Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Rongálás és lakásbiztosítás: így kaphatunk kártérítést

Ma már az igényeinkre és ingatlanunkra szabhatjuk a lakásbiztosításunkat, ehhez viszont arra van szükség, hogy biztosításkötés előtt alaposan átgondoljuk, melyek azok a káresetek, amelyektől igazán tartunk. Ha például aggaszt minket a gondolat, hogy betörnek hozzánk, mindenképp olyan biztosítást kell választanunk, amely betörés esetén megtéríti az esetleges rongálással járó károkat is. Nézzük, mit tehetünk a biztonság érdekében!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Rongálás: milyen káresetekre fizet a biztosító?

Ha betöréses lopás áldozatai leszünk, nem csak az eltulajdonított ingóságaink pótlása okozhat anyagi károkat: a betörés során gyakran megsérülnek bizonyos épületelemek, például a nyílászárók vagy az ajtó zárja. Ez a lakásbiztosítások vonatkozásában rongálásnak minősül, ezért a károk helyreállításában segítséget kapunk a biztosítótól. Ez igaz abban az esetben is, ha a betörés meghiúsul, és csak a rongálás nyomai maradnak – épületbiztosításunk ilyenkor is hatékony védelmet nyújt.

Hogyan kaphatunk teljes körű kártérítést?

Ennek a biztosítási eseménynek az a sajátossága, hogy maga az esemény – a betöréses lopás – az ingóságbiztosításhoz kapcsolódik, de a rongálás miatt megtérítendő károk az épületbiztosítás részét képezik. Éppen ezért, ha betöréses lopásra szeretnénk biztosítani otthonunkat, célszerű az ingatlanbiztosítás mellé ingóságbiztosítást is kötni, így kár esetén sem a megrongált épületelemek javításában, sem az értéktárgyaink pótlásában nem maradunk magunkra. A lehető legteljesebb körű kártérítést tehát akkor kaphatjuk, ha mindkét biztosítási elemet – ingatlan és ingóság – megkötöttük.

Mi a teendő rongáláskár esetén?

A betörés vagy a betörési kísérlet tényét haladéktalanul jelentenünk kell a rendőrségnek, és lehetővé kell tennünk a helyszín változatlan formában történő vizsgálatát, ezzel elősegítve a rendőrség munkáját a tettes felkutatásában. A kárt maximum 2 napon belül be kell jelenteni a biztosítónak, aki kiküldi a szakértőjét szemlét tartani. Addig a rongálási nyomokat meg kell őriznünk, a kár helyszínén csak a kárenyhítéshez, a további károk megelőzéséhez szükséges mértékben változtathatunk.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Míg a lakásbiztosítással arra az esetre készülhetünk fel, ha megtörténik a káreset, addig magasabb minőségű nyílászárók beszerelésével tehetünk a megelőzés érdekében is. Az ablakokat például elláthatjuk törésvédelmi fóliával, az ajtó kiválasztásánál pedig érdemes figyelembe venni a MABISZ minősítését, ugyanis az ezzel ellátott ajtók megfelelnek a biztosítók által támasztott feltételeknek is. Mindenképp legyünk tisztában azzal, hogy melyek a kármegelőzési kötelezettségeink betöréses lopás és rongálás esetén, illetve annak is érdemes utánajárni biztosításkötés előtt, hogy milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.