Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Betöréses lopás: ezért fontos az ingóságbiztosítás

Nem szívesen gondolunk bele, hogy esetleg betörhetnek otthonunkba, de fontos erre minden szempontból felkészülni. Ha szeretnénk minimalizálni a betöréses lopással járó anyagi kárainkat, érdemes olyan lakásbiztosítást kötni, ami tartalmaz ingóságbiztosítást is, így nem maradunk segítség nélkül eltulajdonított értéktárgyaink pótlásában sem. Ezen kívül jó, ha tisztában vagyunk a teendőinkkel, hogy egy ilyen kellemetlen helyzetben is tisztán lássuk a szükséges lépéseket, és azonnal, tudatosan cselekedhessünk. Ebben segít cikkünk is – nézzük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat!

Mi a betöréses lopás?

Betöréses lopásnak minősül, ha az elkövető az épület egy lezárt helyiségébe behatol, és onnan ingóságokat tulajdonít el. Ennek következtében nemcsak az eltulajdonított ingóságaink okozhatnak anyagi károkat, de a megrongált épületelemek is, így például a feltört zár vagy a betört ablak. Ez egy rendkívül kellemetlen káresemény, de csökkenthetjük az ezzel járó kellemetlenségeket, ha kötünk lakásbiztosítást, így baj esetén számíthatunk a biztosító segítségére.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mik a teendők betörés esetén?

Amikor észrevesszük, hogy betörtek hozzánk, elképzelhető, hogy hirtelen pánikba esünk, ám könnyebb a dolgunk, ha tisztában vagyunk a legfontosabb teendőinkkel. Az első feladatunk megbizonyosodni arról, hogy az elkövető már nem tartózkodik az ingatlanban, majd értesítenünk kell a rendőrséget a betörésről. Fontos, hogy a rendőrség kiérkezéséig semmit ne mozdítsunk el, ugyanis ezzel megnehezíthetjük a nyomozást. A biztosítónál a káreseménytől számított 2 napon belül kell kárbejelentést tennünk a hiányzó értéktárgyaink és a sérült épületelemek listájával és az utóbbiakról készített fotókkal. A biztosítók jellemzően számla alapján térítik meg ingóságaink értékét, ezért a kárelbíráláshoz az ellopott értéktárgyak számlájára is szükségünk lesz. Éppen ezért fontos megjegyezni, hogy amennyiben nagyobb értékben vásárolunk valamit, mindig gondosan tegyük el az erről kiállított számlát, a hőpapírra nyomtatott blokkokat pedig lehetőség szerint fényképezzük le, vagy szkenneljük be.

Lakásbiztosítás betörés esetén: erre figyeljünk szerződéskötés előtt

Ha a Biztosítás.hu-n kötünk lakásbiztosítást, több ajánlatot hasonlíthatunk össze, és kiválaszthatjuk azt, amelyik otthonunknak a leginkább megfelelő. Az egyes biztosítások másként térítenek betörésre, és a biztosítási díj tekintetében is eltérhetnek, ezért az összehasonlítás kifejezetten hasznos, ha megfontolt döntést szeretnénk hozni otthonunk védelme érdekében. Győződjünk meg arról, hogy biztosításunk tartalmaz ingóságbiztosítást is, ugyanis, ha csak az épületet biztosítjuk, eltulajdonított értéktárgyainkat saját zsebből kell pótolnunk. Nézzünk utána annak is, hogy az egyes társaságoknál mik a feltételei annak, hogy betöréses lopás esetén kártérítést kaphassunk, és ezt mindig tartsuk szem előtt annak érdekében, hogy gördülékenyen menjen a kárrendezés.

Milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést?

Ha rendelkezünk lakásbiztosítással, már megtettük az első lépést annak érdekében, hogy otthonunkat biztonságban tudjuk, ám van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, ha kár esetén nem szeretnénk elesni a kártérítéstől. A biztosítás feltételeiből tudunk tájékozódni arról, hogy betörés esetén mikor fizet a biztosító, ezért fontos, hogy ismerjük a dokumentum tartalmát. A betöréses lopás kártérítési összege számos esetben függ a biztonsági és betörésvédelmi berendezések meglététől és működésétől. Kisebb összegű kártérítésre számíthatunk, ha olyan pillanatban történik a káresemény, amikor a biztonsági berendezések – például a riasztó – nem működnek. Ha a betöréses lopáshoz az elkövető a házon kívül elhelyezett kulcsot használta, nem kapunk anyagi segítséget a biztosítótól. Ennek az az oka, hogy biztosítottként az egyik kötelességünk a kármegelőzés – betörés esetén ehhez az is hozzátartozik, hogy megakadályozzuk, hogy illetéktelen személyek hozzáférhessenek a ház kulcsaihoz. A kártérítés szempontjából nem feltétel, hogy az ablakokon legyen rács, ám arra figyelnünk kell – szintén a kármegelőzésre vonatkozó kötelezettségünk miatt –, hogy mindig gondosan csukjuk be az ablakokat, ha elmegyünk otthonról. Ha olyan nyitott ablakon keresztül történik a betörés, amelynek alsó éle a talajtól számítva 2-3 méter magasan van, valóban betörésről beszélhetünk, ezzel szemben ennél alacsonyabban elhelyezkedő, nyitva hagyott ablak esetén nem kapunk kártérítést. Lehetőségünk van ezen kívül törésvédelmi fóliával ellátni az ablakokat, de ezekre csak magasabb minőségű nyílászárók esetén érdemes befektetni. Az ajtónak is meg kell felelnie néhány követelménynek: olyan biztonsági zárral kell rendelkeznie, amelynek a zárnyelve minimum 10 milliméter hosszan belóg a fogadó lyukba. Ha biztosra szeretnénk menni, válasszunk MABISZ által minősített bejárati ajtót, ezeket ugyanis a biztosító elfogadja teljes körű mechanikai védelemként.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.