Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Ezért kell a társasház biztosítása mellé saját lakásbiztosítás

Ha családi házban élünk, egyértelmű, hogy a lakásbiztosítás megkötésével gondoskodhatunk arról, hogy kár esetén legyen kihez fordulnunk segítségért. Több kérdés merülhet fel azonban a társasházi lakások biztosításával kapcsolatban: ezek az épületek rendelkezhetnek társasház biztosítással, de nem mindegy, hogy ez mire terjed ki és milyen esetekben nyújt fedezetet. Nézzük, miért fontos, hogy saját lakásbiztosítást is kössünk társasházi lakásunkra!

Milyen esetekben segít a társasház biztosítás?

A társasházak általában rendelkeznek olyan biztosítással, ami az épületben keletkezett károkat fedezi. Ide sorolható az épületszerkezet, a falak, az ablakok, redőnyök sérülése, valamint a közös terekben – padlás, pince, lépcsőház – keletkezett károk, amennyiben ezeket valamely biztosítási esemény okozza. Így például, ha elemi károk következtében a saját lakásunknak egy olyan része sérül, amire a társasház biztosítás fedezetet nyújt, számíthatunk segítségre. Ehhez azonban fontos tisztában lennünk azzal, hogy pontosan mire terjed ki ez a biztosítás, ugyanis a társasház általában csak egy alapcsomaggal rendelkezik, és a teljes körű védelem érdekében jó, ha van saját lakásbiztosításunk is.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Társasház biztosítás mellé saját lakásbiztosítás – így lehet teljes a védelem

Ha egy többlakásos társasházban élünk, könnyen abba a hibába eshetünk, hogy azt gondoljuk, amennyiben maga az épület biztosítva van, nekünk már nincs semmi teendőnk, minden értékünk és az otthonunk biztonságban van. Ez egy nagyon gyakori tévhit, ám pórul járhatunk, ha nem gondoskodunk mi magunk a védelemről egy saját lakásbiztosítással. Az, hogy a társasház biztosítás mit fedez, a biztosítás feltételeitől függ, de általában olyan esetekben segít, amikor maga az épület, vagy a közös terek sérülnek, tehát például saját ingóságainkra egyáltalán nem nyújt fedezetet. Gondoljunk például egy csőtörésre: ha a falak ázásáról van szó, a társasház biztosítás a beázás okozta károkat megtéríti, azonban előfordulhat, hogy bútorok is tönkremennek a vízkár következtében, amelyek újrabeszerzését saját zsebből kell fizetnünk, ha nincs ingóság biztosításunk. Ugyanígy a közös tárolókban elhelyezett értékeinket is nekünk kell külön biztosítanunk, ugyanis általában ezekre sem terjed ki a társasház biztosítása – kivéve, ha külön kiegészítő fedezettel rendelkezik ezekre vonatkozóan az épület. Amit viszont talán kevesebben tudnak, hogy nemcsak értékeinket, hanem magát a társasházi lakást is érdemes külön biztosítani, ugyanis előfordulhat, hogy egy ingatlanra szabott biztosítással kedvezőbb feltételekkel kaphatunk kártérítést, mintha a társasház biztosítását vennénk igénybe.

Hogyan működik a kárbejelentés?

Ha saját lakásbiztosításunk is van a társasház biztosítása mellett, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon melyik biztosítóhoz forduljunk kár esetén. Ingóságainkkal kapcsolatban egyértelmű a helyzet: saját biztosítónknál kell bejelentetnünk a károkat, azonban az épület sérülése esetén több lehetőségünk is van. Első lépésben mindenképp utána kell járnunk a közös képviselőnél, hogy pontosan mire terjed ki a társasház biztosítása, és milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést, majd ugyanezt derítsük ki saját lakásbiztosítási szerződésünk esetén is. Ezek alapján mérlegelnünk kell, hogy melyik opcióval járnánk a legjobban, és annál a biztosítónál intézkedni a kár észlelését követő 2 napban. Akár mindkét biztosítónál bejelenthetjük a kárt, azonban ez nem jelenti azt, hogy annál több kártérítést fogunk kapni, ugyanis ilyenkor a biztosítók egymás között arányosan elosztják a kártérítési összeget, ami nem lehet magasabb a biztosítási összegnél. Ugyanez a helyzet akkor is, ha például a szomszédunk eláztatja a mi lakásunkat: ha van felelősségbiztosítása, igénybe vehetjük azt is, de akár választhatjuk a saját lakásbiztosításunkat is a kárrendezéshez.

Albérlőként is legyen lakásbiztosításunk!

Bérelt lakás esetén általában a tulajdonos feladata gondoskodni a lakásbiztosításról, ami magában foglalja mind az ingatlan, mind a benne található ingóságok védelmét. Ez alól kivételt képez azonban, ha saját bútorainkkal költözünk be egy bútorozatlan albérletbe, vagy saját TV-t, laptopot, egyéb elektronikai készüléket viszünk magunkkal – ilyenkor értelemszerűen nekünk kell gondoskodni az ingóság biztosítás megkötéséről saját értékeink biztonsága érdekében. Érdemes azt is megjegyezni, hogy albérlőként nemcsak ingóságainkat, hanem akár az ingatlant is biztosíthatjuk saját lakásbiztosítással – ilyenkor kár esetén a társasház biztosításhoz hasonlóan el kell döntenünk, hogy melyik szerződés vagy szerződések terhére jelentjük be a károkat. Ehhez egyeztetnünk kell a tulajdonossal az általa kötött biztosítás kapcsán, és ha úgy döntünk, hogy ennek terhére teszünk kárbejelentést, a biztosítás szerződőjeként a tulajdonos tud majd intézkedni a kárrendezés ügyében. Ha a kár az általunk biztosított ingóságokra is kiterjed, vagy a mi ingatlanbiztosítási szerződésünket vesszük igénybe, saját biztosítónknál kell kárbejelentést tennünk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.