Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mire figyeljünk, ha földrengésre kötnénk lakásbiztosítást?

Bár hazánkban szerencsére nem túl gyakoriak a földrengések, és még ritkábban fordulnak elő olyan erősségűek, amelyek otthonunkban kárt okozhatnak, mégis fontos észben tartani, hogy ilyen esetben is nagy segítség lehet a megfelelő lakásbiztosítás. Mint minden más káresetnél, földrengés okozta károk esetén is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést. Cikkünkben eláruljuk, mire kell figyelni, ha földrengésre kötnénk biztosítást!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Földrengés és biztosítás: így védhetjük otthonunkat

Intenzív földmozgások következtében ledőlhet a kémény, repedések keletkezhetnek a falon, és sérülhet a tetőszerkezet – ezeket a károkat sajnos nem tudjuk megelőzni, de arról gondoskodhatunk, hogy az anyagiakkal ne maradjunk magunkra. A földrengés az elemi károk kategóriájába tartozik, így erre a legtöbb lakásbiztosítás fedezetet nyújt. Ahhoz, hogy ezt a biztonságot megteremtsük, ki sem kell mozdulnunk otthonunkból: a Biztosítás.hu-n megköthetjük lakásbiztosításunkat online, földrengés esetére is. Ehhez hasznos segítség az összehasonlító funkció, ugyanis így igazán megfontolt döntést hozhatunk, és a lehetőségekhez mérten ingatlanunkra szabhatjuk a biztosítási védelmet.

Milyen erősségű földrengések esetén fizet a biztosító?

A lakásbiztosítások vonatkozásában jó, ha tudjuk, hogy a biztosítók csak egy meghatározott erősségű földrengés felett térítik meg kárainkat. Ez az érték eltérő lehet az egyes biztosítóknál, de jellemzően akkor kaphatunk kártérítést, ha a földrengés elérte az EMS- vagy az MSK-skálán mért 5-ös fokozatot. A biztosítók minden esetben ellenőrzik, hogy valóban történt-e földrengés az adott térségben, és a kárszemle alkalmával azt is megállapítják, hogy a bejelentett károkat valóban földrengés okozta-e. Éppen ezért nem tanácsos olyan károkat is bejelenteni, amelyek nem a földrengés következtében keletkeztek, ugyanis erre biztosan fény derül majd a kárrendezés során.

Mit jelent a várakozási idő a lakásbiztosításnál?

Amikor lakásbiztosítást kötünk, találkozni fogunk a várakozási idő fogalmával, ezért fontos, hogy tisztában legyünk ennek jelentésével. Egyes káreseteknél a biztosítók meghatároznak egy – általában 15 vagy 30 napos – várakozási időt, ami azt jelenti, hogy amennyiben a káreset a biztosításkötéstől számított meghatározott időintervallumban történik, nem kaphatunk kártérítést. Ezért is fontos, hogy időben gondoljunk a lakásbiztosítás megkötésére, és ne csak akkor cselekedjünk, amikor már valószínűsíthető, hogy egy káreset be fog következni – például árvíz esetén már árvízkészültség van érvényben. A földrengés is egy olyan káresemény, amely esetén egyes biztosítók várakozási időt kötnek ki, ám az erre vonatkozó gyakorlat eltérő: vannak, akik 30 napban határozzák meg, de van olyan biztosító is, ahol egyáltalán nincs várakozási idő. Mielőtt megkötjük a szerződést, mindenképp tájékozódjunk erről a szerződési feltételekből!

Ezt érdemes még tudni

Néhány biztosító nemcsak várakozási időt, hanem egy maximális összeghatárt is megállapít, amit egy földrengés alkalmával az összes károsultnak együttvéve, megadott időn belül kifizethet. Jóllehet, szerencsére hazákban nem fordulnak elő pusztító földrengések, így általában a károk mértéke sem haladja meg ezt az összeget, mégis jó, ha tudjuk, hogy saját lakásbiztosításunk esetén mi az erre vonatkozó szabályozás. A kárbejelentést az észleléstől számított 2 napon belül feltétlenül tegyük meg, gondoskodjunk kárenyhítési kötelezettségünkről, ám mielőtt bármit elmozdítanánk, a sérült épületelemeket fotókkal dokumentáljuk és amit lehet, őrizzünk meg a kárszemléig.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.