Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Miért fontos és mire terjed ki az ingóság biztosítás?

Bizonyára több olyan biztosítási káreseményt is el tudunk képzelni, amelyek következtében a házon belül található használati tárgyaink vagy értékeink sérülnek. Szerencsére egy jól megválasztott lakásbiztosítás nemcsak a házra, hanem ingóságainkra is kiterjed, így kár esetén az anyagiak nem okoznak aggodalmat. De vajon mi számít pontosan ingóságnak és hogyan működik a gyakorlatban az ingóság biztosítás megkötése? Nézzük, mit tehetünk értéktárgyaink védelme érdekében!

Miért nem elég csak az ingatlan biztosítása?

Vannak olyan lakásbiztosítási káresemények, amelyek magában az épületben tesznek kárt – ilyen eset például, amikor egy vihar miatt megsérül a ház tetőszerkezete, jégeső következtében megrongálódnak a redőnyök vagy a szomszédunk fája rádől a házunkra. Ezekre az esetekre jó, ha van lakásbiztosításunk, ami az ingatlan védelmét teremti meg, de ha ez a biztosítás ingóságainkra nem terjed ki, sok esetben hoppon maradhatunk. Gondoljunk csak arra, hogy a vihar beázáshoz is vezethet, ha pedig betöréses lopás áldozatai lennénk, szintén ingóságaink lennének veszélyben. Ilyenkor – ingóság biztosítás hiányában – csak az épület sérüléseire kaphatunk kártérítést, de az eltulajdonított vagy tönkrement ingóságainkat saját zsebből kell pótolnunk, javíttatnunk. Ezen kívül még akkor is kiemelt jelentősége van az ingóságok biztosításának, ha albérletben vagy társasházban élünk, hiszen lehet, hogy a tulajdonos vagy a közös képviselet gondoskodott az épület biztosításáról, de saját értéktárgyainkra nekünk kell biztosítást kötnünk. Tehát bármilyen típusú házban lakunk, fontos, hogy ne csak az épületet, hanem az ingóságokat is védjük megfelelő biztosítással.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mi mindenre terjedhet ki az ingóság biztosítás?

Amikor sorra vesszük, hogy tulajdonképpen melyek is azok az ingóságaink, amelyeket biztosítással védenénk, gondoljunk minden olyan tárgyra, amik a házban vagy a kertben találhatók és nem az épülethez tartoznak. Ennek alapján ide tartozik minden bútorunk, háztartási nagy- és kisgépünk, elektronikai berendezéseink, ruháink, cipőink, a konyhai felszerelések, a szerszámok, világító berendezések, lakástextíliák – például függönyök – és minden egyéb használati tárgyunk. A kerti bútorok is ingóságnak számítanak, de fontos tudni, hogy ezeket csak kiegészítő fedezettel védhetjük. Külön kategóriát képeznek az úgynevezett kiemelt értékű ingóságok: ékszerek, festmények, antik tárgyak vagy esetleg egy értékes gyűjtemény darabjai. Ezekre mind-mind kiterjedhet az ingóság biztosítás, csak arra kell figyelnünk a kalkuláció során, hogy jól gondoljuk végig a tárgyak értékét, és ennek megfelelően határozzuk meg a biztosítási összeget annak érdekében, hogy otthonunk ne legyen sem alul-, sem túlbiztosított. Érdemes megjegyezni, hogy például a beépített bútorok vagy a klímaberendezés nem tartoznak az ingóságok körébe, így ezek védelmét csak az ingatlan biztosításával teremthetjük meg.

Így működik az ingóság biztosítás kalkulátor a Biztosítás.hu-n

Ha a Biztosítás.hu lakásbiztosítás kalkulátorát hívjuk segítségül a biztosításkötéshez, első lépésben meg kell adnunk, mire szeretnénk biztosítást kötni: itt válasszuk az épület és ingóság vagy az ingóság lehetőséget attól függően, hogy csak az ingóságokra vagy az épületre is kötnénk. Az ingatlan adatainak megadását követően kiegészítő szolgáltatásokat választhatunk, amelyek az értékeinkre is kiterjedhetnek – ilyen például a különleges üvegekre, kerékpárra vagy a kerti bútorokra vonatkozó fedezet. Ezután következik az ingóság kalkulátor, ahol megadhatjuk az összes háztartási ingóságunk értékét, ám nem mindegy, hogy ebben a lépésben hogyan járunk el.

Az ingóságok értékének meghatározása

Az ingóság kalkulátorban kategóriákra bontva adhatjuk meg ingóságaink értékét – fontos, hogy azt az összeget adjuk meg, amennyibe kerülne az adott tárgy újrabeszerzése. Tehát azt gondoljuk végig, hogy amennyiben például egy tűzeset miatt az ingóságokkal együtt megsemmisül az épület, mennyibe kerülne mindent újra megvenni. Természetesen ez nem vonatkozik a kiemelt értékű ingóságok kategóriájába tartozó antik tárgyakra, így ezeknél a tényleges, és nem az újrabeszerzési értéket kell meghatároznunk. Ha a háztartási ingóságokhoz tartozó mezőkbe nem írunk semmit, a kalkulátor tesz egy becslést az ingóságok értékére az ingatlan típusa és a megadott adatok alapján – ez jellemzően megfelel a valóságnak, viszont, ha ettől szeretnénk eltérni, akkor csak az ajánlottnál magasabb összeget adhatunk meg. Ha úgy döntünk, hogy nem fogadjuk el a becsült összeget, mi magunk is meghatározhatjuk ingóságaink értékét a kalkulátorban szereplő kategóriák mentén. A kiemelt értékű ingóságoknál az üresen hagyott mezőket a kalkulátor úgy értelmezi, hogy nem rendelkezünk ilyen értéktárgyakkal, így biztosítási összeget ezekre nem határoz meg. Összességében tehát elmondható, hogy úgy köthetünk otthonunknak megfelelő ingóság biztosítást, ha körültekintően járunk el, átgondoljuk a biztosítani kívánt tárgyaink értékét, majd a szerződéskötés előtt a biztosítási feltételeket is megismerjük.

Fontos a rendszeres kalkuláció!

A ház újraépítési költsége és az ingóságok újrabeszerzési értéke folyamatosan változik, ezért amennyiben a lakásbiztosításunkat több évvel ezelőtt kötöttük, nem kizárt, hogy a ház teljes megsemmisülése esetén ma már nem kapnánk annyi kártérítést, ami megfelel például az aktuális építőanyag-áraknak. Emiatt elengedhetetlen, hogy a lakásbiztosítást 2-3 évente felülvizsgáljuk: évforduló előtt végezzünk egy kalkulációt, és bizonyosodjunk meg arról, nem áll-e fenn az alulbiztosítás esete. Ugyanez érvényes akkor is, ha nagyobb értékű ingóságokat szerzünk be – meg kell néznünk, hogy a meglévő biztosítási védelem még mindig megfelel-e az otthonunknak.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.