Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Lakásbiztosítás árvízkárra: ezekre kell figyelni

Azoknak, akik folyó partján élnek, valós kockázatot jelenthet egy árvíz – sőt, ritkább esetben akár tóparton is előfordulhat –, ezért feltétlenül érdemes erre előre felkészülni, még akkor is, ha nem szívesen gondolunk bele, hogy ez akár velünk is megtörténhet. Árvízkárosultként a lelki tényező mellett sajnos az anyagi megterheltetéssel is számolnunk kell, de szerencsére ez utóbbira lakásbiztosítással felkészülhetünk: válasszunk olyan biztosítást, amely segítséget nyújt árvízkárok esetére. Cikkünkben megmutatjuk, mire kell figyelni ezzel kapcsolatban!

Mit nevezünk árvízkárnak, és mi nem az?

A nyílt vízfelületek – például folyók, tavak – vízszintjének jelentős megemelkedését, és ezáltal a gátakkal védett területeken történő elöntést nevezzük árvíznek. Ennek megfelelően árvízkárosult az, akinek az otthonában az ilyen módon kiöntött, nagy mennyiségű víz kárt tesz. Nem nevezzük árvízkárnak az árterületen – tehát gáttal nem védett területen – keletkezett károkat, illetve a talajvíz vagy belvíz okozta káreseményeket sem.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Az ingatlan- és az ingóságbiztosítás egyaránt fontos

Az árvíz az olyan elemi károk közé tartozik, amelyek esetén a legtöbb lakásbiztosítás megfelelő védelmet nyújt. Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy ingóságbiztosítás nélkül csak az épületben keletkezett károk helyreállításában segít a biztosító, ám árvíz esetén sajnos az értéktárgyaink is sérülhetnek. Ilyen esetben anyagilag megterhelő lehet a bútorok, elektronikai eszközök vagy bármely más, nagy értékű ingóságunk pótlása, ezért érdemes erre is gondolni, amikor lakásbiztosítást választunk. A Biztosítás.hu lakásbiztosítás kalkulátorában a „Mire szeretne biztosítást kötni?” kérdésnél válasszuk az épület és ingóság opciót, így az ajánlati oldalon olyan biztosításokat hasonlíthatunk majd össze, amelyek ingóságaink védelmét is magukban foglalják – ezek közül egyszerűen kiválaszthatjuk azt, amely számunkra a legmegfelelőbb. Kiegészíthetjük a védelmünket, ha lakásbiztosításunk mellé CASCO-t is kötünk, így akkor sem kell aggódnunk az anyagiak miatt, ha autónk is megsérül az árvíz következtében: a CASCO elemi károk esetére is fedezetet nyújt.

Árvíz biztosítás esetén figyeljünk a várakozási időre!

Bizonyos káreseteknél a biztosítók úgynevezett várakozási időt írnak elő, ami azt jelenti, hogy a biztosítás megkötésének időpontjától számított 15, vagy akár 30 napban a biztosítás nem nyújt fedezetet. Emiatt fontos, hogy ne csak akkor gondoljunk a biztosításra, amikor már az árvíz jelei mutatkoznak – ennél hamarabb kell megkötnünk a megfelelő lakásbiztosítást annak érdekében, hogy baj esetén anyagi segítséget kapjunk. Nemcsak árvízkár esetén, hanem más káreseményeknél is lehet várakozási idő, erről mindenképp érdemes tájékozódnunk a szerződési feltételekből.

Milyen kármegelőzési kötelezettségeink vannak?

Árvízkészültség bejelentésekor az érintett területeken élőknek kötelességük ingóságaikat a lehető legmagasabban elhelyezni. Ez jelentheti azt, hogy az emeletre költöztetünk minden olyan tárgyat, ami mozdítható, de az is jó megoldás lehet, ha egy magasabb polcra helyezzük a kisebb méretű értéktárgyainkat. Ha a pincében is vannak értéktárgyaink, fontos megjegyezni, hogy csak akkor kaphatunk kártérítést ezek sérülése esetén, ha a talajszinttől legalább 20 cm-es magasságban helyeztük el őket – ez például felhőszakadáskár esetén is így működik. Az elöntésveszély miatt a lakást mindenképp áramtalanítanunk kell, és természetesen a legfontosabb saját testi épségünk védelme, ezért egy esetleges kitelepítésnél ne próbáljunk meg ingóságaink védelme miatt mégis a helyszínen maradni.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.