Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Idegen jármű ütközése: mit kell tudni erről?

Kellemetlen, ha valaki manőverezés közben véletlenül nekitolat a kerítésünknek, de jó hír, hogy a lakásbiztosítás autó okozta károk esetén is védelmet nyújt, amennyiben egy idegen jármű kárt okoz otthonunkban. Az egyes biztosítók azonban mást tekintenek idegen járműnek, ezért fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk, mielőtt megkötnénk lakásbiztosításunkat. Vajon mire kell pontosan figyelni annak érdekében, hogy idegen jármű ütközése esetén anyagi segítséget kapjunk? Cikkünkben megmutatjuk!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Házba csapódott autó és lakásbiztosítás

A legtöbb lakásbiztosítás segítséget nyújt idegen jármű ütközése esetén, akár az épületben, akár valamely építményben keletkezik kár. Így, ha valaki véletlenül nekitolat a kerítésnek, garázsajtónak vagy esetleg a háznak, és rendelkezünk lakásbiztosítással, a biztosító megtéríti kárainkat. Egyéb esetben saját zsebből kell fizetnünk a helyreállítást, vagy a károkozó kötelező biztosításának terhére is intézhetjük a kárrendezést. Sajnos egy ilyen káresetet megelőzni nem tudunk, de anyagi szempontból felkészülhetünk rá – ezért is fontos, hogy legyen lakásbiztosításunk.

Legyünk tisztában a biztosítási feltételekkel!

Az egyes biztosítók másként definiálják, hogy mi tekinthető idegen járműnek és mi nem, ezért mielőtt megkötünk egy lakásbiztosítást, nagyon fontos, hogy erről tájékozódjunk. Vannak olyan biztosítók, akik csak a biztosított számára ismeretlen járműveket tekintik idegennek, tehát ha például olyan járművel okoznak nekünk kárt, amelyet ismerünk, és a mi engedélyünkkel közelítette meg az épületet, nem kaphatunk kártérítést. Más társaságoknál megengedőbb a szabályozás, és bármilyen idegen jármű ütközésével okozott kárra fedezetet nyújt a biztosítás. Ezek alól minden esetben kivételt képez a biztosított tulajdonában vagy használatában álló jármű – ha saját autónkkal nekimegyünk például a garázskapunak, nem rendezhetjük kárainkat a lakásbiztosítás terhére. Egyes biztosítóknál a légi járművek lezuhanása is idegen jármű által okozott kárnak minősül, mások viszont a két káresetet külön-külön elemnek tekintik. Jól látható, hogy jelentős eltérések lehetnek az egyes biztosítások térítési feltételei között – csak úgy hozhatunk megfontolt döntést, ha a biztosításkötést körültekintő tájékozódás előzi meg.

Mi a teendő idegen jármű ütközése okozta kár esetén?

Ahhoz, hogy a lakásbiztosítás az autó által okozott kárt megtérítse, az autó sofőrjétől el kell kérnünk a személyes adatait, a gépjárműre vonatkozó adatokat, valamint egy nyilatkozatot, amelyben elismeri a károkozásra vonatkozó felelősségét. Amennyiben erre nincs lehetőség, mert a sofőr elhajtott a helyszínről, be kell vonnunk a rendőrséget is, akik segíthetnek a cserbenhagyó felkutatásában. Miután fotókkal alaposan dokumentáltuk a káresetet, maximum 2 napon belül értesítenünk kell a biztosítót, akivel egyeztetünk a további teendőkről és a kárszemle időpontjáról. Ilyenkor kérdezzük meg azt is, hogy elkezdhetjük-e a károk helyreállítását a kárszemle előtt vagy a szemléig csak a kárenyhítés mértékében változtathatunk a helyszínen.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.