Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Hogyan működik a melléképületek biztosítása?

Számtalan dolgot kell számításba vennünk, amikor lakásbiztosítást kötünk: nemcsak magára a házra vagy lakásra kell gondolnunk, hanem a kert, az ingóságaink és a melléképületek védelmére is. Komoly anyagi károkat szenvedhetünk, ha például a garázsra dől egy fa, vagy ha egy heves esőzés miatt elázik a pince, ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni a melléképületek biztosítását sem. Szerencsére a lakásbiztosításunkon belül ezeket is biztosíthatjuk, és akkor sem kell aggódnunk, ha elsőre bonyolultnak tűnik a védelem megteremtése – cikkünkben segítünk!

Mi minősül melléképületnek?

Általánosságban elmondható, hogy melléképületnek a nem lakhatás céljára szolgáló építmények tekinthetők: ilyen lehet például a pince, garázs, tároló, nyárikonyha, kamra vagy istálló. Családi ház esetén valamivel egyszerűbbek a szabályok, azonban társasházi lakásnál fontos tudni, hogy csak azokra a mellképületekre köthetünk biztosítást, amelyek kizárólagos használatunkban állnak. Így például közös használatban lévő tárolót nem biztosíthatunk, ezekre általában a társasház biztosítása terjed ki. Ezen kívül a biztosítás szempontjából lehetnek kikötések a falazat és a tető típusára vonatkozóan, ám ezek minden biztosítónál eltérőek lehetnek – szerződéskötés előtt mindenképp tájékozódjunk arról, hogy az adott biztosítónál pontosan milyen típusú melléképületek biztosíthatók.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Fontos, hogy a melléképület hol helyezkedik el

Az elhelyezkedés szempontjából négyféle melléképületet különböztethetünk meg. Az egyik, amikor a melléképület a főépülettől eltérő címen található, a másik, amikor azonos címen helyezkedik el, és a főépülettől különálló épületről van szó. A harmadik és negyedik esetben a melléképület a főépülettel egybeépített: ilyenkor az a kérdés, hogy közös tetőszerkezettel rendelkeznek-e. Mindez a lakásbiztosítás tekintetében fontos, ugyanis ettől függ, hogyan biztosíthatjuk a melléképületeinket, ezért a lakásbiztosítás kalkuláció során ezeket az információkat is meg kell adnunk.

Hogyan biztosíthatók a különféle melléképületek?

Ha különálló épületről van szó, vagy olyan egybeépített melléképületről, ami saját tetőszerkezettel rendelkezik, a melléképület általában külön biztosítási összeggel szerepel a szerződésünkben. Egyes biztosítók tehát nem tekintik melléképületnek az olyan épületrészeket, amik nem lakhatás célját szolgálják és a főépülettel közös tetőszerkezettel rendelkeznek. Ilyenkor általában a főépület biztosítási összege tartalmazza a melléképület biztosítását is, azonban jellemzően a nem lakhatás céljára szolgáló épületrész alapterületének csak bizonyos százalékát veszi számításba a biztosító a biztosítási összeg meghatározásánál. Egyes biztosítóknál az alapterület is befolyásolja, hogy a melléképület biztosítását a lakóépület biztosítási összege magában foglalja-e vagy külön biztosítási összeg vonatkozik rá. Tehát például előfordulhat, hogy csak az 50 négyzetméternél nagyobb alapterületű épületek rendelkeznek külön biztosítási összeggel, az ennél kisebbeket pedig a főépület biztosítása foglalja magában. A melléképületeink mindkét esetben védettek lesznek, a kérdés csak az, hogy saját biztosítási összeg vonatkozik-e rájuk, vagy a főépület biztosítási összege terjed ki a garázsra, tárolóra, műhelyre és az egyéb melléképületekre.

Ezekre a káresetekre terjed ki a melléképület biztosítása

Ha a lakásbiztosítási szerződésünkben melléképületek is szerepelnek, segítséget kaphatunk különféle elemi károk – vihar, tűz, jégverés stb. – esetén, illetve olyan kellemetlen szituációkban sem maradunk magunkra, mint a betörés vagy a rongálás. Tehát ugyanazokra a káreseményekre vonatkozik a védelem, mint amelyek a lakásra is, ám nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a melléképületeknek is meg kell felelniük bizonyos védelmi szinteknek ahhoz, hogy kártérítést kaphassunk. Ne aggódjunk, ha ezekkel nem vagyunk tisztában – a biztosítási feltételek minden szükséges információt tartalmaznak.

Mi a helyzet a melléképületben tárolt ingóságokkal?

Bizonyos feltételek betartásával lehetőségünk van a melléképületben tárolt ingóságainkat is biztosítani – ez a védelem is rendkívül fontos, hiszen például a kerti gépek, szerszámok igen nagy értéket képviselnek, és általában a melléképületben tároljuk őket. Tudnunk kell, hogy csak a zárható melléképületben tárolt ingóságokat védhetjük biztosítással, és amennyiben például egy esetleges betöréses lopás pillanatában nincs zárva a melléképület ajtaja, eleshetünk a kártérítéstől. Ezen kívül azt is érdemes észben tartanunk, hogy az ingóságoknak van egy speciális csoportja: ezek az úgynevezett értéktárgyak vagy kiemelt értékű ingóságok, amelyeknek értékét a lakásbiztosításon belül is külön meg kell határoznunk. Ezekre általában nem terjed ki a biztosítási védelem betöréses lopás esetén, ha melléképületben tároljuk őket, ezért szerencsésebb, ha a lakásban helyezzük el a nagyobb értékű ingóságainkat. Jól látható, hogy az ingóságok szempontjából sem mindegy, milyen melléképületre kötnénk biztosítást, sőt, az egyes káresetekre vonatkozóan is lehetnek speciális szabályok. Emiatt is rendkívül fontos, hogy figyelmesen átolvassuk a biztosítási feltételek melléképületekre vonatkozó részleteit és tájékozódjunk arról, hogy milyen szabályok érvényesek ezek biztosítására.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 10. 13.