Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Villámcsapás: milyen esetekben fizet a biztosító?

Egy hevesebb vihar esetén nem csak a nagy mennyiségű csapadék vagy az erős szél okozhat komoly károkat otthonunkban: a villámcsapás következményeire is gondolnunk kell. Nem egyszerű feladat az esetleges károk helyreállítása, ám könnyebb a dolgunk, ha rendelkezünk megfelelő lakásbiztosítással. Vajon hogyan köthetünk villámcsapásra biztosítást, és milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést? Cikkünkben ezeknek jártunk utána – nézzük, mit kell tudni!

Hogyan védekezhetünk villámcsapás ellen?

Természetesen a villámcsapást megelőzni nem tudjuk, de némi odafigyeléssel és előzetes tervezéssel enyhíthetünk a kár következményein. A társasházak általában rendelkeznek villámhárítóval, ám érdemes a családi házakat is ezzel felszerelni – ez a szerkezet segít elvezetni a villám energiáját, ezzel megakadályozva a mechanikai károsodás vagy tűzkár bekövetkezését. Ha kertes házban élünk, a viharszezon előtt érdemes megnézni, hogy a kertünkben van-e olyan fa, amely villámcsapás következtében esetleg rádőlhet a házra vagy letört ágai kárt okozhatnak otthonunkban. Miután minden tőlünk telhetőt megtettünk a viharkárok megelőzése érdekében, már csak egy dolgunk van hátra: lakásbiztosítással gondoskodjunk arról, hogy baj esetén legyen kihez fordulnunk. Azonban fontos, hogy időben kössünk biztosítást, ugyanis egyes káreseteknél várakozási idővel kell számolnunk, tehát a szerződéskötést követően egy meghatározott ideig nem kaphatunk kártérítést. A várakozási idő mértékéről a szerződési feltételekből tájékozódhatunk, ezért ne felejtsük el figyelmesen átolvasni ezt a dokumentumot.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Elsődleges vagy másodlagos hatás – mi a különbség?

A lakásbiztosítások általában tartalmaznak elemi károk esetére vonatkozó fedezetet, így nem kell aggódnunk az anyagiak miatt, ha villámcsapás következtében otthonunkban kár keletkezik. Fontos azonban különbséget tenni a villámcsapás elsődleges és másodlagos hatásai között: előbbi azokra az esetekre vonatkozik, amikor a villám közvetlenül okoz kárt, utóbbi pedig azokra, amikor a villámcsapás miatt túlfeszültség keletkezik, és valamilyen elektronikai eszköz meghibásodik. Közvetlen, elsődleges villámkárok lehetnek például az alábbiak:

  • tetőcserepek sérülése
  • kémény megrongálódása, ledőlése
  • tetőgerendák, tetőlécezés sérülései
  • acéltartók megolvadása
  • elektromos vezetékek kirobbanása, kapcsolók mentén a vakolat lepattanása

Mindkét eset okozhat akár tűzkárt is, ezért nem elég, ha csak az egyikre készülünk fel, azonban ezeket külön kell kezelni, ugyanis az egyes biztosítások másképpen térítenek a közvetlen és a közvetett károk esetén is. Ezért is érdemes a Biztosítás.hu-n keresztül megkötni lakásbiztosításunkat: itt ugyanis könnyedén összehasonlíthatjuk az egyes ajánlatokat, és megtalálhatjuk azt a biztosítást, amelyre otthonunknak szüksége van. Viszont ehhez is elengedhetetlen, hogy megismerjük a biztosítás részletes feltételeit és tisztában legyünk azzal, hogy pontosan mire kötünk szerződést, ezért mindig fordítsunk erre kiemelt figyelmet.

Belecsapott a villám a házba, mi a teendő?

Ha egy heves vihar következtében házunkat villámcsapás éri, az egyik legfontosabb feladatunk, hogy felvegyük a kapcsolatot a biztosítónkkal, és egyeztessünk a teendőinkről, kötelességeinkről. A villámcsapást a lehető leghamarabb, de maximum 2 napon belül be kell jelentenünk a biztosítónak. Pánikhelyzetben könnyen elfelejthetjük ezt a lépést, de elengedhetetlen, hogy fotókkal dokumentáljuk a káresetet, mielőtt még bármit elmozdítanánk eredeti helyéről. Ezek a fotók segítik a kárszakértő munkáját, és meggyorsíthatják a kárrendezés folyamatát, ezért semmiképp se feledkezzünk meg róla. Ezt követően az egyik kötelességünk szerződőként a kárenyhítés: a keletkezett károkat olyan mértékben kell helyreállítanunk, hogy azok ne okozhassanak még több gondot. Így, ha például villámcsapás következtében megrongálódik a tetőszerkezet, meg kell akadályoznunk, hogy ez – fokozva a károkat – beázáshoz vezessen. Ilyen esetben a sérült cserépdarabokat őrizzük meg a kárszemléig, ugyanis a fotókhoz hasonlóan ez is elősegíti a sikeres kárrendezést.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.