Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

A robbanás fogalma és a teendőink a megelőzésért

Talán kevésbé gyakori otthoni káreset a robbanás, ám amikor megtörténik, komoly károkat tud okozni, amelyek helyreállítása anyagilag megterhelő lehet. Ha rendelkezünk lakásbiztosítással, egy ilyen, súlyos anyagi következményekkel járó biztosítási esemény bekövetkeztekor sem maradunk magunkra az anyagiakkal, biztosítónktól hasznos segítséget kaphatunk. Cikkünkben tisztázzuk a robbanás fogalmát, és azt is megmutatjuk, hogy mit tehetünk a káreset elkerülése érdekében.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

A robbanás fogalma: mi a robbanás és mi nem az?

A robbanás fogalmával valószínűleg már mindenki találkozott, de az nem biztos, hogy egyértelmű, hogy kétfajta jelenséget nevezhetünk robbanásnak. Az egyik, amikor valamilyen zárt térben túlnyomás alakul ki, és ez hirtelen felszabadul – ilyen eset például a kávéfőző vagy a kukta robbanása –, a másik pedig amikor valamilyen éghető anyag nagy sebességgel, hang- és erőhatással meggyullad, például gázrobbanás vagy a háztartásokban kevésbé jellemző porrobbanás esetén. Előfordulhat, hogy a lakásbiztosítások szerződési feltételeiben nem találjuk meg szó szerint mindkét esetet, ám mindkét típusú robbanáskár bekövetkeztekor kaphatunk kártérítést, ha megfelelő lakásbiztosítással rendelkezünk. Több biztosító ideérti a robbantásból eredő károkat is, tehát amikor a környéken valamilyen okból előre eltervezett, hatóságok által felügyelt robbantást végeznek, és ez az óvintézkedések ellenére mégis kárt okoz a lakásunkban. Általában nem része a biztosítási szerződésnek az összeroppanás, ami leginkább régi tévék képcsövével fordulhat elő, illetve hangrobbanás esetén sem kapunk kártérítést. Ezeken kívül még fontos megjegyezni, hogy abban az esetben, ha csak a nyomás tartására eredetileg szolgáló eszköz károsodik, a biztosító szintén mentesül a kártérítési kötelezettség alól. Annak érdekében, hogy valóban olyan védelmet teremtsünk otthonunknak, amelyre annak szüksége van, mindenképp olvassuk át a megkötni kívánt lakásbiztosítás feltételeit, ugyanis nemcsak a biztosítási díj, de a biztosítók térítési feltételei között is jelentős eltérések lehetnek.

Hogyan kerülhetjük el a robbanást?

Bármilyen berendezést, amiben túlnyomás van, csak a rendeltetésének megfelelő módon használjunk, ezek biztonsági berendezéseit soha ne iktassuk ki, ellenben rendszeresen ellenőriztessük. Ugyancsak rendszeresen tartsuk karban a gázüzemű berendezéseinket, gázszivárgás esetén pedig még csak ideiglenesen se nyissuk meg a gáz főelzáróját a hiba elhárításáig. Gyúlékony, könnyen párolgó anyagokat lehetőleg ne a lakásban használjunk, és a parketta lakkozását is csak megfelelő szellőzés, szellőztetés mellett végezzük. Semmiképpen ne tartsunk a lakásban robbanószereket – ideértve a petárdát és a tűzijátékot is –, és különösképpen tartózkodjunk a gázüzeműre átalakított autók otthoni töltésétől. A megelőzés fontos része az is, hogy nem dobjuk a szemetesbe a használt, elromlott akkumulátorokat, ugyanis ezek is könnyen robbanáshoz vagy tűzesethez vezethetnek – ezeket mindig vigyük el az erre kijelölt gyűjtőpontok egyikére. Ne kísérletezzünk továbbá otthon a háztartási tisztítószerek összeöntésével, hiszen ez nemcsak robbanásveszélyes, de mérgező gázok kialakulását is eredményezheti.

Mi a teendő robbanáskár esetén?

A robbanás az esetek többségében együtt jár tűz keletkezésével is, ám amennyiben mégsem történik tűzeset, akkor is mindenképp hívjuk ki a tűzoltókat. Ez kiváltképp fontos a testi épségünk védelme, valamint a további károk megelőzése érdekében, de előfordulhat, hogy a biztosító robbanáskár után is előírja a hatósági iratok bemutatását. A lakásbiztosítási káreseményekre általában igaz, hogy a kárt maximum 2 napon belül be kell jelenteni a biztosítónak, így robbanás esetén is ennyi időnk van intézkedni a kárbejelentés ügyében. Fontos, hogy egyeztessünk a biztosítóval arról, hogy a kárszemléig elkezdhetjük-e a javítási munkákat, vagy csak a kárenyhítés mértékéig változtathatunk a helyszínen. A kárszemlét követően a biztosító megállapítja a kár mértékét – ha fotókkal, esetleg videókkal alaposan dokumentáljuk a helyszínt, meggyorsíthatjuk a kárelbírálási folyamatot. Az azonosítható maradványokat semmiképpen ne dobjuk ki, őrizzük meg a kárszakértő megérkezéséig. A továbbiakban sok teendőnk lehet a helyreállítással, javításokkal, árajánlatok, számlák beszerzésével, de ezekben az ügyekben általában követhetjük a biztosító szakértőjének útmutatásait.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.