Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Tűz: Mi a tűzkár és hogyan védekezhetünk ellene?

Talán mindenki egyik legnagyobb félelme, hogy lakását tűzkár éri, hiszen egy tűzeset komoly károkat okozhat otthonunkban. Némi odafigyeléssel a tűzesetek nagy része megelőzhető, lakásbiztosítással pedig megkímélhetjük magunkat az anyagi terhektől, ha mégis baj történne. Cikkünkből kiderül, mi számít tűznek, és mi a teendő tűzkár esetén!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mit jelent a tűz a biztosítások vonatkozásában?

A biztosítók leggyakrabban a lánggal való égést értik tűz alatt, tűzkárról pedig akkor beszélhetünk, ha a lángok nem a rendeltetési helyükön okoznak károkat – tehát a gyertyaláng vagy kandallótűz csak abban az esetben tartozik ide, ha a tűz onnan máshová is átterjed. A legtöbb biztosító kizárja tűzkárként azt, amikor valami nem ég lánggal, csak izzik, parázslik, és emiatt keletkezik kár – leggyakoribb ilyen eset a bedugva felejtett vasaló. Ezeken kívül az sem tartozik ide, ha valaminek eleve az a rendeltetése, hogy tűznek, hőnek, lánghatásnak legyen kitéve, illetve az elektromos tűz sem sorolható a biztosítók által megtérített tűzkárok közé – kivéve akkor, ha továbbterjed. A legtöbb biztosító – limitált mértékben – fedezetet nyújt a tűz oltása során felmerült, minket terhelő költségek, valamint az ideiglenes szálláshely költségeinek megtérítése is, amennyiben a lakás lakhatatlanná vált a tűz következtében.

Mit jelent a tűz nélküli füst- és koromszennyeződés?

Egyes társaságoknál abban az esetben is kaphatunk kártérítést, ha a biztosítási feltételekben definiált tűzkár nem következik be, ám a füst vagy korom miatt mégis kár keletkezik otthonunkban. Ilyen eset lehet például, ha a tűzhelyen felejtett olaj meggyullad, a tűz nem terjed át másra, ám mégis szennyeződést okoz. Ezeket a károkat a biztosítók nem tekintik tűzkárnak, de előfordulhat, hogy kiegészítőként a szerződés része a tűz nélküli füst- és koromszennyeződés megtérítése is. Emiatt is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a lakásbiztosításunk feltételeivel, mielőtt megkötjük a szerződést – így megbizonyosodhatunk arról, hogy milyen esetekben számíthatunk a biztosító segítségére.

Hogyan védjük értékeinket a tűztől?

Természetesen minden olyan dolgot meg kell tennünk, ami józan ésszel elvárható tőlünk, annak érdekében, hogy ne gyújtsuk fel a saját lakásunkat – ez a kármegelőzési kötelezettségünk. Ebbe éppúgy beleértendő, a fűtőberendezések és a füstelvezető csatornák, kémények megfelelő karbantartása, mint az, hogy az elektromos rendszert nem babráljuk szakértelem nélkül, vagy hogy nem hagyjuk őrizetlenül a meggyújtott gyertyákat. Nagyon fontos, hogy égő olajat, zsiradékot, vagy elektromos áram okozta tüzet a teljes áramtalanítás előtt soha ne próbáljunk vízzel oltani, mert csak még több kárt okozunk vele, és saját testi épségünket is veszélyeztetjük. A normál háztartási mennyiségen felül ne használjunk fokozottan tűzveszélyes anyagokat a lakásban – például folttisztításra jó lehet a sebbenzin, de nem a zárt lakásban, működő elektromos készülékek közelében.

Mi a teendő tűzkár esetén?

Tűz esetén az első és legfontosabb az emberi élet, a testi épség védelme. Kisebb tüzeket megpróbálhatunk eloltani, de ha nem sikerül, mindenféleképpen értesítsük a tűzoltókat. Egyébként törvényi kötelességünk, hogy a tűzoltókat még az eloltott tűzhöz is hívjuk ki, ennek elmulasztása esetén még a biztosítói kártérítés is akadályokba ütközhet. Ritkán fordul elő, de jó, ha tudjuk, hogy bűncselekmény – például gyújtogatás – gyanúja esetén a rendőrséget is ki kell hívnunk. Ha a tüzet már sikerült eloltani, akkor a kárt maximum 2 napon belül be kell jelenteni a biztosítónak, aki 5 napon belül kiküldi a szakértőjét szemlét tartani – nagy tűzkárok esetében ennél sokkal gyorsabb szokott lenni a folyamat. A helyszíni szemléig csak olyan mértékben változtathatunk a kár helyszínén, ami a károk enyhítéséhez és a további károk megelőzéséhez szükséges. Mindenképp érdemes azonban fényképeket, akár videót is készíteni a kár helyszínéről, és az azonosítható maradványokat se dobjuk ki, őrizzük meg a kárszakértő megérkezéséig. A biztosító kifizetés előtt kérheti a tűzvizsgálati jegyzőkönyvet, és/vagy a Katasztrófavédelem jogerős végzését is. A továbbiakban vélhetőleg rengeteg teendő lesz a helyreállítással, javításokkal, árajánlatok, számlák beszerzésével, de ezekben az ügyekben általában követhetjük a biztosító szakértőjének útmutatásait is.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.