Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Hol fordulhat elő földcsuszamlás és mit jelent a földomlás?

A lakásbiztosítások kapcsán is gyakran hallhatjuk az elemi kár fogalmát: ezek olyan károkat jelentenek, amelyeket valamilyen természeti esemény idéz elő. Ezek megelőzésére csak ritkább esetekben van lehetőségünk, ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy felkészüljünk egy esetleges kár bekövetkezésére. Ilyen elemi kárnak számít a földcsuszamlás, valamint a kő- és földomlás is. Nézzük, mit kell tudni ezen káreseményekről!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mi a földcsuszamlás?

Amikor a talaj átázik vagy valamilyen más okból fellazul, és saját súlyánál fogva egy lejtő irányú megcsúszás következik be, földcsuszamlásról beszélhetünk, az ezáltal keletkezett károkat pedig földcsuszamláskárnak nevezzük. A földcsuszamlást természetes okok és emberi tevékenység is előidézheti, így például heves esőzések és földrengés ugyanúgy lehet kiváltó ok, mint az erdőirtás, földmunka vagy a munkagépek általi járműforgalom. A lezúduló törmelék komoly károkat okozhat otthonunkban, autónkban, sőt, akár testi épségünket is veszélyeztetheti, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk ennek a káresetnek az előfordulásáról és jellegzetességeiről.

Hol és mikor fordulhat elő földcsuszamlás?

Földcsuszamlás Magyarországon is előfordulhat, ezért nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mely térségekben és milyen időszakban nagyobb az efféle földmozgás kockázata. A tavaszi zivatarszezon folyamán leeső nagyobb mennyiségű csapadék könnyen okozhatja a talaj fellazulását és ezáltal földcsuszamlást, így ebből a szempontból ez az időszak a legveszélyesebb. A káreset jellegéből adódóan azok vannak nagyobb veszélyben, akik hegy- vagy domboldal közelében élnek, ugyanis a földcsuszamlás mindig valamilyen lejtőről lezúduló törmeléket, kőzettömeget eredményez. Nagyobb károkat okozó, veszélyes fölcsuszamlások Magyarországon ritkábban fordulnak elő, inkább a lassú törmelékcsúszások a jellemzők.

Mit jelent a kő- és földomlás, mint káresemény?

A földcsuszamlástól el kell különítenünk a földomlást, ugyanis ez két különböző káreseménynek tekinthető, így a biztosítók is külön kezelik ezeket. A földcsuszamlással ellentétben itt nem valamiféle földmozgásról van szó, csupán a kisebb vagy nagyobb kőzetdarabok leválásáról és leeséséről. A kő-és földomlás veszélye is valós kockázatot jelenthet otthonunk számára: ez a káresemény a váratlanul leomló kő- vagy földtömeg által okozott károkat foglalja magában. Ennek is akkor vagyunk leginkább kitéve, ha hegyvidéki területen élünk – itt egy nagyobb mennyiségű föld vagy kőzettömeg leomlása kárt tehet a ház tetőszerkezetében, a kéményben vagy akár a nyílászárókban is. Fontos megjegyezni, hogy a mesterséges támfalakban keletkezett károkat nem egészen sorolhatjuk ide – ezek helyreállítását ugyanis nem térítik meg a biztosítók.

Hogyan védekezhetünk ezek ellen?

A földcsuszamlás, valamint a kő- és földomlás egyaránt elemi károknak tekinthetők, amelyekre a lakásbiztosítások fedezetet nyújtanak, ezért, ha biztonságban szeretnénk tudni otthonunkat, mindenképp válasszunk egy nekünk és ingatlanunknak megfelelő lakásbiztosítást. Nem egységesek azonban a biztosítások feltételei, így például előfordulhat, hogy várakozási idővel kell számolnunk a biztosítás megkötése után, amely időszakban nem kapunk kártérítést. Ez nem minden káresetre és nem minden biztosítónál igaz – többek között ezért is fontos, hogy szerződéskötés előtt átolvassuk a feltételeket, terméktájékoztatókat. Földcsuszamlás vagy földomlás következtében nemcsak otthonunk, de autónk is megsérülhet: utóbbira csak CASCO-val készülhetünk fel megfelelően, ugyanis ez a biztosítás a jármű védelmét teremti meg – többek között – elemi károk esetére.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.