegészítő színt, és ennek megfelelően válogatjuk össze a bútorokat és a kiegészítőket. Bátran játszhatunk a falak színeivel is, hiszen ez is meghatározó szerepet játszik a szoba hangulatának kialakításában. Párosíthatunk például egy extrémebb színt vagy tapétát az egyik falon egy neutrálisabb árnyalattal a másikon – a lényeg, hogy a kettő együtt végül egy egységes összhatást eredményezzen.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

A karnis megfelelő elhelyezése kulcsfontosságú

A karnisok elhelyezése optikailag nagyíthatja, de össze is nyomhatja a szobát. Ahhoz, hogy az előbbi hatást érjük el, olyan hosszúságú karnist válasszunk, ami 10-15 centiméterrel túllóg az ablakon mindkét oldalra, valamint a felszerelésnél arra figyeljünk, hogy a plafonhoz a lehető legközelebb helyezkedjen el a karnis. Ha ezeket betartjuk, a plafonról hosszan lelógó függöny olyan érzést kelt majd, mintha sokkal magasabb lenne a szoba, mint amilyen valójában, illetve a sötétítő függönyök kihúzott állapotban nem fogják eltakarni az ablak egy részét, így az esztétikai szempont mellett a természetes fénynek is utat engedünk.

Nem mindegy a szőnyeg mérete sem

Ha egy szoba megjelenéséről van szó, az összképet nagyban befolyásolhatja, ha nem megfelelő méretű vagy színű szőnyeget választunk. A nappaliban, a kanapé előtt például tanácsos úgy elhelyezni a szőnyeget, hogy az azt körülvevő bútoroknak legalább az első lábai rajta legyenek – így a szőnyeg egy központi szerepet tölthet be a szobában, és összhangot teremt a bútorok között. Ha az étkezőasztal alá helyezünk el egy szőnyeget, mindenképp úgy gondolkozzunk, hogy a székeknek mind a négy lába a szőnyegen maradjon kihúzott állapotban is. Még inkább egységes összképet teremthetünk, ha olyan színű szőnyeget választunk, ami harmonizál a helyiség bútoraival, dekorációs kiegészítőivel.

Dobjuk fel az összképet bútortapétával!

Egy jól megválasztott tapétával szinte újjá varázsolhatunk egy-egy helyiséget. Ne csak a falakra gondoljunk, ha tapétáról van szó: rengetegféle öntapadós tapétát lehet már kapni, amik egy-egy bútorra felragasztva új színt visznek a szobába. Akár arra is használhatjuk ezeket, hogy a több, különböző mintázatú bútorunkat egységes színűre varázsoljuk.

Bátran keverjük a modern és az antik bútorokat!

Talán meglepő lehet, de egyáltalán nem furcsa, ha modern és antik bútorokat egyaránt használunk ugyanabban a helyiségben, sőt, igazán különleges hangulatot teremthetünk a stílusok keverésével. A titok abban rejlik, hogy megtaláljuk a kettő egyensúlyát, és egy olyan belső teret hozzunk létre, ahol a frissesség és a nosztalgia egyaránt meghatározó szerepet játszik. Ne ijedjünk meg attól sem, ha egy antik darabot aktuális színeivel, mintázatával esetleg nem tudunk elképzelni otthonunkban: fontoljuk meg a bútor átfestését, amivel egy teljesen új megjelenést kölcsönözhetünk neki. Ne feledjük: az antik tárgyak a lakásbiztosítások tekintetében kiemelt értékű ingóságnak számíthatnak, mindenképp gondoskodjunk ezek védelméről is!

Válasszunk különleges villanykapcsolót!

Ha otthonunk berendezésén gondolkozunk, már nem csak a hagyományos, fehér színű villanykapcsolókkal tervezhetünk – ebből is választhatunk olyat, ami színvilágában illeszkedik a szoba többi berendezési tárgyához vagy akár egy extravagáns kapcsolóval is meglepően pozitív hatást érthetünk el. Ez egy olyan apró részlet, ami lehet, hogy elsőre nem is jut eszünkbe, de később nem bánjuk meg a megfelelő kapcsoló kiválasztásába fektetett energiát.

Látványos változásért cseréljünk ki egy nagy bútort!

Úgy érhetünk el gyors és látványos változást otthonunkban, ha kicserélünk egy-egy nagyobb berendezési tárgyat. Gondoljunk itt azokra a tárgyakra, amelyek központi szerepet töltenek be a szobában, tehát belépve azonnal magukra irányítják a tekintetet. Ilyen lehet például a nappaliban a kanapé vagy egy nagyobb szőnyeg, a hálószobában pedig az ágy – ha ezek helyett beszerzünk egy új darabot, az jelentősen átalakíthatja a szoba összképét anélkül, hogy bármi mást megváltoztatnánk. Ha egy vagy több értékes, új kiegészítővel lesz gazdagabb az otthonunk, elképzelhető, hogy meglévő lakásbiztosításunk már nem nyújt megfelelő védelmet, ezért az alulbiztosítás elkerülése érdekében ezt mindenképp vizsgáljuk felül.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.