Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Viharkár: így készüljünk fel rá tudatosan

Egy heves vihar számos kockázatot jelenthet otthonunkra nézve, ezért feltétlenül ajánlott gondoskodni a megfelelő védelemről. A viharkárok közé tartozhat többek között egy fa kidőlése, beázás, vagy villámcsapás okozta károk. Nem mindegyiket tudjuk megelőzni, de előzetes tervezéssel és tudatos felkészüléssel enyhíthetünk a terheken. Mutatjuk, hogyan!

Karbantartással tehetünk a megelőzésért

A viharkárok megelőzésében döntő szerepet játszik a rendszeres karbantartás, ugyanis nagyobb eséllyel sérülhetnek az épület azon elemei, amelyek eleve rosszabb állapotban vannak. Ezért otthonunk védelme érdekében javasolt szakember segítségét kérni a ház nagyobb értékű elemeinek – például a tető vagy a nyílászárók – rendszeres vizsgálatához. Egy nagyobb vihart követően is érdemes ellenőriztetni a tető állapotát, mert könnyen lehet, hogy az akkor csak kissé sérült tetőszerkezetet egy következő viharnál súlyosabb kár éri. Természetesen tudatos felkészülés mellett is számolnunk kell a viharkárokkal, ám jelentősen kisebb a kockázat és enyhébbek az anyagi következmények, ha megfelelően karbantartjuk házunkat.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Viharkár esetén is fontos a megfelelő lakásbiztosítás

Egy családi otthon felépítése legtöbbünk számára évek munkájának gyümölcse, éppen ezért fontos, hogy ennek megfelelően gondoskodjunk a védelméről is. Ebben nyújt segítséget egy személyre és ingatlanra szabható lakásbiztosítás: az alap lakásbiztosítás mellett kiegészítő fedezetekkel biztosíthatjuk azt, ami számunkra a legfontosabb. Így már köthetünk biztosítást kerti bútorainkra és a kertben tárolt értéktárgyainkra, elektronikai eszközeinkre, vagy akár konyhakertünkre, dísznövényeinkre is. Ha már van lakásbiztosításunk, érdemes 2-3 évente felülvizsgálni azt, annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk róla: még mindig azt a védelmet nyújtja, amelyre otthonunknak szüksége van. Rendszeres kalkulációval elkerülhetjük az alulbiztosítást, ami egy nem várt esemény bekövetkeztekor problémát jelenthet a kártérítés összegének szempontjából. Készüljünk fel a viharkárokra is megfelelő lakásbiztosítással, hogy a váratlan helyzetekben rögtön tudjuk, kihez fordulhatunk!

Mikor nem fizet a biztosító?

Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben nem számíthatunk kártérítésre a biztosítótól, ezért érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni viharkár esetén. Természetesen az első kérdés, hogy milyen károkra térít a biztosítónk – biztosításkötés előtt mindig fordítsunk figyelmet arra, hogy áttanulmányozzuk a szolgáltatások körét, így nem érhet minket meglepetés. Továbbá tájékozódjunk arról, hogy hány napunk van bejelenteni a keletkezett kárt, ugyanis, ha kicsúszunk a határidőből, eleshetünk a kártérítéstől is. A biztosító a kárszemle alkalmával szakszerűen megállapítja, hogy a károkat valóban vihar okozta-e, ezért nem érdemes olyan sérüléseket jelenteni, amelyek nem a vihar következtében történtek. Emellett azt is ellenőrzik, hogy a jelentett időpontban és térségben valóban volt-e vihar. Amennyiben egy hosszú idő óta elhanyagolt épületelem sérül, a biztosító megtagadhatja a kár kifizetését – ezért sem szabad halogatni a karbantartást. Fontos, hogy időben gondoskodjunk a megfelelő lakásbiztosításról, ugyanis néhány káresetnél a biztosítók várakozási időt írhatnak elő, és amennyiben a meghatározott kár ebben az időszakban történik, úgy szintén nem kapunk kártérítést. Ennek a részleteit mindig ellenőrizzük a terméktájékoztatóban, mielőtt megkötnénk a lakásbiztosítást!

A viharkár helyreállítása: mikor kezdjük el a javítást?

A kárbejelentést követően elkezdhetjük a sérülések kijavítását, ám rendkívül fontos, hogy csak olyan mértékben állíthatjuk helyre a károkat, ami a kárenyhítéshez szükséges, tehát például megjavíthatjuk a tetőt a beázás megszüntetése érdekében, de a letört cserepeket meg kell őriznünk a kárszemléig. Hasonlóképpen a villámcsapás következtében elromlott elektronikai készülékeket vagy a sérült kerti bútorokat is mindenképpen tartsuk meg – ezzel is segítve a kárelbírálást. Amennyiben a kárszemle előtt megkezdjük a javítást, figyeljünk arra, hogy a vihar következtében sérült elemeket alaposan, fényképekkel is dokumentáljuk a későbbi vitás kérdések elkerülésére. A kárelbírálásnál ezeket a fényképeket is a biztosító rendelkezésére kell bocsátanunk, ezért a megfelelő dokumentáció elengedhetetlen ilyen helyzetben.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.