Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mi okozhatja a beázást, és mi a teendő, amikor észrevesszük?

Kellemetlen azt tapasztalni, hogy elázott az otthonunk – a rossz hír, hogy több káresemény is vezethet beázáshoz, viszont a jó hír, hogy ezekre fel tudunk készülni lakásbiztosítással. A megfelelő védelem megteremtése után pedig már csak egy teendőnk van: megismerni a szükséges lépéseket, így kár esetén pontosan tudjuk, mit kell tennünk. Vajon kinek kell bejelenteni a társasházban történő vízkárt? Mitől függ, hogy mennyit fizet a biztosító beázásra? Tudja meg cikkünkből!

Mi okozhat beázást?

Ha a plafon beázását tapasztaljuk, lehetséges, hogy egy heves vihar vagy hónyomás következtében a tetőszerkezet megsérült, ami a víz szivárgását eredményezte. A falak vizesedése esetén gondolhatunk csőtörésre, ám ha nem vagyunk biztosak az okban, mindenképp hívjunk szakembert ennek megállapítására. Egyszerűbb a dolgunk, ha a forrás könnyen beazonosítható – például kiöntött a mosógép –, de ilyenkor is jó tudni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kártérítést kaphassunk. Az, hogy mennyit fizet a biztosító beázásra, attól is függ, hogy milyen esemény idézte elő ezt a káresetet, milyen mértékű károk keletkeztek, illetve milyen hamar észleltük és előztük meg, hogy a víz további problémákat okozzon. Ha a beázás egy nyitott ablak vagy ajtó miatt – tehát saját hibánkból – történt, a legtöbb esetben nem kaphatunk kártérítést, kivéve, ha rendelkezünk olyan kiegészítő fedezettel, ami ilyen esetben is segítséget nyújt.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mi a teendő, ha beázott a fal vagy a plafon?

Ha azt tapasztaljuk, hogy valahonnan folyik a víz, az első és legfontosabb teendő áramtalanítani a házat, majd pedig megkeresni a víz forrását, és minél hamarabb elzárni azt. Ha a beázást csak napokkal vagy hetekkel később vesszük észre, az észlelést követően szintén gondoskodjunk a víz elzárásáról. Családi házban ez valamivel egyszerűbb, ám társasházban problémásabb lehet: ha a szomszédban van a probléma forrása, ám a lakókat nem találjuk otthon, vagy ha az épület ázott be, fel kell hívnunk a közös képviselőt, aki segíthet a kárenyhítésben. Ha sikerült megelőzni a további károkat, készítsünk fényképeket a szobáról, az elázott tárgyakról, a falról – tehát mindenről, ami a káresetben sérült. Győzödjünk meg arról, hogy lakásbiztosításunk beázás esetére is védelmet nyújt, majd a fényképek csatolásával minél hamarabb – de maximum az észlelést követő 2 napban – jelentsük be a kárt a biztosítónak. Fontos, hogy ne kezdjük el a javítást a biztosítóval történő egyeztetés előtt, ugyanis így könnyen eleshetünk a kártérítéstől.

Mire térít és mire nem a társasház biztosítása beázás esetén?

Társasházaknál felmerülhet a kérdés, hogy vajon kinek kell bejelenteni a vízkárokat. A társasházaknak jó esetben van saját biztosítása, így, ha a kár forrása az épülethez köthető – például tető vagy ereszcsatorna megrongálódása miatt –, a társasház biztosítása beázás esetén is fedezi kárainkat, vagy annak egy részét. Nem elég azonban ez a biztosítás akkor, ha a beázás forrása saját lakásunkban keresendő: ha nincs saját lakásbiztosításunk, nekünk kell fizetnünk a károk helyreállítását, sőt, ha a szomszéd lakása is miattunk ázik el, az ő kárait is saját zsebből kell megtérítenünk. Ezért fontos kihangsúlyozni, hogy a társasházban élőknek is elengedhetetlen a saját lakásbiztosítás, ugyanis így kár esetén nem kell aggódnunk az anyagiak miatt. Arra mindig figyeljünk, hogy a megkötött lakásbiztosítás tartalmazzon felelősségbiztosítást is – ez az, ami az általunk másoknak okozott károkra is fedezetet nyújt. Ha a szomszéd áztatja el a mi házunkat, az ő lakásbiztosításának terhére történik a kárbejelentés, és a beázás okozta károkat a felelősségbiztosítás megtéríti nekünk.

Milyen lakásbiztosítást válasszunk?

Mivel a beázást több különböző káreset is okozhatja, ezért olyan lakásbiztosítást kell kötnünk, amely ezeket magában foglalja. Vannak olyan ajánlatok, amelyeknek az alap csomagjai is fedezetet nyújtanak a vízkárokra, ám különféle kiegészítő szolgáltatásokkal teljesebbé tehetjük a védelmet, így egy bizonyos limitig például az elfolyt víz értékét is megtérítheti a biztosító. Ne feledjük, hogy az ingatlanbiztosítások csak a beázás épületben okozott kárait térítik meg, ezért különösen fontos, hogy ingóságbiztosítást is kössünk értéktárgyainkra, ugyanis egy vízkár esetén ezekben is kár keletkezhet. Egy lakásbiztosítás megkötése komoly döntés, célszerű több ajánlatot is összehasonlítani, mielőtt kiválasztjuk a nekünk tetszőt – jó hír, hogy a Biztosítás.hu-n ezt könnyedén, otthonunk kényelméből megtehetjük.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.