Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Rablás esetén hogyan segít a lakásbiztosítás?

Mindenki tart attól, hogy valamit eltulajdonítanak tőle vagy a lakásából – ez nemcsak lelkileg igazán megterhelő, de az anyagi következménye is jelentős lehet. Ha előbbiben nem is, de az utóbbiban segíthet, ha megfelelő lakásbiztosítással rendelkezünk, így legalább az anyagiak miatt nem kell aggódnunk. Vajon akkor is segít a lakásbiztosítás, ha az utcán történik a rablás? Cikkünkből többek között ezt is megtudhatja!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mi a rablás, mint biztosítási káresemény?

A biztosítók rablásnak tekintik azokat az eseteket, amikor – a betöréses lopással ellentétben – az elkövető személy elleni erőszakkal vagy az életet, illetve testi épséget veszélyeztető fenyegetéssel tulajdonít el vagyontárgyakat a biztosítottól. Ide tartozik az az eset is, ha az elkövető a biztosítottat öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi, például elkábítja. Ezen kívül szintén rabláskárról beszélhetünk, ha az elkövető nem az eltulajdonítás érdekében, hanem a már eltulajdonított vagyontárgy megtartása miatt alkalmaz erőszakot. Nem tekinthető rablásnak, ha a tettes a vagyontárgyak eltulajdonításához nem használ erőszakot vagy közvetlen fenyegetést, illetve amennyiben a biztosított tevékenysége elősegíti a rabláskár lehetőségét – például úgy kerül öntudatlan állapotba, hogy önként alkoholt fogyaszt.

Milyen feltételekkel fizet a biztosító rabláskárra?

A biztosítók megtérítik a kockázatviselés helyszínén történő rabláskárokat, de egyes társaságoknál a kártérítés összege attól is függhet, hogy a ház milyen betörésvédelmi szinttel rendelkezik, vagy maradéktalanul eleget tettünk-e kármegelőzési kötelezettségünknek. Így például előfordulhat, hogy elesünk a kártérítéstől, ha az elkövető a nyitva hagyott ajtón surran be. Egyes biztosítók bizonyos összeghatárig megtérítik azokat a rabláskárokat is, amelyek nem a kockázatviselési helyszínen következnek be, tehát például az utcán rabolnak ki minket. Ugyan nem feltétlenül veszélyezteti közvetlenül az életünket vagy a testi épségünket, ha valamely testünkön viselt vagy a kezünkben tartott értéktárgyunkat hirtelen mozdulattal letépik vagy kirántják a kezünkből, mégis vannak olyan biztosítók, akik ezt az anyagi veszteséget is megtérítik rablás címen. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos tisztában lennünk a lakásbiztosításunk feltételeivel, mielőtt megkötjük a szerződést, ugyanis ahogyan a rablás esetében is jól látszik: nagy különbségek lehetnek az egyes biztosítások között a káresemény pontos meghatározása és a térítési feltételek tekintetében.

A legfontosabb teendők kár esetén

Mivel egy ilyen helyzet ijesztő lehet, jó, ha előre megjegyezzük, milyen teendőink vannak, hogy baj esetén fel tudjuk idézni ezeket, és ennek megfelelően cselekedhessünk. Ha rablás áldozatai lettünk az otthonunkban, amint lehetőségünk nyílik rá, bizonyosodjunk meg arról, hogy az elkövető már nem tartózkodik a lakásban. Ezt követően a legfontosabb teendőnk, hogy azonnal értesítsük a rendőrséget, adjuk meg nekik a pontos címünket vagy a rablás helyszínének címét és jelezzük, ha mentőre is szükségünk van. A rendőrség értesítése nemcsak az elkövető felkutatása és testi épségünk védelme miatt lényeges lépés, hanem mert több biztosítónál a kártérítés feltétele az esetről készült rendőrségi jegyzőkönyv megléte. Fontos, hogy a rendőrség kiérkezéséig ne kezdjünk el rendet rakni, és lehetőség szerint semmit ne mozdítsunk el a helyéről, ugyanis ezzel megnehezíthetjük a nyomozást. A káresetet követő 2 napban tegyünk kárbejelentést a biztosítónál, aki a kárszemle után megtéríti az anyagi károkat. Ha nagyobb értékű ingóságot, értéktárgyat vásárolunk, mindig őrizzük meg a vásárlásról kiállított számlát, ugyanis ilyen helyzetekben jól jön, sőt, gyakran a kárelbíráláshoz elengedhetetlen valahogyan bizonyítani az ellopott ingóság értékét.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.