Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Hogy működik a lakásbiztosítás felmondása?

A családi otthon védelme mindannyiunk számára fontos. A váratlan eseményekre lakásbiztosítással készülhetünk fel, így baj esetén az anyagi következmények miatt nem kell aggódnunk. Évente egyszer lehetőségünk van felülvizsgálni biztosításunkat: ilyenkor dönthetünk úgy, hogy igényeinkhez közelebb álló új szerződést kötünk. Hogyan működik a lakásbiztosítás felmondása és a biztosítóváltás? Tudja meg cikkünkből!

Kötelező a lakásbiztosítás?

Lakáshitel vagy CSOK mellé mindenképpen kell lakásbiztosítást kötnünk, más esetben nem kötelező, de feltétlenül ajánlott. Gondoljunk csak egy váratlan természeti katasztrófára, vagy tűzesetre, amikor akár több millió forintos kár is keletkezhet otthonunkban – ilyenkor megnyugtató érzés, ha van egy anyagi védőhálónk. Lakásbiztosításhoz választhatunk különféle kiegészítő biztosításokat is, attól függően, hogy melyek azok a káresemények, amiktől leginkább tartunk (például betöréses lopás vagy csőtörés). Döntsünk felelősen, védjük meg otthonunkat!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Lakásbiztosítás felmondása évfordulóra

Évente egyszer lehetőségünk van felülvizsgálni lakásbiztosításunkat is, ekkor megtekinthetjük és összehasonlíthatjuk különböző biztosítók ajánlatait, és dönthetünk úgy, hogy új szerződést kötünk. Ilyenkor kezdeményeznünk kell a biztosítóváltást: amennyiben erre vonatkozó igényünket a biztosítási évforduló előtti 33. napig jelezzük, a Biztosítás.hu munkatársai segítenek az új szerződést megkötni, és a jelenlegi lakásbiztosítás felmondásáról is gondoskodnak. Természetesen magunk is intézhetjük a biztosítóváltást: egy kitöltött lakásbiztosítás felmondó nyilatkozatot kell eljuttatnunk a biztosítóhoz legkésőbb az évfordulót megelőző 30. napig.

Miért javasolt évente kalkulálni?

Előfordulhat, hogy nőtt az ingatlanunk értéke egy lakásfelújítás vagy egy értékes bútor beszerzése következtében. Ilyenkor nem biztos, hogy a régi biztosítás fedezi az új értékeket, így alulbiztosítás esete állhat fenn. Az ingatlanunk lehet továbbá túlbiztosított is: kiderülhet, hogy a házunk értékéhez viszonyítva magasabb összeget fizetünk, és fontos kiemelni, hogy ilyen esetben a biztosítási védelem nem magasabb. Ez azt jelenti, hogy egy biztosítási esemény bekövetkeztekor nem fogunk nagyobb összegű kártérítést kapni. Ezeken kívül azért is ajánlott rendszeresen kalkulálni, mert lehetséges, hogy a kalkuláció során kedvezőbb, vagy az igényeinkhez közelebb álló ajánlatot találunk. A biztosítóváltás remek lehetőség, ha szeretnénk elkerülni az alul-és túlbiztosítást, vagy akár előnyösebb feltételekkel új szerződést kötnénk.

Lakásbiztosítás felmondása: az érdekmúlás és a díjnemfizetés esetei

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik a szerződéssel költözés, vagy az ingatlan eladása esetén. Ilyen helyzetben érdekmúlás okán kell kezdeményeznünk a lakásbiztosítási szerződés felmondását, és természetesen nem kell megfizetnünk a teljes évre vonatkozó biztosítási díjat, ez csak a biztosítás felmondásának napjáig terhel bennünket. Ha ilyen módon szüntetjük meg szerződésünket, az semmilyen negatív következménnyel nem jár. Ellenben a díjnemfizetés miatti megszűnés kellemetlenségeket okozhat: egyrészt az ingatlan biztosítási védelem nélkül marad, másrészt a biztosító a díj behajtásában akár bírósági segítséget is kérhet. Ilyenkor a teljes évre vonatkozó biztosítási díjat egy összegben meg kell fizetnünk – mindenképp kerüljük el tehát a lakásbiztosítás díjnemfizetés miatti megszűnését.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 04.