Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Kinek a felelőssége a kidőlt fa által okozott kár?

Kellemetlen élmény, ha egy kidőlt fa kárt tesz otthonunkban – ilyenkor rögtön az fordul meg a fejünkben, hogy vajon ki a felelős a károkért és kihez fordulhatunk segítségért. Kérdéses lehet, hogy kinek kell viselnie a következményeket, ha a szomszéd telkén vagy az utcán található fa dől rá a házra, és mi a teendő, ha mi okozzuk a kárt. Szerencsére minden esetben segít a lakásbiztosítás, ám tisztában kell lennünk azzal, hogy biztosításunk tartalmaz-e felelősségbiztosítást. Nézzük a tudnivalókat!

Mi számít idegen tárgy rádőlése által okozott kárnak?

Az olyan esetek tartoznak ebbe a kategóriába, amikor a biztosított telkén, a kockázatviselés helyén kívülről idegen tárgy dől vagy esik rá a biztosított épületre, a kertben tárolt vagyontárgyakra, vagy az eséssel az idegen tárgy személyi sérülést okoz. Idegen tárgynak minősülnek azok, amelyek nem a biztosított tulajdonában állnak, és nem a biztosított érdekében vannak elhelyezve, tehát ilyen lehet a szomszédunk kertjében vagy közterületen álló fa, villanyoszlop, óriásplakát tartószerkezete stb. Előfordulhat az is, hogy egy idegen tárgy ütközéssel tesz kárt az épületben vagy valamely építményben – ezt a biztosítók külön káreseménynek tekintik.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mik a lehetőségeink, ha rádől a szomszéd fája a házunkra?

Ha a saját telkünkön található fa rádől a házra vagy letört ágai kárt okoznak nekünk, csak akkor rendezhetjük kárainkat lakásbiztosításunk terhére, amennyiben ez valamilyen biztosítási esemény – például vihar – következtében történt. Ezzel szemben, ha a szomszédunk fája dől rá a mi házunkra, igénybe vehetjük az ő lakásbiztosítását, amennyiben van felelősségbiztosítási fedezete. Egyes lakásbiztosítások ugyanis tartalmaznak felelősségbiztosítást is, ami a másoknak általunk okozott károk megtérítésére vonatkozik. Ha azonban a szomszédnak nincs lakásbiztosítása vagy az nem tartalmaz felelősségbiztosításra vonatkozó fedezetet, akkor saját biztosítónknak kell jelentenünk a kárt, mint idegen tárgy rádőlése. Lakásbiztosítás hiányában saját zsebből kell fizetnünk a károk helyreállítását, ami ennél a káresetnél is igen költséges lehet, vagy követelhetjük a javítás költségeinek megtérítését a szomszédunktól bírósági perben, ami szintén nekünk okozna plusz kiadást. Éppen ezért érdemes mihamarabb gondoskodni a biztosításról, ha eddig még nem tettük meg – a legtöbb lakásbiztosítás alapcsomagja már tartalmaz felelősségbiztosításra vonatkozó fedezetet is, amivel elkerülhetjük az anyagi következményeket, ha esetleg fordított helyzetben a mi telkünkön álló kidőlt fa okozna kárt másnak. Ha tartunk az idegen tárgyak rádőlése által okozott károktól, fontos, hogy kerti ingóságainkat külön biztosítsuk, ezeknek ugyanis nem nyújt védelmet önmagában az épület biztosítása.

Közterületen található kidőlt fa által okozott kár

Az is előfordulhat, hogy egy közterületen elhelyezett villanyoszlop vagy kidőlt fa okoz kárt nekünk – ezek megfelelő karbantartásáért, gondozásáért a legtöbb helyen az önkormányzat felelős, így bizonyos esetekben ide nyújthatjuk be kárigényünket. Nem érdemes azonban erre alapozni, ugyanis amennyiben egy előre nem látható és nem megelőzhető esemény okoz kárt – például vihar miatt kidől egy egyébként egészséges fa –, az önkormányzat mentesül a felelősség alól. Ilyenkor csak a lakásbiztosításra számíthatunk, ha anyagi segítségre van szükségünk.

Ismeretlen építmény vagy üreg beomlása

A biztosítók külön káresetként kezelik az ismeretlen építmény vagy üreg beomlását, és bizonyos feltételekkel megtérítik az ilyen módon keletkezett károkat. A kártérítés egyik fő feltétele, hogy a beomlott építmény valóban ismeretlen legyen – ez azt jelenti, hogy a hatóságok nem tárták fel és az építési dokumentációban sem szerepel. Nem kapunk kártérítést bányák földalatti részeinek beomlása esetén, illetve akkor sem, ha az üreg az épület nem megfelelő alapozása vagy vízelvezetése miatt keletkezett. A másik szempont, hogy a beomlás hirtelen, váratlanul történjen, tehát a talaj süllyedéséből eredő károk nem sorolhatók az ismeretlen építmény vagy üreg beomlása által okozott káreseményekhez. Olyan területeken, ahol nagyobb valószínűséggel fordulnak elő régi, elfeledett pincék, járatok – például borvidékeken – érdemes megvizsgáltatni a ház körüli altalajt, ugyanis ezzel megelőzhetjük a bajt.

Mi a kármegelőzési kötelezettség?

Biztosítottként az egyik legfontosabb kötelezettségünk a kármegelőzés. Ez azt jelenti, hogy minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy a káresemények ne következhessenek be. Így például kötelességünk gondoskodni a már rossz állapotban lévő fák kivágásáról vagy a nagyobb ágak eltávolításáról, amelyek potenciális veszélyforrást jelenthetnek egy esetleges vihar bekövetkeztekor. Ezzel egyrészt megakadályozhatjuk, hogy egy kidőlt fa miatt sérüljön saját házunk tetőszerkezete vagy kéménye, másrészt szomszédunknak sem okozunk kellemetlenséget. Ha esetleg azt látjuk, hogy a szomszédunk telkén álló fa vihar esetén gondot okozhat nekünk, érdemes lehet ezt jelezni neki, illetve, ha a ház környékén, közterületen korhadt, beteg fákat, rossz állapotban lévő villanyoszlopokat látunk, jelentsük az önkormányzatnak – ezzel is tehetünk a megelőzés érdekében.

Az autó biztonságáról se feledkezzünk meg!

Egy kidőlt fa a parkoló autónkban is könnyen kárt tehet, ezért, ha nincs lehetőségünk garázsban tartani a járművet, mindenképp kössünk CASCO biztosítást is. Ha a szomszédunk telkén álló fa dől rá az autóra, szintén segítséget nyújthat az ő lakásbiztosításának felelősségbiztosításra vonatkozó fedezete, ám nem érdemes a biztonságot erre alapozni, ugyanis így könnyen pórul járhatunk. A legbiztosabb, ha mi magunk gondoskodunk a védelemről, legyen szó otthonunkról és járművünkről egyaránt.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.