Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mi a felhőszakadás és hogyan lehet biztonságban otthonunk?

A nagy mennyiségű csapadék könnyen kárt tehet otthonunkban: viharkárok következtében sérülhet a tetőszerkezet, ami beázáshoz vezethet, a felhőszakadás pedig a belső tereket és értéktárgyainkat veszélyeztetheti. Fontos mindent megtennünk a megelőzés érdekében, ám arra is gondolnunk kell, ha mégis baj történik: erre lakásbiztosítással készülhetünk fel. Vajon pontosan mi számít felhőszakadáskárnak? Cikkünkből kiderül!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

A felhőszakadás, mint biztosítási esemény

Felhőszakadás alatt a biztosítók a rövid időn belül leeső nagy mennyiségű, talajszinten áramló csapadékvíz által elöntéssel okozott károkat értik. Tehát abban az esetben kaphatunk kártérítést, ha a víz a lakásba bejutva ingóságainkban és a belső terekben kárt tesz. A felhőszakadás az épületen kívül is okozhat károkat, ám fontos tudnunk, hogy ilyen esetben, illetve a szabadban tárolt ingóságaink sérülése esetén nem kapunk segítséget a biztosítótól – kivéve, ha ezekre külön fedezettel rendelkezünk. Különböző kizárások vonatkoznak a talajszint alatti, nem lakóépületként funkcionáló helyiségekre – például pince vagy garázs – is: jellemzően nem térítik meg a biztosítók ezekben a helyiségekben 20 cm-nél alacsonyabban tárolt, a beáramló víz által sérült ingóságaink értékét.

Hogyan tudunk védekezni a felhőszakadáskárok ellen?

A felhőszakadáskárokat általában a nem megfelelő csapadékvíz-elvezető rendszer okozza. A vízelvezető árkokat, víznyelőket lehetőség szerint tisztán kell tartanunk annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy a felhőszakadás kárt tegyen otthonunkban. Előfordulhat azonban, hogy minden óvintézkedés ellenére megtörténik a baj, ezért fontos, hogy erre is felkészüljünk. A lakásbiztosítások általában térítenek elemi károk esetén, így egy megfelelően megválasztott biztosítással hatékony védelmet teremthetünk otthonunk számára. A Biztosítás.hu-n több biztosító lakásbiztosítási ajánlatát hasonlíthatjuk össze, ami azért jó megoldás, mert így kiválaszthatjuk azt, amelyik ingatlanunk számára leginkább testhezálló.

Mi a teendő kár esetén?

Biztosítottként az egyik kötelességünk a kármegelőzés, amelynek felhőszakadáskár esetén az előző bekezdésben leírtaknak megfelelően tehetünk eleget: a vízelvezető rendszer rendszeres tisztításával. Ha pedig bekövetkezett az elöntés, kárenyhítési kötelezettségünknek kell eleget tennünk, tehát meg kell akadályoznunk, hogy a beáramló víz még több problémát okozzon. Felhőszakadáskár esetén ezt a víz mihamarabbi kiszivattyúzásával tehetjük meg, majd a visszamaradt nedvesség kiszárításáról kell gondoskodnunk. Fontos, hogy mielőtt bármit tennénk, készítsünk fotókat a károkról, ugyanis ez megkönnyíti majd a kárelbírálást. Ezt követően maximum 2 napon belül be kell jelentenünk a kárt a biztosítónak, amely 5 napon belül kiküldi a szakértőjét kárszemlét tartani. A biztosítóval történő egyeztetésig a kár helyszínén csak a kárenyhítéshez, a további károk megelőzéséhez szükséges mértékben változtathatunk, és a szemle időpontjáig a károsodott tárgyakat mindenképp meg kell őriznünk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.